آغاز چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری با رای رهبر انقلاب
با دستور وزیر کشور، رایگیری از واجدین شرایط برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد و مانند همیشه رهبر انقلاب در تخستین دقایق آغاز رای گیری رای خود را به صندوق انداختند.
به گزارش الف، فرآیند رایگیری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از از ساعت 8 صبح امروز و با دستور احمد وحیدی، وزیر کشور آغاز شد. انتخابات چهاردهم، یک سال زودتر از موعد خود و بهدلیل شهادت ناگهانی آیتالله سید ابراهیم رئیسی برگزار میشود. در این دوره از انتخابات، 6 داوطلب توسط شورای نگهبان احراز صلاحیت شدند و سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، علیرضا زاکانی و سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی 6 نفری بودند که از میان 80 داوطلب ثبتنام کرده، وارد کارزار انتخابات شدند. اگرچه قاضیزاده هاشمی و زاکانی از انتخابات انصراف داده و بدین ترتیب 4 نامزد باقیمانده با یکدیگر رقابت میکنند.
* بر اساس اطلاعیه شماره 8 ستاد انتخابات کشور، اسامی نامزدهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری و کد آن ها به شرح زیر است:
آقای مسعود پزشکیان - فرزند محمد علی - کد نامزد 22
آقای مصطفی پورمحمدی - فرزند حسین - کد33 نامزد
آقای سعید جلیلی - فرزند محمدحسن - کد44
آقای محمدباقر قالیباف - فرزند حسین - کد نامزد 77
*طبق اظهارات محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، در کل کشور 58 هزار 640 شعبه اخذ رای پیشبینی شده که از این تعداد 24 هزار و 522 شعبه شهری و 24 هزار و 118 شعبه اخذ رای روستایی است. همچنین 43 هزار و 425 شبعه اخذ رای ثابت و 15 هزار و 215 شعبه سیار پیشبینی شده است.
*براساس اعلام وزارت خارجه 344 شعبه اخذ رای در 100 کشور برای هموطنان خارج از کشور فراهم شده است.
*بر اساس قانون انتخابات ریاست جمهوری صرفا شناسنامه یا کارت ملی معتبر است؛ لذا هموطنان دقت داشته باشند برای رای دادن فقط کارت ملی یا شناسنامه به همراه داشته باشند. براساس قانون ضرب مُهر هم از شناسنامه برداشته شده و احزار هویت بهصورت برخط است. اگرچه در خارج از کشور که 344 شعبه اخذ رأی وجود دارد، احراز هویت با گذرنامه انجام میشود.
* در چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری، متولدین هشتم تیر سال 1385 و ماقبل قبل آن میتوانند رای دهند.
*چون سامانه احراز هویت برخط است، دادههای رایدهندگان کنترل میشود و سپس بعد از احزار، تعرفه کاغذی در اختیار رای دهنده قرار میگیرد و در نهایت، افراد رای خود را در صندوقهای آبی میاندازند.
* مهلت قانونی رأیگیری 10 ساعت است اما تشخیص تمدید آن بر عهده وزیر کشور خواهد بود.
*بر اساس اعلام وزیر کشور، 61 میلیون نفر در این دوره از انتخابات، واجد شرایط برای رایدادن هستند.
* بر اساس اصل 117 قانون اساسی و ماده 12 قانون انتخابات ریاستجمهوری، کسی به عنوان رئیسجمهور تعیین خواهد شد که اکثریت مطلق آرای مأخوذه از شرکت کنندگان در انتخابات را به دست آورد. اکثریت مطلق آرا یعنی بیش از پنجاهدرصد کل آرای مأخوذه، ملاک و مبنا در مجموع آرای مأخوذه، کل آرای اخذ شده در روز انتخابات اعم از آرای صحیح و باطله است و صرفا آرای صحیح مدنظر نیست. بنابراین هر نامزدی که بتواند نصف به علاوه یک رای از کل آرای مأخوذه را کسب کند بهعنوان رئیس جمهور منتخب مردم در انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری ایران تعیین میشود.
*اگر هیچ کدام از نامزدها در دور اول نتوانند اکثریت مطلق آرای مأخوذه را به دست بیاورند طبق قانون اصل 117 قانون اساسی و ماده 13 قانون انتخابات ریاستجمهوری، دو نفر که در دور نخست بیش از دیگران رأی داشتهاند برای انتخاب مجدد معرفی میشوند و انتخابات به دور دوم کشیده میشود.
*بخش پایانی اصل 117 قانون اساسی در این رابطه مقرر داشته: اگر بعضی از نامزدهای دارنده آرای بیشتر، از شرکت در انتخابات منصرف شوند، از میان بقیه، دو نفر که در دور نخست بیش از دیگران رای داشتهاند برای انتخاب مجدد معرفی میشوند.