آیا راهبرد جدید پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا ثمر بخش خواهد بود؟ / روزنامه اصلاحطلب: پروژهای نیم کاره در کشور را تمام کنید!
اروپا در سال پایانی برجام در تلاش است تا با تهدید مکانیسم ماشه، فشار و مذاکره را همزمان برای محدود کردن برنامه هستهای و نقش منطقهای ایران به کار گیرد.
سرویس سیاست مشرق - در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
ترافیک دیپلماتیکمیان ایران و غرب فعال است، معاونان و مدیران سیاسی ایران و تروئیکای اروپا با یکدیگر دیدار و درباره موضوعات مورد علاقه به ویژه مذاکرات رفع تحریمها و موضوعات هستهای و وضعیت نگرانکننده منطقه گفتوگو کردند.
در این مذاکرات کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه نیز حضور داشت. همچنین، مجید تخت روانچی با انریکه مورا معاون هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به طور جداگانه در ژنو دیدار کرده است. پزشکیان هم یک پیام ویژه برای آمریکا فرستاده است، مجموع این تحولات باعث شده است تا روزنامههای اصلاحطلب بحث مذاکره را دوباره داغ کنند.
روزنامه آرمان امروز خبر توافق ایران با غرب درباره مذاکره داده و نوشته است:
تحلیلگران بر این باورند که کشورهای اروپایی بدون اذن امریکا به سازوکار حل اختلاف برجام - با مکانیسم موسوم به ماشه - متوسل نخواهند شد. آنها میدانند با احیای قطعنامههای شورای امنیت، ایران به احتمال زیاد از پیمان NPT خارج خواهد شد که این اقدام نیز رژیم عدم اشاعه را در منطقه و جهان در عمل بلاموضوع خواهد کرد. در واقع، اگر تاکنون اروپاییها ادعا میکردند که از برنامه هستهای ایران نگران هستند، با تضعیف رژیم عدم اشاعه، این نگرانیها به دیگر کشورها نیز تعمیم خواهد یافت.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است:
علاوه بر این، افزایش تنش میان ایران و کشورهای غربی، ثبات و امنیت منطقه را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت، به این ترتیب، آنها با یک فضای امنیتی جدید و پیچیده مواجه خواهند شد که آمادگی کافی یا تمایلی برای رویارویی با آن ندارد. به همین خاطر، تنها زمانی به مکانیسم ماشه متوسل خواهند شد که از پشتیبانی امریکا مطمئن باشند و این آمادگی را نیز داشته باشند که وارد یک بازی پُر ریسک شوند. به بیان دیگر، اگر امریکا - به دلیل احتمال دستیابی به یک توافق یا پیشرفت در مذاکرات با ایران - چنین مجوزی را صادر نکند، آنها بهصورت مستقل اقدام نخواهند کرد.
روزنامه هممیهن رسانه اصلاحطلبان ساختاری نیز گفتگوی رئیسجمهور با یک رسانه آمریکایی را مصداق ارسال سگنال به ترامپ خوانده و مینویسد:
مصاحبه پزشکیان از نظر زمانی هم در مقطعی کلیدی و تعیینکننده انجام میشود؛ در آخرین روزهای دولت جو بایدن و در فاصله کمتر از پنج روز تا استقرار دونالد ترامپ در کاخسفید. بایدن درحالی خیلی زود و تنها پس از یک دوره چهارساله دفتر ریاست دولت ایالاتمتحده را به ترامپ بازمیگرداند که دوشنبهشب در نطق اختتامیه ریاستجمهوریاش مدعی شده بود در حال حاضر، ایران در «ضعیفترین موقعیت خود» قرار دارد، بایدن، تضعیف روسیه و ایران را آنهم از طریق جنگهایی که آمریکا «دخالت مستقیم در آن نداشت» از مهمترین دستاوردهای سیاستخارجی چهارساله خود دانست. این سخن بایدن، فارغ از میزان نسبت آن با واقعیت و سهم آمریکا در دو جنگ اوکراین و غزه، آشکارا طعنهای به کارنامه سیاست خارجی ترامپ بود.
درباره پیامهای دیپلماتیک اخیر بیان چند نکته ضروری است:
اروپا در سال پایانی برجام در تلاش است تا با تهدید مکانیسم ماشه، فشار و مذاکره را همزمان برای محدود کردن برنامه هستهای و نقش منطقهای ایران به کار گیرد. این رویکرد غیرسازنده ضمن تشدید تنشها صرفا موجب افزایش بیاعتمادی میان ایران و غرب خواهد شد.
غرب با فشار به دنبال گفتگوی همه جانبه است، «ریچارد نفیو» معمار تحریمهای ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در آمریکا، طی یادداشتی تحلیلی برای نشریه فارنافرز، با بررسی محدودیتهای استراتژیک ایالات متحده، تنشهای منطقهای و تحولات ژئوپلیتیک، تأکید کرد که تنها راهکار پایدار و مؤثر برای حل مساله هستهای ایران، بازگشت به مسیر دیپلماسی است.
بخشی از اصلاح طلبان در حال فضاسازی برای مذاکرات احتمالی بوده و میکوشند تا مساله مذاکرات جامع شامل هستهای، موشکی، منطقه ای و حقوق بشری را در کانون مطالبات قرار داده و از دیگر رفع هرگونه تحریم را منوط به مذاکرات جامع نمایند.
در حالی که برخی اصلاحطلبان دولت را برای مذاکره با غرب تشویق میکنند در آن سو روزنامه شرق خواهان توجه دولت به داخل شده و نوشته است:
تبلیغات و اخبار پراکنده مربوط به طرح انتقال پایتخت به شکل ناامیدکنندهای حاکی از این است که کارها بر همان پاشنه غلطی میچرخد که تاکنون چرخیده و منابع را هدر داده است. در این طرح که مسئولیت آن به آقای معاون اول داده شده است، نهایت پنهانکاری صورت میگیرد. چه شرکتها و مؤسساتی در حال مطالعهاند؟ از سال 1394 که قانون امکانسنجی انتقال پایتخت مطرح شد، تا الان چه اقداماتی صورت گرفته است؟
شرق در ادامه نوشته است:
تاکنون چه مبالغی برای این طرح هزینه شده است؟ درحالیکه کارشناسان رشتههای تخصصی مرتبط با این طرح آن را به سخره گرفتهاند، کسی در دولت خود را مسئول پاسخدادن به انبوه پرسشهایی که در این زمینه مطرح است، نمیداند. ملت همچنان بیگانهاند. آقای رئیسجمهور! در شرایطی که سختترین بحرانها گریبان کشور را گرفته است، اجازه ندهید با روشهای شکستخورده منسوخ تتمه امکانات مادی و انسانی کشور را به مزبله بریزند.