5 محور سیاست اروپا در شام
دنیای اقتصاد: آنالنا بائربوک، دیپلمات ارشد آلمان و همتای فرانسوی او با اعضای دولت انتقالی سوری دیدار کردند. این اولین سفر مقامات اروپایی آنهم بصورت مشترک به سوریه پس از سقوط بشار اسد است که فضای جدیدی را برای بروکسل و سیاست خاورمیانه ای آن فراهم کرده است.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، وزرای خارجه فرانسه و آلمان در سفر مقامات عالیرتبه غربی به دمشق از زمان سقوط حکومت بشار اسد در ماه گذشته، اعلام داشتند اروپا خواهان شکل گرفتن رابطهای جدید با سوریه و انتقال مسالمتآمیز و فراگیر قدرت در این کشور است. آنالنا بائربوک و ژان نوئل باروت، روز جمعه در این سفر با رهبر گروه هیئت تحریرالشام دیدار و گفتوگو کردند.
قدرتهای غربی در نهایت احتیاط، ارتباط با حاکمان جدید سوریه پس از 13 سال جنگ داخلی ویرانگر که مرگ بیش از 500 هزار نفر را به همراه داشت، را از سر گرفتهاند. دیپلماتهای اروپایی پیش از دیدار با مقامات دولت انتقالی، از زندان صیدنایا سوریه بازدید کردند و با نمایندگان جامعه مدنی دیدار داشتند.
هدف از این سفر، نشان دادن گشایش اروپا برای به رسمیت شناختن شورشیان اسلامگرای سلفی به رهبری هیئت تحریر الشام بود و نمایندگان اروپایی همچنین در این سفر درخواست خود مبنی بر اعتدال، فراگیری و احترام به حقوق اقلیتهای سوریه را مطرح کردند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گفت: «پیام ما به رهبری جدید سوریه: احترام به اصول توافق شده با بازیگران منطقه و تضمین حفاظت از همه غیرنظامیان و اقلیتها است.» آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در این سفر تاکید داشت که اروپا از دولت انتقالی سوریه به شرطی که مذاکرات سیاسی شامل همه گروههای قومی و مذهبی باشد، حمایت خواهد کرد. بائربوک گفت آلمان و اتحادیه اروپا حاضر هستند تا به سوریه کمک کنند تا به یک «خانه امن» برای همه مردم تبدیل شود و یک «دولت کارآمد با کنترل کامل بر قلمرو» داشته باشد.
پس از گفتگوهای جداگانه با نمایندگان جامعه مدنی سوریه، بائربوک خواستار پیریزی راهحل سیاسی برای حل مسائل با مقامات کرد مورد حمایت غرب در شمال شرق سوریه شد. نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها، متحد کلیدی غرب علیه داعش، از اواخر سال گذشته توسط گروههای تحت حمایت ترکیه مورد حمله قرار گرفته است. وزارت امور خارجه فرانسه گفت که بارو روز پنجشنبه با مظلوم عبدی، رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه برای گفتگو در مورد دوره انتقالی سوریه گفتگو داشته است.
پس از گفتگو با الشرع و دیگر مقامات، بائربوک گفت که لغو تحریمهای اتحادیه اروپا به روند سیاسی آینده بستگی دارد. باربوک گفت: او و بارو به دمشق سفر کردند تا در مورد چگونگی انتقال قدرت و تضمین حقوق بشر اطمینان حاصل کنند. بائربوک در پایان سفر به خبرنگاران گفت: «اروپا از سوریه در دوران گذار حمایت خواهد کرد اما نظام اسلامی جدید را تأمین مالی نخواهد کرد.»
بر این اساس آنچه اتحادیه اروپا با محوریت آلمان و فرانسه در سوریه جدید به دنبال آن هستند، شکل گیری یک دولت فراگیر بر اساس قطعنامه 2254 شورای امنیت، گفت وگوهای سوری - سوری و به رسمیت شناختن حقوق اقلیت ها در این کشور است.
فراتر از این پس زمینه بروکسل به دنبال یک سوریه تحت موازین بین المللی است که تبدیل به زمین بازی قدرت های منطقه ای نگردد. تضمین امنیت اسرائیل و عدم شکل گیری حکومت ضد اسرائیلی نیز دیگر خط قرمزی است که به نظر می رسد برلین و پاریس آن را به الشرع گوشزد کرده اند.
نگه داشتن شمشیر داموکلس بر سر حکومت جدید و دادن برخی هویج ها به این گروه با وعده شناسایی بین المللی و رفع تحریم ها، محور اصلی سفر دو مقام اروپایی به دمشق می باشد.