آداب و رسوم شب یلدا و هر چیزی که باید از شب چله بدانید
بانوان کردستان بار دیگر جنب و جوشی را در بازارها به پا کردهاند؛ شور و شوق خاصی در دل و چشم زنان کردستانی موج میزند، خصوصا خانوادههایی که فرزندانشان در حال عروس و داماد شدن است که خوانچه ی عروسیشان را با اولین شب چله مشترکشان بپیچند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، یلدا سال 99 را می توان به نام اولین یلدای بعد از کرونا نامید که بالعکس بقیه یلداها هیچ خانوادهای دور هم جمع نشدند، یلدایی که با جمع شدن اعضای خانواده نامش شب چله بود و لذت خوراکی هایش به دل هرکسی می نشست. اما امسال هر چند شیوع ویروس کرونا تا حدودی متوقف شده است و واکسیناسیونها روز به روز در حال افزایش است اما نباید از یاد برد که رعایت پروتکل بهداشتی در هر زمان و در هر مکانی لازم الاجراست.
اما در این میان بانوان کردستان بار دیگر جنب و جوشی را در بازارها به پا کردهاند، شور و شوق خاصی در دل و چشم زنان کردستانی موج می زند، خصوصا خانواده هایی که فرزندانشان در حال عروس شدن و داماد شدن است که خوانچه ی عروسیشان را با اولین شب چله مشترکشان بپیچنند.
آری یکی از رسومات شب یلدا در بین مردم سنندج تهیه "خوانچه هایی"از طلا، لباس کردی، غذا، میوه و شیرینی است که با پارچه های قرمز رنگ و کوزه های سفالی تزئیین می شود این خوانچه ها را چند نفر برروی سر قرار میدهند و با نواختن دهل و سورنا به خانه عروس میبرند.
به بازار شهر سنندج رفتیم، هر گوشه کشور را که نگاه می کردیم خربزه های ترشی که مزه ی ترشیش تا سال بعد در دهانت باقی می ماند بر روی چرخ های میوه فروشان خودنمایی می کرد، انار قرمز و هندوانه صورتی رنگ و آجیل های رنگارنگ از روزنه های چشم خودش را هویدا می کرد.
برپایی یلدا از قدیم، سنت مخصوص خودش را در کردستان دارد هر چند که شاید بهدرستی معلوم نباشد این آداب و رسوم چقدر ماندگار میماند و این روزها مردم محلی چقدر این رسوم را به رسمیت میشناسند! اما باید گفت شب چله چله متفاوتی را برای مردم این دیار رقم می زند.
شب چله قدیمی ترها، شب هم نشینی و مهرورزی و دوستی و صداقت بود
واتان میرکی یکی از بانوان سالخورده ی سنندجی است که در گفتگو با خبرنگار کردتودی از رسم و رسومات گذشته برایمان می گوید که؛ در گذشته های نه چندان دور شاید گفت در بیش از نیم قرن بیش در روستاها که مردم برق نداشتند با روشن کردن یک چراغ نفتی همه اعضای خانواده دور بزرگتر روستا و فامیل جمع می شدند و تا نزدیکی های صبح بگو بخند در آن خانه برپا بود.
وی گفت: نمی دانم چرا این روزها بارش برف اینقدر کم شده است، چرا که در آن موقع که شب چله کوچک و شب چله بزرگ می گفتیم، برف آنقدر می بارید که به زور مردهای خانواده می توانستند به پشت بام رفته و بام های خانه را از برف خالی کنند.
وی افزود: شب چله آن زمان ها، شب هم نشینی و مهرورزی و دوستی و صداقت بود انگار نفس گرم شب چله، سوز سرما و برف را از یاد اعضای آن خانواده ربوده بود.
این بانوی 80 ساله کردستانی گفت: غذای مناسب و بیشتر معمول شب چله در کردستان، دلمه برگ مو و کلم با کره محلی و همچنین رشته پلوی محلی با تزئین کشمش و بود که بعد از صرف شام نیز کالک ترش که به عقیده مردمان کرد در هضم غذا و تامین سلامتی تاثیرگذار است، از دیگر ملزومات پذیرایی در طولانیترین شب سال کردستانیها است که خوشبختانه تا حدودی این رسوم همچنان باقی مانده است.
