پنج‌شنبه 17 آبان 1403

5 اولویت دولت برای تامین زمین ساخت 1 میلیون واحد مسکونی

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
5 اولویت دولت برای تامین زمین ساخت 1 میلیون واحد مسکونی

به گزارش خبرگزاری دانشجو، حبیب‌الله طاهرخانی اظهار کرد: برای تامین زمین طرح دولت سیزدهم برای ساخت سالانه یک میلیون مسکن چند گزینه وجود دارد؛ معتقدم اولویت اول زمین‌های بایر رهاشده داخل شهرهاست. این زمین‌ها کاربری مسکونی دارد و همه زیرساخت‌های خدماتی آن فراهم است اما منجر به تولید و عرضه مسکن نشده است. وی ادامه داد: اقدامی که برای خانه‌های خالی عملیاتی شد باید درباره زمین‌های بایر داخل...

به گزارش خبرگزاری دانشجو، حبیب‌الله طاهرخانی اظهار کرد: برای تامین زمین طرح دولت سیزدهم برای ساخت سالانه یک میلیون مسکن چند گزینه وجود دارد؛ معتقدم اولویت اول زمین‌های بایر رهاشده داخل شهرهاست. این زمین‌ها کاربری مسکونی دارد و همه زیرساخت‌های خدماتی آن فراهم است اما منجر به تولید و عرضه مسکن نشده است.

وی ادامه داد: اقدامی که برای خانه‌های خالی عملیاتی شد باید درباره زمین‌های بایر داخل شهرها نیز اجرایی شود. در قانون ساماندهی مسکن این موضوع مورد توجه بوده است، اما مکانیزم اجرایی قوی نداشته ضمن این‌که جرایمی که به آن تعلق می‌گرفته خیلی ضعیف بوده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با یادآوری این‌که در قانون استثنائات زیادی برای زمین‌های بایر داخل شهرها لحاظ شده است، گفت: به‌عنوان مثال،‌زمین‌های 100 متری را اگر شخص فاقد زمین باشد جز استثنائات است.

طاهرخانی تاکید کرد: اولویت این‌که زمین‌های بایر را وارد برنامه‌های توسعه مسکن کنیم از موضوع خانه‌های خالی هم بالاتر است. خانه‌های خالی با اجرای قانون مالیاتی به بازار عرضه می‌شود، اما در بخش زمین‌های بایر هیچ نفعی برای کشور ندارد و نگهداری آن رانت بزرگی را برای مالکان به وجود آورده است.

وی با بیان این‌که زمین‌ها بدون پرداخت هزینه‌ای نگهداری می‌کنند، اضافه کرد: باید با سازوکارهای تشویقی و تنبیهی، اراضی بایر دارای کاربری مسکونی داخل شهرها را وارد فرآیند تولید و عرضه مسکن کنیم.

وی بیان کرد: زمین‌های دیگری در داخل شهرها وجود دارد که کاربری آنها در قالب زندگی‌های شهری نیست. مانند انبارها. این انبارها را می توان از شهرها خارج کرد و در قالب پارک‌های لجستیکی این اراضی به کاربری‌های مسکونی تبدیل شده و صرف عرضه واحدهای مسکونی شوند.

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید ایران گفت: یا خروج پادگان‌های نظامی از شهرها. این سیاست سال‌هاست پیاده شده اما به کندی پیش می رود. در همه شهرهایی که با معضل تامین زمین و مسکن روبرو هستیم پادگان‌هایی وجود دارد که کارکرد معمول و نظامی خود را از دست داده‌اند. ولی هماهنگی سه جانبه‌ای بین متولیان پادگان‌ها، مجموعه شهرداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی وجود ندارد تا این اراضی به تولید و عرضه مسکن اختصاص یابد.

طاهرخانی اظهار کرد: قانون خروج پادگان‌ها از شهرها وجود دارد و مورد تنفیذ رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته است. این ظرفیت بسیار بزرگی است و با توجه به تراکم ساختمانی پایینی که داریم می‌تواند فرصت خوبی برای تولید مسکن باشد.

وی با بیان " این موضوع نیازمند دستور کار ویژه‌ای وزارت راه و شهرسازی و رصد آن توسط کارگروهی است" افزود: در زمان تصدی وزیر کنونی راه و شهرسازی این کار سرعت گرفت اما به نظرم ظرفیت بسیار بزرگی است که می‌تواند برای تامین مسکن پرسنل نظامی و انتظامی مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان این که وجه بعدی کار که به نظرم می‌تواند در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد الحاق اراضی به شهرهای موجود است، تصریح کرد: در این راستا باید زمین‌های دولتی شناسایی شود که کارکردهای کشاورزی ندارند. تحقق این موضوع نیز یک نگاه فعالانه می‌خواهد. در این راستا باید گروهی باید کار را شروع کنند که متاسفانه کار را شروع کنند و ظرفیت‌های موجود در اراضی اطراف شهرها را برای اجرای برنامه ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال به شهرها الحاق شوند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این‌که بافت‌های فرسوده را داریم که باید در اولویت قرار گیرد، گفت: باید مشوق‌های مغفول مانده در بخش تسهیلات و صدور مجوزهای ساختمانی مورد توجه ویژه قرار گیرد.

طاهرخانی اولویت بعدی برای تامین زمین ساخت مسکن را شهرک‌ها اعلام کرد و افزود: به‌خصوص در کلانشهرها و شهرهای بزرگ مسئله حاد ما محدودیت الحاق اراضی است. شهرها معمولا در مجموعه کشاورزی قرار گرفته و محدود شده‌اند. اما با این حال امکان توسعه منفصل از طریق شهرک‌ها را داریم.

وی در این‌باره توضیح داد: در شهرک‌ها می‌توانیم جمعیت زیر 30 هزار نفر را برنامه‌ریزی کنیم، این برنامه یکی از دستور کارهای ویژه مجموعه شهرهای جدید بوده که در این راستا حدود 40 شهرک را در سراسر کشور مکان‌یابی کرده‌ایم. عموما جاهایی که با معضل تامین زمین و مسکن مواجه بودیم از جمله تهران، اردبیل، کردستان، شیراز و... مورد توجه قرار گرفته‌اند.

وی با یادآوری این‌که شهرک نیشتمان سنندج به‌عنوان اولین شهرک در قالب دستورالعمل ترویج شهرک سازی سال 99 و با هماهنگی معاونت شهرسازی و معماری و دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب شد، گفت: در اردبیل نیز به زودی شهرک "آرتا" مصوب خواهد شد. این شهرک‌ها می‌تواند در جاهایی که با معضل زمین مواجه هستیم محلی خوبی برای تامین اراضی باشد. از سوی دیگر شهرهای جدید را به سمت فعالیت‌های عمده جدیدی برده‌ایم که اخیرا در حال شکل‌گیری است.

وی ادامه داد: مکران، چابهار از جمله نمونه‌هایی در این زمینه هستند. در منطقه صنعتی عسلویه شهرهای جدید نایبند، پارس و کوشک مکان‌یابی شده‌اند. تابناک در لامرد را به‌عنوان پسکرانه منطقه پارس‌جنوبی عمل خواهد کرد. در مجموع برنامه‌ریزی کرده‌ایم که شهرسازی فعالانه را نیز در این حوزه داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید ایران گفت: در مجموعه شهرهای جدید برای ساخت حدود 406 هزار واحد مسکونی تامین زمین انجام شده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم