آیا کیست مویی بدون جراحی درمان میشود؟
احساس درد و ناراحتی در انتهای ستون فقرات و مشاهده تورم و التهاب میتواند نشان دهنده ابتلا به کیست مویی باشد. انتخاب درما کیست مویی به وضعیت بیماری و ترجیح بیمار و نظر پزشک بستگی دارد.
اگر نقطه دردناکی در پایینترین قسمت ستون فقرات خود احساس میکنید، ممکن است کیست مویی عفونی داشته باشید. ممکن است دردی را تجربه کنید که هنگام نشستن یا دراز کشیدن بدتر میشود. حتی احتمال اینکه چرک از آن خارج شود، وجود دارد که میتواند خجالت آور باشد.
کیست مویی یک بیماری عفونی در ناحیه مقعد و دنبالچه است و تقریباً 5% از افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. اگر این عارضه درمان نشود، عفونت گسترش مییابد و فضای بیشتری را درگیر می کند، بنابراین درمان آن سختتر خواهد بود.
کیست مویی یا موی برگشتی
کیست مویی که اصطلاحا به آن موی برگشتی هم گفته میشود، یک کیسه کوچک است که اغلب در بالای شکاف باسن ایجاد میشود. وقتی مو به داخل پوست برمیگردد، بدن واکنش نشان داده و یک آبسه عفونی دور مو و مواد زائد زیر پوست شکل میگیرد.
علائم کیست پیلونیدال معمولا بعد از عفونت ایجاد میشود. بیماری کیست مویی مردان را بیشتر از زنان درگیر میکند و اغلب در جوانان و معمولاً قبل از 40 سالگی مشاهده میشود.
چه دلایلی باعث ایجاد کیست پیلونیدال میشود؟
علت دقیق ایجاد کیست مویی هنوز ناشناخته است، اما به برخی از دلایل احتمالی که پزشکان به آن اشاره میکنند خواهیم پرداخت:
- اصطکاک و فشار ممکن است باعث برگشتن موها به داخل پوست شود، اصطکاک میتواند در اثر لباسهای تنگ، دوچرخه سواری یا نشستن طولانی مدت ایجاد شود.
- همچنین این کیستها بیشتر در افرادی که سابقه خانوادگی آن را دارند ایجاد میشود.
- افرادی که موهای زیادی در ناحیه باسن دارند، اضافه وزن دارند یا کم تحرک هستند، خطر بیشتری برای ابتلا به این کیستها دارند.
- همچنین افرادی که بهداشت نامناسبی دارند و زیاد عرق میکنند هم در معرض ابتلا به کیست مویی هستند.
علائم کیست پیلونیدال چیست؟
کیستهای پیلونیدال در ابتدا بدون علامت هستند، اما میتوانند عفونی و دردناک شوند. علائم عفونت شامل درد، حساسیت، تب، قرمزی و تورم است. خروج چرک یا ترشحات هم از سوراخهای سطح پوست ممکن است مشاهده شود.
کیست پیلونیدال چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک متخصص معمولا با بررسی سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی، کیست مویی را تشخیص میدهد. سوالات یکه پزشک از بیمار می پرسد به شرح زیر است:
- علائم دقیقی که اخیرا تجربه کردهاید
- آیا تب هم دارید؟
- چه زمانی متوجه این علائم شدید؟
- آیا کسی در خانواده شما به این عارضه دچار شده؟
- آیا قبلا بیماری دیگری داشته اید؟
- چه داروهایی استفاده میکنید؟
درمان بیماری کیست مویی
برای درمان کیست مویی بعد از بررسی شدت پیشرفت عارضه و همچنین انتخاب بیمار، از بهترین روش استفاده میشود.
دو درمان اصلی تخلیه عفونت و برداشتن کیست با جراحی است. تخلیه چرک ساده است و در صورت ایجاد عفونت در کیست انجام میشود. از آنجایی که کیستها تمایل به بازگشت دارند، پس از کاهش علائم عفونت، اغلب جراحی کیست مویی پیشنهاد میشود.
