70 درصد از روستاییها در بوشهر کمبود ویتامین D دارند
متخصص اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: مطالعهای که در استان بوشهر بر روی 1806 نفر ساکن روستا انجام و در مجله معتبر علمیBMC Endocrine Disorders چاپ شد نشان داده که بیش از 70 درصد از جامعه روستانشین این استان برخلاف تصور دارای کمبود یا سطح ناکافی از ویتامین D هستند.
دکتر مریم مرزبان اظهار کرد: استان بوشهر باوجوداینکه جزو مناطق با میزان تشعشات بالای خورشید بوده و اغلب روزهای سال نور خورشید وجود دارد اما ساکنین روستاهای این استان بهشدت با کمبود ویتامین D مواجه هستند.
وی بیان کرد: یکی از علل کمبود این ویتامین، گرمای شدید ساعات تماس با نور خورشید در فضای آزاد و نیز نحوه پوشش است که میتواند باعث کاهش تماس با نور خورشید شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تصریح کرد: در این مطالعه افراد با گروه سنی 30 تا 39 ساله دارای بالاترین سطح کمبود ویتامین D بودند که باز هم فعالیت کمتر در محیط باز در سالهای اخیر یکی از علل اصلی این واقعه بود. جالبتوجه است که در این مطالعه میزان سطح سرمی ویتامین D در مناطق کوهستانی استان بهصورت برجستهای بالاتر از مناطق دشتی و یا ساحلی است.
میزان کمبود ویتامین D در زنان بهصورت برجستهای بالاتر از مردان است
متخصص اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تأکید کرد: تغییرات سبک زندگی در میان روستاییان با کاهش فعالیت های خارج از منزل همراه بوده که منجر به تماس کمتر با نور خورشید شده و میتواند از عوامل ایجادکننده کمبود ویتامین D باشد. نکته قابلتوجه اینکه میزان کمبود ویتامین D در زنان بهصورت برجستهای بالاتر از مردان بوده است.
مرزبان اظهار کرد: تنها 16 درصد از شرکتکنندگان در این مطالعه مصرف مکمل ویتامین D را داشتهاند و مابقی افراد مصرف منظم مکملها را گزارش نکردهاند لذا دادن آگاهی به افراد در رابطه با کمبود ویتامینD و همچنین ترغیب جامعه به مصرف مکملها میتواند نقش بسیار مؤثر و مفیدی در پیشگیری از کمبود این ماده مؤثر در بدن داشته باشد. کمبود ویتامین D ارتباط زیادی با بیماری های مزمن دارد
وی افزود: کمبود ویتامین D میتواند ارتباط زیادی با بیماری های مزمن مانند سرطان، پرفشاری خون، دیابت نوع یک، اماس، بیماری روماتیسم، سایر بیماریهای خود ایمنی و نیز بیماریهایی مانند عفونتهای دستگاه تنفسی، سارس و کووید داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تصریح کرد: تماس ناکافی با نور خورشید و میزان دریافت ناکافی ویتامین D از طریق مواد غذایی میتواند منجر به کمبود این ویتامین شود.
5 تا 10 دقیقه در روز تماس مستقیم با آفتاب میتواند منجر به پیشگیری از کمبود ویتامین دی شود
استادیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر عنوان کرد: 5 تا 10 دقیقه در روز و تماس مستقیم دستوپاها بین ساعت 10 صبح تا 3 بعدازظهر میتواند منجر به پیشگیری از کمبود ویتامین D شود، همچنین میزان ویتامین D موجود در گیاهان محدود بوده ولی مقدار کافی از این ویتامین را میتوان در روغن ماهی، جگر گوسفندی، پنیر و زرده تخممرغ پیدا کرد.
وی تصریح کرد: مطالعات نشاندهنده کمبود ویتامین D در ایرانیان بوده که این امر میتواند به علت تغییر سبک زندگی شهرنشینی و مواجهه کمتر با نور خورشید در سال های اخیر باشد. بهعلاوه آلودگیهای زیستمحیطی نیز میتواند نقش مهمی دراینباره داشته باشد.
انتهای پیام