جمعه 28 اردیبهشت 1403

آجیلی که دیگر مشکل گشا نیست / نوسان ارز به خشکبار هم رحم نکرد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آجیلی که دیگر مشکل گشا نیست / نوسان ارز به خشکبار هم رحم نکرد

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، این روز‌ها کمتر خانواده‌ای را می‌توان یافت که در فکر تهیه آجیل شب عید نباشد؛ آجیلی که نه تنها جنبه خوراکی بلکه جنبه آیینی و باستانی نیز دارد و از قدیم در مراسم‌های مختلف از آن استفاده می‌شده است. امروزه جایگاه آجیل میان ایرانیان از حضور در مراسم جشن و شادی فراتر رفته و به بخشی از اعتقادات مذهبی آن‌ها نیز وارد شده است. تاریخچه آجیل مشکل گشا احتمالاً...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، این روز‌ها کمتر خانواده‌ای را می‌توان یافت که در فکر تهیه آجیل شب عید نباشد؛ آجیلی که نه تنها جنبه خوراکی بلکه جنبه آیینی و باستانی نیز دارد و از قدیم در مراسم‌های مختلف از آن استفاده می‌شده است. امروزه جایگاه آجیل میان ایرانیان از حضور در مراسم جشن و شادی فراتر رفته و به بخشی از اعتقادات مذهبی آن‌ها نیز وارد شده است. تاریخچه آجیل مشکل گشا احتمالاً به ایران باستان باز می‌گردد. در آن زمان رسم بر این بود که برای فروهر‌ها هدایایی تهیه شود تا موجب خشنودی آنان گردد، این هدایا لرک یا آجیل گاهنبار نامیده می‌شد.

آجیل بخریم یا نخریم؟! برخی معتقدند که با خوردن آجیل مشگل گشا، می‌توانند آرزو کنند مشکلات برطرف و آرزوهایشان برآورده شود، برخی نیز اعتقاد دارند با خوردن این آجیل از چشم زخم و چشم بد مصون می‌مانندآ، اما حالا با گران شدن انواع و اقسام مواد آجیل مانده‌ایم که اصلاً بخریم یا نخریم؟!

در چند ماه اخیر، نوسان اخیر نرخ ارز قیمت برخی مواد خوراکی را دستخوش تغییر و تحولات کرده است. تغییر و تحولاتی که در بیشتر اوقات بوی گرانی می‌دهند. آجیل و خشکبار جزو مواد خوراکی هستند که با بالا و پایین شدن قیمت ارز شکل افزایشی به خود می‌گیرند. قیمت خشکبار تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر میزان تولید، میزان عرضه و تقاضا و همچنین نرخ ارز تغییر می‌کند. آجیل و خشکبار هم مصرف داخلی دارد و هم مصرف خارجی که با نوسانات نرخ ارز شاهد افزایش و تغییر قیمت انواع خشکبار هستیم. متاسفانه نوسان قیمت آجیل و خشکبار از ابتدای سال جاری تاکنون افزایش 30 تا 40 درصدی داشته است. یکی از دلایل افزایش قیمت آجیل و خشکبار بالا رفتن قیمت دلار است، از آنجایی که محصولات خشکبار هم صادراتی و هم وارداتی است؛ لذا طبیعتا نوسانات بازار ارز بر قیمت آن تاثیر می‌گذارد و از طرفی با توجه به خشکسالی‌های پیش آمده خشکبار تولید شده در کشور به تنهایی نمی‌تواند بازار را تامین کند و هین امر در افزایش قیمت‌ها بی تأثیر نبوده است. با وجود افزایش بی حساب و کتاب قیمت انواع آجیل و خشکبار و سودجویی دلالان از این بازار، مسئولان باید تمهیداتی را بیندیشند تا در پی افزایش سرسام آور قیمت‌ها و حقوق‌های ناچیز کارمندی و کارگری این اقلام به عنوان خوراکی لوکس در سبد خانوار قرار نگیرد و قشر‌های ضعیف جامعه هم بتوانند براحتی این پروتئین با ارزش را تهیه کنند. در شرایطی که حداقل حقوق یک کارگر حدود 5 میلیون و 600 هزار تومان است و باتوجه به تورم بیش از 40 درصدی و افزایش چشمگیر هزینه مسکن و کالا‌های اساسی، سوال این است که آجیل در سبد خانوار چند درصد مردم قرار می‌گیرد؟ وضعیت نامناسب اقتصادی باعث شده است مردم حتی در خرید مایحتاج ضروری هم دچار مشکل شوند چه برسد به اینکه بخواهند اعیادی مانند شب یلدا و نوروز را با آجیل بگذرانند. سبد خرید مردم هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شود و حتی از پس برخی از ضروریات زندگی خود هم بر نمی‌آیند. هر چند که برگزاری این جشن‌ها برای شادی و حال خوب است؛ اما تورم این چند سال تبدیل به غصه و فکر و خیال برای سرپرستان خانوار‌ها شده است. بر همین اساس، زین العابدین هاشمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اخیرا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا صادرات منجر به کمبود کالا در بازار داخل شده است، گفته بود در مدت دو سال گذشته صادرات روند کاهش داشته و پیش بینی می‌شود تا پایان سال صادرات خشکبار کمتر از یک میلیارد دلار باشد؛ این در حالی است که در سال‌های قبل سابقه صادرات 3.5 میلیارد دلاری هم در بخش خشکبار رقم خورد.

