آیا تهدید به کودتا در ترکیه به یک تسویه حساب سیاسی منجر می شود؟
ایرنا - آنکارا - در هفته های اخیر بحثها و ادعاها در زمینه تهدید به کودتا از سوی برخی مسوولان رده بالای حزب جمهوریخواه خلق بالا گرفته است. به ادعای مسوولان حزب عدالت و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور، از سوی مخالفان و عمدتا منتسبین به حزب جمهوریخواه خلق، تهدیدهایی در زمینه کودتا به زبان رانده شده و این تهدیدها از سوی روزنامه نگاران نزدیک به آنان نیز تکرار شده است.
بارزترین نمونه تهدید یاد شده، درج مقاله ای از سوی راغب زاراک اوغلو در پایگاه اینترنتی "آرتی گرچک " است. زراک اوغلو در مقاله خود در این پایگاه اینترنتی با گذاشتن عکس عدنان مندرس نخست وزیر اسبق ترکیه که در جریان کودتای سال 1960 ترکیه به اعدام محکوم شد و عکس طیب اردوغان در کنار هم با تیتر " از سرنوشت نمی توان فرار کرد، "نوشت: یک ترس در اردوغان نهفته است. وی برای اینکه به سرنوشت مندرس مبتلاء نشود دست به هر کاری می زند، در روزهای کرونایی انسانها و تمامی جهان در هر زمینه ای خود را مورد ارزیابی قرار می دهند و فرار از این ممکن نیست ولی اردوغان و اعوان و انصارش روزهای کرونایی را به مثابه فرصتی برای تثبیت قدرت حاکمیت خود مورد استفاده قرار می دهند ولی از سرنوشت نمی توان فرار کرد."
فخرالدین آلتون رییس نهاد ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه متعاقب این سخنان در توییتر خود نوشت: سوگند به خداوندی که سرنوشت را تعیین می کند، در کنار طیب اردوغان که بدون سرخم کردن در مقابل این ذهنیت بیمار برای ملت خود تلاش می کند، خواهیم ماند.
این مقاله از سوی ماهر اونال رییس گروه پارلمانی نمایندگان حزب عدالت و توسعه نیز در توییتر با اشاره به اینکه سرنوشت آنهایی که قبلا چنین تهدیدهایی کرده بودند مشخص است، گفت: بدانگونه که از شواهد برمی آید برخی هنوز از آنها درس نگرفته اند.
در روزهای اخیر این مساله به صوررت بسیار گسترده از سوی رسانه های نزدیک به حاکمیت حزب عدالت و توسعه مطرح و نوک حملات این رسانه ها متوجه حزب جمهوریخواه خلق بوده است.
کمال قلچداراوغلو رهبر حزب جمهوریخواه خلق نیز در واکنش به این حملات گفت: دوران کودتاها در ترکیه بسر آمده و حزب جمهوریخواه خلق از کودتاها بیشترین ضرر و زیان را متحمل شده است.
وی دولت آنکارا را متهم به فرافکنی کرد و گفت: ترس حاکمیت فعلی بخاطر از دست دادن قدرت خود در آینده نزدیک است و این ادعاها نیز به همین دلیل مطرح می شوند.
احمد داوداوغلو رهبر سابق حزب عدالت و توسعه و نخست وزیر اسبق ترکیه که سالها نزدیکترین فرد به اردوغان بود و در ماههای گذشته حزب آینده را تاسیس کرده است، در واکنش تند به ادعاهای مرتبط با کودتا در ترکیه، اردوغان و حزب عدالت و توسعه را متهم کرد که با طرح این ادعاها قصد مشروعیت بخشیدن به تمایلات سرکوبگرانه خود را دارند.
به گفته داوداوغلو، حزب عدالت و توسعه برای تحقق این مساله با استفاده از یک جمله یک گزارش و یا یک جمله از یک سخنرانی، ادعای کودتا را طرح و با پافشاری بر این مساله، دستورکاری غیر ضروری برای کشور تعییین کرده است که خود می خواهد.
وی با طرح این سوال که اگر ادعاهای مرتبط با کودتا صحت دارد چرا اردوغان از 45 روز قبل تاکنون در استانبول بسر می برد؟ افزود: اگر قرار است کودتایی انجام شود نمی توان با پیامک های توییتری مانع این کودتا شد.
در پی تشدید بحثهای مرتبط با این مساله وکیل مدافع اردوغان روز گذشته علیه افرادی که اردوغان را به قتل و کودتا تهدید کرده اند، اقامه دعوی کرد.
به گفته کارشناسان سیاسی در آنکارا، نه صحنه سیاسی ترکیه و نه جامعه ترکیه به هیچ عنوان آبستن یک کودتا و یا حرکتی برضد دولت قانونی از مجاری غیرقانونی نیست و به نظر می رسد که طرح ادعاهای مرتبط با کودتا بیشتر به مثابه یک تسویه حساب سیاسی بکار گرفته می شود.
*س_برچسبها_س*