روشهای عمل جراحی کیست مویی
در اکثر موارد عمل جراحی به عنوان درمان قطعی این عارضه شناخته می شود که شامل جراحی باز و بسته و در نوع کم تهاجمی و آسان تر جراحی با لیزر است. پزشک بیمار را از مزایا و معایب هر یک از این روش ها مطلع می کند و ما هم در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
همچنین بیماران معمولا نگران هزینه لیزر کیست مویی و جراحی هستند که در صفحه مربوطه به آن پرداخته ایم.
عمل جراحی باز: در درمان کیست مویی با روش جراحی باز، بخشی از پوست پیرامون این عارضه با چاقو برش میخورد و عفونت خارج می شود. در این روش زخم بسته نمیشود تا بطور طبیعی التیام یابد که معمولا چندین هفته طول میکشد و باید کاملا طبق دستور پزشک از آن مراقبت شود. مزیت این روش در این است که به دلیل حذف کل بافت ملتهب و درگیر بیماری، احتمال عود مجدد بسیار کم است.
جراحی بسته: بدین معنا است که فقط بخش سینوس یا کیست برداشته میشود. در این روش برش سینوس تقریبا بیضی شکل است و سپس دو طرف برش به هم رسانده و بخیه می خورد. مزیت این روش در صورت موفقیت این است که زخم سریعتر التیام مییابد ولی احتمال برگشت سینوس و یا عفونت محل در مقایسه با روش اول بیشتر است. البته درصورتیکه بخیه از بین کفل ها به بیرون زده شود خطرهای احتمالی کمتر خواهند بود.
تکنیک جراحی پلاستیک: در بعضی موارد که سینوس تکراری و گسترده است برای برداشتن سینوس و پوست پیرامون جراحی پلاستیک توصیه میشود.
جراحی کیست مویی با لیزر: در عصر حاضر به دلیل پیشرفت علم پزشکی و پیدایش روش های نوین درمانی، بیماران دیگر ملزم به تحمل مشکلات جراحی به روش های قدیمی و تحمل درد و ناراحتی های بعد از آن نیستند. بهترین درمان کیست مویی بدون جراحی و با لیزر است که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر به عنوان روشی قطعی و بدون بازگشت شناخته شده و نیازی به بیهوشی یا بستری شدن در بیمارستان را نخواهد داشت.
روش درمان سینوس مویی با لیزر یا جراحی لیزر کیست مویی مزایای بی شماری در مقایسه با سایر درمانها دارد که عدم ایجاد درد و خونریزی، عدم نیاز به پانسمان و همچنین کوتاه و آسان شدن دوران نقاهت از مهم ترین امتیازات این روش شمرده میشود.
نحوه درمان کیست مویی با لیزر و تفاوتهای آن با عمل جراحی یکی از سوالاتی است که زیاد از سوی بیماران با آن مواجه میشویم.
مراقبتهای بعد از درمان کیست مویی
دستورالعملهای پزشک خود را در مورد مراقبت از ناحیه عمل دنبال کنید، زیرا بخش مهمی از درمان مراقبتهای بعد از عمل است.
- بهداشت ناحیه را رعایت کنید و محل را با صابون گلیسیرین تمیز کنید.
- ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید و هر روز پانسمان را عوض کنید.
- اصلاح یا استفاده از کرم های موبر به عاری از مو بودن ناحیه کمک میکند.
- از روغنها یا محصولات شیمیایی و گیاهی استفاده نکنید.
- اگر برش زخم بهبود نمییابد، اگر خونریزی دارید یا دچار تب شدهاید، با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم را نادیده نگیرید اگر علائم شما بهتر نشد یا حتی بدتر شد، یا اگر علائم جدیدی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا میتوان از کیست پیلونیدال پیشگیری کرد؟
همیشه نمیتوان از کیست پیلونیدال جلوگیری کرد. اما تمیز و خشک نگه داشتن پوست میتواند کمک کننده باشد. شما همچنین میتوانید:
- از بالشتکهای نشیمن طبی استفاده کنید، خصوصا اگر مدت زیادی در روز میشینید
- به طور مرتب موها را از بین ببرید
- از پوشیدن لباس زیر جذب و پلیاستر پرهیز کنید
- بهداشت ناحیه را رعایت کنید
- همچنین لیزر موهای زائد میتواند به جلوگیری از عود کیست پیلونیدال کمک کند.
منابع: سایت Carle Health و کلینیک پایتخت
کانال عصر ایران در تلگرام تماشاخانه