80 تا 90 درصد محصولات خشکبار ایران صادر می‌شود وی با اشاره به اینکه 80 تا 90 درصد محصولات خشکبار ایران صادر می‌شود، بیان کرد: با این وجود همان طور که آمد صادرات امسال کاهشی بود. علاوه بر این نباید فراموش کرد بین محصولات صادراتی و محصولات توزیع شده در بازار داخل تفاوت است؛ محصول بازار، آجیلی و به معنی کیفیت بالاست؛ اما، چون با چند واسطه به دست مصرف کننده می‌رسد قیمت‌ها نامتعارف به نظر می‌رسد. ضمن اینکه نمی‌توان تأثیر نوسان بازار ارز را نادیده گرفت. هاشمی درباره وضعیت صادرات پسته هم اعلام کرده بود که صادرات این محصول استراتژیک امسال بیش از 70 درصد کاهش یافت. به عنوان مثال در 10 ماهه نخست سال 99، 164 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 104 میلیون دلار پسته از کشور صادر شده بود که این عدد در سال 1400 به 119 هزار تن به ارزش 797 میلیون دلار رسید؛ اما امسال این عدد فقط 46 هزار تن به ارزش 328 میلیون دلار بود؛ بنابراین قیمت بالای برخی اقلام خشکبار و آجیل در بازار داخل مربوط به صادرات نبوده؛ ضمن آنکه عنوان شد محصول صادراتی با آجیل عرضه شده در بازار متفاوت است.

قیمت روز انواع آجیل و خشکبار در بازار تهران اساس بررسی‌های انجام شده قیمت روز انواع آجیل و خشکبار در بازار تهران امروز ششم اسفند 1401 به شرح زیر اطلاع رسانی می‌شود:

قیمت هر کیلوگرم آجیل مخلوط 500 هزار تومان و قیمت آجیل چهار مغز شامل مغز پسته، مغز بادام درختی درشت، مغز فندق و بادام هندی کیلویی 600 هزار تومان اعلام شده است. قیمت آجیل و خشکبار ارائه شده در این خبر تقریبی بوده و ممکن است در مناطق مختلف در بازار تهران حداکثر 20 درصد کمتر یا بیشتر باشد. البته قیمت آجیل در سطح شهر تهران نشان دهنده قیمت‌های متفاوت با قیمت اعلامی میادین میوه و تره بار تهران است.

قیمت آجیل مخلوط اقلام آجیل مخلوط:1. پسته احمد آقایی 2. بادام زمینی طعم دار 3. مغز بادام درختی درشت 4. تخمه جابانی ممتاز 5. تخمه کدو گوشتی قیمت آجیل مخلوط: 520000 تومان

قیمت آجیل چهار مغز اقلام آجیل چهار مغز: 1مغز پسته 2. مغز بادام درختی درشت 3. مغز گردو 4. بادام هندی 5. مغز فندق 6. چیپس میوه 7. کشمش پیکامی 8. بادام زمینی طعم دار قیمت آجیل چهار مغز: 550000 تومان

قیمت آجیل مغز خام اقلام آجیل مغز خام: 1. مغز پسته 2. مغز گردو 3. بادام هندی خام 4. مغز بادام درختی درشت خام 5. مغز فندق خام قیمت آجیل مغز خام: 550000 تومان قیمت پسته اکبری بو داده هر کیلوگرم 550 هزار تومان. قیمت پسته احمد آقایی هر کیلوگرم 525 هزار تومان. قیمت مغز فندق بو داده هر کیلوگرم 490 هزار تومان. قیمت تخمه کدو گوشتی 170 هزار تومان. قیمت مغز بادام درختی ایرانی 330 هزار تومان. و در پایان باید توجه داشت که کیفیت آجیل بر قیمت آن تاثیر مستقیم دارد و قیمت‌های گفته شده کف و سقف بازار است. در برخی کالا‌ها تفاوت قیمت به 200 هزار تومان هم می‌رسد. با یک حساب سرانگشتی برای 4 قلم ذکر شده و با میانگین قیمت آن باید 1 میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان تنها برای آجیل خود هزینه کنند. هزینه‌های دیگر به کنار که اگر آن را حساب کنیم، تنها یک شب عید اندازه حقوق یک کارگر برای آن هزینه دارد.

منبع: اقتصاد خوب

آجیلی که دیگر مشکل گشا نیست / نوسان ارز به خشکبار هم رحم نکرد 2
آجیلی که دیگر مشکل گشا نیست / نوسان ارز به خشکبار هم رحم نکرد 3