نظارت بر مراکز عرضه فرآورده های خام دامی به مناسبت شب یلدا
رییس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان گفت: طرح نظارت بر مراکز تولید، نگهداری، عرضه و توزیع فرآوردههای خام دامی در آستانه شب یلدا در سراسر استان اجرایی میشود.
محمد طاهر اظهار داشت: با عنایت به ضرورت تامین سلامت و اطمینان خاطر شهروندان و مصرف کنندگان انواع فرآورده های خام دامی در روزهای منتهی به پایان آذر ماه و شب یلدا، اکیپ های بهداشت عمومی جهت نظارت بر فرآورده های خام دامی از 27 آذر تا اول دی ماه سال جاری به صورت ویژه در ساعات اداری و غیر اداری تمامی مراکز تولید، نگهداری، توزیع و عرضه فرآورده های خام دامی در استان کردستان را مورد بازرسی قرار خواهند داد.
وی افزود: در این طرح با استفاده از ظرفیت تمامی همکاران در شبکه های دامپزشکی شهرستان ها و ستاد، با هدف نظارت بر تولید فرآورده خام دامی شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ، آلایش خام دامی، ماهی با سرکشی و بازدید از کشتارگاه های دام و طیور، سردخانه ها، رستوران ها، مراکز تهیه غذای آماده، قصابی ها، مرغ و تخم مرغ فروشی ها، فروشگاه های زنجیره ای انجام خواهد شد.
رییس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان از شهروندان خواست فرآورده های خام دامی تنها با داشتن مهر و برچسب دامپزشکی با تاریخ تولید و مصرف و از مراکز رسمی و مورد تائید دامپزشکی تهیه فرمایند و در صورت مشاهده هر گونه تخلف بهداشتی در مراکز تهیه و تولید و توزیع فرآورده خام دامی، مراتب را به شبکه های دامپزشکی شهرستان ها و یا سامانه پیغام گیر 1512 اداره کل دامپزشکی استان کردستان اطلاع دهند.
هر سال کام خانواده ها در شب یلدا با افزایش یافتن آجیل تلخ می شود
یکی از شهروندان سنندجی نیز می گوید: مردم کردستان اهمیت فوق العاده ای برای شب چله قایل هستند و در این شب بسیاری از مردم همانند شب نوروز لباس های نو پوشیده و سفره ها را چیده و عود می سوزانند.
وی افزود: هر سال کام خانواده ها در شب یلدا با افزایش یافتن آجیل تلخ می شود و اکنون خوردن پسته برای خیلی ها رویایی دست نیافتنی می شود. مسئولان بر طبل مبارزه با گرانی و حمایت از مصرف کننده می کوبند اما سفره های مردم از کالاهای اساسی و مورد نیاز خالی و خالی تر می شود.
وی گفت: امسال سهم خانوادهها از تنقلات و میوههای شب یلدا خیلی کم شده و کرونا و گرانفروشی باهم دست به یکی کردهاند تا یلدا کمی طولانی تر از همیشه به نظر برسد.
یکی از مهمترین تخلفات در بازار شهر سنندج عدم درج قیمت توسط فروشنده است
در این زمینه احمدی یکی از بازرسان صمت استان کردستان در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: متاسفانه یکی از مهمترین تخلفات در بازار شهر سنندج عدم درج قیمت هاست که فروشنده به هر قیمتی که بخواهد می تواند آن را به خریدارو به نام درجه دو و به قیمت درجه یک بفروشد که این خود تنوعی تخلف است لذا طبق گذشته همچنان بازرسان نظارت بر بازار را در آستانه بلندترین شب سال تشدید کرده است.
وی گفت: طبق گزارشات و درخواست مردمی از مسوولین ناظر بر بازار، کنترل قیمتهاست، آنها میگویند هرج و مرج در بازار و افزایش قیمتها قدرت خرید آنها را هم کاهش داده است و هر مغازه داری با فروش سلیقهای بر بازار حکومت میکنند.
وی افزود: طی مراجعات مردمی به واحدهای صنعتی، عدم درج قیمت فروش، عدم صدور صورتحساب، گرانفروشی و تقلب... مشاهده شده است و این تخلفات محرز و با فروشنده برخورد خواهد شد.
انتهای پیام /