سه‌شنبه 2 بهمن 1403

آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟

گروه دانشگاه خبرگزاری فارس؛ ورود به دانشگاه در کشور ما برای جوانان و حتی خانواده‌های آنان بسیار مهم است، حتی از همان کودکی در دعاهای والدین و اعضای فامیل برای بچه‌ها رفتن به دانشگاه را می‌شنویم؛ این موضوع شاید به این دلیل باشد که در گذشته نه چندان دور ورود به دانشگاه برای عامه مردم تا حدی غیرممکن به نظر می‌رسیده و فقط عده‌ای به دانشگاه راه می‌یافتند اما چند سالی است که با افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها حتی با صندلی‌های خالی در دانشگاه‌ها مواجهیم.

حدود 3 هزار دانشگاه اعم از دولتی، پردیس‌های خودگردان وابسته به دانشگاه‌های سراسری یا دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، موسسات آموزش عالی غیر‌انتفاعی، دانشگاه‌های آموزش از راه دور (پیام نور)، دانشگاه‌های جامع علمی کاربردی و دانشگاه‌های مجازی در کشور ما فعالیت می‌کنند که روش‌های پذیرش دانشجو در هر یک از این دانشگاه‌ها متفاوت است.

برخی دانشگاه‌ها با روش گزینش متمرکز، دانشجو می‌پذیرند که در این نوع گزینش فقط رتبه کارنامه‌ای داوطلب کنکور اهمیت دارد و داوطلب می‌تواند براساس رتبه آزمون سراسری رشته و دانشگاه موردنظر خود را انتخاب کند.

روش دیگر پذیرش دانشجو در کشورمان روش گزینش نیمه متمرکز است که براین اساس برای قبولی فرد در دانشگاه علاوه بر رتبه مسائلی مانند مصاحبه، معاینه، آزمون های علمی و عملی و... نیز تاثیرگذارند و نتایچ به صورت چند مرحله‌ای اعلام می‌شود.

آمار و البته صحبت‌های مسوولان دانشگاه‌ها بر این اساس است که در چند سال گذشته میزان کیفیت دانشجویان کاهش یافته است، اینکه دلیل این مسأله چیست را ما از مسوولان و کارشناسان سوال کرده‌ایم اما جا دارد مسوولان مرتبط با این قضیه نیز به صورت آماری مسأله را بررسی کرده و مورد تحلیل کارشناسی قرار دهند.

* روش فعلی سنجش و پذیرش کارکرد دو نهاد آموزشی را زیر سوال برده است

سعیدرضا عاملی دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، روش فعلی سنجش و پذیرش دانشجویان را علت کاهش کیفیت دانشجویان جدید الورود می‌داند و می‌گوید: روش فعلی سنجش و پذیرش کشور سبب شده تا هم آموزش و پرورش نتواند کارکردش را به درستی انجام دهد و هم دانشگاه‌ها؛ به این شکل که هر دوی این نهادها در کارکرد خود ضعیف شده‌اند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مسوولان دانشگاه ها گله مند هستند که با کیفیت دانشجویی خوبی مواجه نیستند، ادامه می‌دهد: در حال حاضر کارکرد آموزش و پرورش که باید مرجع کیفیت آموزشی دانش آموزان باشد به شکلی عمل کرده که متوسط دیپلم دانش آموزان 12 است، افراد با این سطح یادگیری وارد دانشگاه می‌شوند بنابراین کیفیت دانشجویان کاهش می‌یابد، من کاهش کیفیت دانشجویان را از پیامدهای منفی روش فعلی سنجش و پذیرش دانشجویان می‌دانم.

عاملی مصوبه جدید کنکور را از عوامل رفع این چالش عنوان کرده و می‌گوید: با اجرای مصوبه جدید کنکور که سوابق تحصیلی هم در سنجش و پذیرش دانشجو دخیل است، دانش آموزان به صورت محتوایی آموزش می‌بینند و دروس را جدی می‌گیرند بنابراین با پایه آموزشی مناسبی وارد دانشگاه‌ها می‌شوند.

* دانش‌آموزان همیشه در کلاس‌های کنکور هستند و فرصتی برای درس خواندن ندارند

همچنین سیدجلال موسوی مدیرکل دفتر تدوین و راهبری اسناد و سیاست‌های آموزش و پژوهش ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این باره می‌گوید: روش فعلی سنجش و پذیرش به گونه‌ای است که برخی از دانش‌آموزان اصلا فرصت نمی‌کنند که از نظر محتوایی تقویت شوند و درس بخوانند زیرا همیشه در کلاس‌های کنکور و در حال تست زنی هستند بنابراین کیفیت ورودی‌های آموزش عالی کاهش یافته است.

وی عنوان می‌کند: وقتی سوالات کنکور تستی باشد نمی‌توان زیاد از سوالات محتوایی برای سنجش داوطلبان استفاده کرد زیرا سوالات تکراری می شود اما در آزمون تشریحی به این صورت نیست و دست طراحان برای طراحی سوالات باز است؛ در آزمون تشریحی کل فرایند پاسخ به سوال نمره دارد، یعنی اگر جواب را هم درست به دست نیاورند فرایند حل سوال نمره دارد.

* طرح آمایش آموزش عالی سبب ارتقای کیفیت می‌شود

محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم نیز به عنوان متولی اول آموزش عالی کشور، طرح آمایش آموزش عالی را سبب ارتقای کیفیت آموزش عالی می‌داند و می‌گوید: با اجرای کامل این طرح که شامل 9 بند مأموریت‌گرایی، توجه به استاندارد‌ها و توجه به بهره‌وری است ارتقای کیفیت بالا می‌رود.

به گزارش فارس، کارشناسان چند چالش از جمله تعدد نهادهای تصمیم‌گیر و سیاستگذار در ساختار نظام آموزش عالی کشور، مأموریت‌گرا و نیاز محور نبودن پژوهش‌های دانشگاهی، اجرایی نشدن سند آمایش آموزش عالی، کم‌توجهی به بازنگری رشته‌های دانشگاهی و آموزش‌های مهارتی را به عنوان علل کاهش کیفیت دانشجویان بیان کرده‌اند که باید از سوی مسوولان مورد توجه و بررسی قرار گیرد.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

وزارت علوم تحقیقات و فناوری

کنکور

سازمان سنجش آموزش کشور

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟ 2
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟ 3
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟ 4
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟ 5
آیا ورودی‌های جدید دانشگاه از کیفیت علمی کمتری برخوردارند؟ 6