سه‌شنبه 17 تیر 1404

آغاز عملیات ریل‌گذاری راه‌آهن مبارکه - شهرکرد با حضور وزیر راه و شهرسازی

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آغاز عملیات ریل‌گذاری راه‌آهن مبارکه - شهرکرد با حضور وزیر راه و شهرسازی

اصفهان - مجری کل طرح‌های زیربنایی استان اصفهان از آغاز عملیات ریل‌گذاری راه‌آهن مبارکه - سفیددشت - شهرکرد در روز سه‌شنبه 17 تیر با حضور وزیر راه و شهرسازی خبرداد.

اصفهان - مجری کل طرح‌های زیربنایی استان اصفهان از آغاز عملیات ریل‌گذاری راه‌آهن مبارکه - سفیددشت - شهرکرد در روز سه‌شنبه 17 تیر با حضور وزیر راه و شهرسازی خبرداد.

به گزارش خبرنگار مهر، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی فردا سه‌شنبه 17 تیرماه به منظور آغاز ریل‌گذاری خط راه آهن مبارکه - سفید دشت - شهرکرد به استان اصفهان سفر می‌کند.

در همین ارتباط علیرضا صلواتی مجری کل طرح‌های زیربنایی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: پروژه راه‌آهن مبارکه - سفیددشت - شهرکرد یکی از طرح‌های راهبردی وزارت راه و شهرسازی در مرکز کشور است که با هدف اتصال استان چهارمحال و بختیاری به شبکه سراسری ریلی جمهوری اسلامی ایران در حال اجراست.

وی با اشاره به پیشرفت 70 درصدی زیرسازی مسیر افزود: این پروژه اکنون وارد فاز جدیدی شده و عملیات روسازی و ریل‌گذاری به‌صورت رسمی آغاز شده است.

صلواتی ادامه داد: مسیر 90 کیلومتری این خط ریلی، شامل چهار قطعه اجرایی است و با عبور از مناطق کوهستانی و مرتفع، دربرگیرنده 15 تونل بزرگ و متوسط است.

مجری طرح‌های زیربنایی استان اصفهان افزود: اجرای این مسیر از منظر مهندسی، یکی از پیچیده‌ترین پروژه‌های ریلی کشور به شمار می‌رود.

به گفته وی، عملیات ریل‌گذاری از ایستگاه شهرکرد آغاز شده است؛ در این مرحله، بیش از 14 هزار تن ریل که از سوی شرکت ذوب‌آهن اصفهان تأمین شده، در مسیر نصب خواهد شد.

صلواتی ادامه داد: همچنین در فاز روسازی، 64 هزار مترمکعب زیر بالاست و 264 هزار مترمکعب بالاست مورد استفاده قرار خواهد گرفت که این ارقام نشان‌دهنده حجم سنگین عملیات و دقت فنی مورد نیاز برای آماده‌سازی بستر خط است.

مجری طرح‌های زیربنایی استان اصفهان با تأکید بر اهمیت کیفیت اجرا در مرحله روسازی خاطرنشان کرد: همزمان با ریل‌گذاری، اقدامات زیرساختی مهمی مانند نصب سوزن شعاع، کابل‌های فیبر نوری، شبکه رادیویی و سیستم انتقال نوری نیز آغاز شده است.

صلواتی تأکید کرد: این زیرساخت‌ها نقش کلیدی در ایمنی و بهره‌برداری هوشمند از مسیر ایفا خواهند کرد.

وی افزود: با بهره‌برداری نهایی از این خط ریلی، سالانه 3.5 میلیون تن بار و 700 هزار مسافر در این مسیر جابه‌جا خواهد شد.

به گفته وی، این ظرفیت می‌تواند جهشی چشمگیر در توسعه حمل‌ونقل، کاهش هزینه‌های لجستیکی و ارتقای دسترسی استان چهارمحال و بختیاری به سایر مناطق کشور ایجاد کند.