احتمال ازسرگیری خرید نفت هند از ایران با وجود تحریم ها
هند می تواند از سازوکاری که برای خرید نفت تحریمی روسیه ایجاد کرده، برای خرید دوباره نفت ایران نیز استفاده کند.
یک نشریه هندی از احتمال از سرگیری واردات نفت هند از ایران به درخواست تهران، با وجود تداوم تحریم های یکجانبه آمریکا خبر داده است.
به گزارش عصرایران، نشریه "پرینت" گزارش داده است که ایران از هند خواسته با "نادیده گرفتن تحریم های یکجانبه" اعمال شده توسط ایالات متحده، خرید نفت از این کشور را از سر بگیرد، مشابه آنچه دهلی نو پس از جنگ اوکراین به خرید نفت روسیه با وجود تحریم های غرب روی آورده است.
بر اساس این گزارش: مقامات مطلع هندی می گویند، انتظار میرود این موضوع توسط ابراهیم رییسی رییسجمهوری ایران در دیدار حضوری با "نارندرا مودی" نخستوزیر هند در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در شهر سمرقند ازبکستان، مطرح شود.
اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای قرار است از 15 تا 16 سپتامبر (24 و 25 شهریور 1401) برگزار شود که علاوه بر مودی، رییسی و همه رهبران آسیای مرکزی، شی جین پینگ رییس جمهوری چین، ولادیمیر پوتین رییس فدراسیون روسیه و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان نیز در آن حضور خواهند داشت.
هند خرید نفت از ایران را از ماه می 2019 و پس از اعمال تحریم های شدید دولت دونالد ترامپ علیه ایران متوقف کرده است. این اقدامی بی سابقه بود. قبل از اعمال تحریم ها، هند دومین خریدار بزرگ نفت ایران پس از چین بود. به گفته مقامات، هند در آن زمان به دلیل فشارهای ایالات متحده مجبور به انجام این اقدام شد.
با این حال، هند با وجود تحریمهای مشابه و در برخی موارد حتی شدیدتر از سوی آمریکا و اروپا علیه مسکو به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، طی ماه های گذشته به خرید نفت از روسیه روی آورده است.
در واقع، خرید نفت هند از روسیه از آوریل 2022 تا کنون 50 برابر شده است و در نتیجه هم اکنون روسیه به یکی از 10 تامین کننده برتر نفت هند تبدیل شده است.
به گفته مقامات ایرانی، تحریمهای اعمالشده توسط آمریکا "یکجانبه" هستند و تحت رهبری سازمان ملل نیستند، بنابراین هیچ مشروعیت بین المللی نداشته و شرکت ها و کشورها نباید به آن تمکین کنند.
اما اکنون که هند سازوکاری را برای دور زدن تحریم های اعمال شده علیه روسیه ایجاد کرده است، دهلی نو باید همین سیاست را در مورد تهران نیز دنبال کند.
ظاهرا این موضوع هنگامی که هفته گذشته "علی چگینی" سفیر ایران در هند، با وزیر امور خارجه هند "اس. جایشانکار" ملاقات کرد، مورد بحث قرار گرفته است.
دیدار هفته گذشته سفیر ایران در هند با وزیر خارجه هند / عکس: توییت وزیر خارجه هند
مسایل مربوط به از سرگیری خرید نفت هند از ایران، در ژوئن 2022 و همزمان با سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران به هند و دیدار او با نخست وزیر و وزیر خارجه هند به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
در ماه ژوئن، جایشانکار در یکی از سخنرانیهای خود در یک اندیشکده اروپایی، ایالات متحده را به دلیل عدم لغو تحریمهای نفتی ایران مورد انتقاد قرار داد.
جایشانکار یکی از اولین مقامات خارجی بود که با سید ابراهیم رییسی پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در ژوئن سال گذشته ملاقات کرده است.
انتظار می رود رییسی در جریان دیدار با نارندا مودی علاوه بر نفت، موضوع "پیشرفت کند" هند در پروژه بندر چابهار به ویژه ساخت آخرین گام پروژه راه آهن چابهار - زاهدان به طول حدود 200 کیلومتر را نیز مطرح کند.
این راهآهن پس از تکمیل، اتصال سریعتری را از بندر چابهار در ایران به افغانستان و بیشتر به آسیای مرکزی فراهم می کند. همچنین انتظار می رود که اتصال جاده ای موجود از بندر چابهار به افغانستان را نیز تقویت کند.
در دیدار آتی رییسی و مودی در سمرقند، قرار است دو طرف در مورد بهره برداری بلندمدت ترمینال شهید بهشتی این بندر نیز به توافق نهایی برسند.
امضای نهایی قرارداد این پروژه چند سالی است که مورد بحث دو طرف است. دو طرف تاکنون بر سر موضوع داوری در صورت بروز اختلاف در این پروژه، به تفاهم نرسیده اند.
به گفته مقامات، قانون اساسی ایران حل و فصل اختلافات را نمیتواند به هیچ دادگاه بینالمللی ارجاع دهد و فقط باید در دادگاههای ایران مطرح شود. از این رو، هر دو طرف اکنون در حال بررسی راه های حل این مشکل هستند زیرا اصلاح قانون اساسی در قوانین ایران تقریبا غیرممکن است.
تماشاخانه