احزابی که از دولت قبل حمایت میکردند به اپوزیسون تبدیل شدند
مجتبی شاکری دبیر کل جمعیت حانبازان انقلاب اسلامی در گفتگو با خبرنگار احزاب خبرگزاری دانشجو، در رابطه با نقش و کارکرد خانه احزاب ایران در شرایط امروز جامعه، گفت: خانه احزاب یک نماد هماهنگی احزابی است که گرد هم میآیند و زیر مجموعههای آن کمیتههای موضوعی دارد که مباحث اعضا در آن جمع بندی میشود و خروجی آن قابل استفاده برای جلسه اصلی است. مشکل بر جای مانده خانه احزاب این است که احزاب...
مجتبی شاکری دبیر کل جمعیت حانبازان انقلاب اسلامی در گفتگو با خبرنگار احزاب خبرگزاری دانشجو، در رابطه با نقش و کارکرد خانه احزاب ایران در شرایط امروز جامعه، گفت: خانه احزاب یک نماد هماهنگی احزابی است که گرد هم میآیند و زیر مجموعههای آن کمیتههای موضوعی دارد که مباحث اعضا در آن جمع بندی میشود و خروجی آن قابل استفاده برای جلسه اصلی است. مشکل بر جای مانده خانه احزاب این است که احزاب یک منشور مشترکی برای اینکه خودشان را هماهنگ با قانون اساسی قرار بدهند یا اینکه مسائل مهم کشور را کارگشایی کنند، ندارند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بیشتر مسائل صنفی مطرح میشود، مثل یارانهای که دولت به احزاب میدهد، ولی آن کار کردی که احزاب بیایند کمک کنند تا دولت، مجلس، قوه قضاییه و مجموعه دستگاهها مورد رصد قرار بگیرند و مطالبات مردم از آن طریق کارگشایی شود را ندارد.
شاکری تاکید کرد: با آسیب شناسی در دورههای گذشته خانه احزاب میبینیم شکسته شدن خط قرمزهای نظام و تا حد دعوت به اردوکشی خیابانی و تبدیل اعتراض به اغتشاش از طریق برخی از همین احزابی که در حال حاضر در خانه احزاب حضور دارند، راهبری میشدند؛ یعنی در داخل نظام علیه نظام هماهنگ با بیگانگان به عنوان اپوزیسیون در امنیتیترین مسائل بر مردم و نظام تحمیل میکردند.
وی ادامه داد: این نشان دهنده آن است خانه احزاب نتوانسته به خوبی مجموعه احزاب را برای پیشرفت نظام گردهم بیاورد و این کار کرد اصلی را از مجموعه احزاب برای پیشبرد امور در خدمت بگیرد.
دبیر کل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی در رابطه با راهکاری برای پر رنگ شدن نقش احزاب در عرصه سیاست داخلی ایران، گفت: در درجه اول وقتی احزاب میخواهند تشکیل شوند، تعیین شدن اینکه سطح فعالیتشان ملیست یا استانی مشخص میشود؛ اما در حال حاضر ساختار لازم برای اینکه احزاب هماهنگ با منافع ملی، مطالبات عمومی، ارائه راهکار در برون رفت از مشکلات و ایجاد انسجام و وحدت حداکثری وجود ندارد.
وی ادامه داد: ما تجربه هماهنگی صنوف اقتصادی را برای رسیدن به هدف و منافع مشترک تجربه کردهایم ولی در مسائل سیاسی، اجتماعی و هم افزایی احزاب چنین تجربه پایداری نداشتهایم؛ احزاب باید نقش خود را با اعلام مواضع، ارائه ایدههای خلاقانه، فداکاری در دفاع از منافع ملی و کوتاه نیامدن در مبارزه با مفاسد به مردم نشان دهند تا جلب اعتماد مردم برای مشورت گرفتن از احزاب، رفتاری اجتماعی و اخلاقی پسندیده طلقی شود.
این کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه احزاب باید پاسخگو باشند، بیان کرد: احزاب باید در امور مهم اعلام موضع کرده، به نوعی ایدههای نوع خلق کنند، مطالبات مردم را در اولویت قرار داده و برای حل کردنش راهکار پیدا کنند. در حال حاضر جایی پیدا نمیشود که از حزبی پرسش کند که «شما در ایران چه کردهاید». گویا همیشه احزاب باید پرسشگر باشند و دیگران پاسخگو؛ خب چرا احزاب نسبت به مسئولیتی که بر عهده دارند پاسخگو نیستند؟
وی تصریح کرد: همین الان ما چقدر مسائل مهم ملی داریم که نیاز است نسبت به آن روشنگری شود و مردم نسبت به آن مطلع شوند. وقتی حزبی غیر مسئولانه بر خلاف عهدش با مردم بیانیهای در رابطه با این مسائل صادر نمیکند، اتفاق خاصی رقم نمیخورد. زمانی ما احزاب را در جایگاه واقعیشان در ساختار سیاسی باور خواهیم کرد که هم به وظیفه پرسشگری کارشناسانه و درست عمل کنند و هم در پاسخگویی، صادقانه و بر اساس منافع ملی عمل کنند و الا بود و نبود احزاب غیر پاسخگو برای مردم تاثیر زیادی ندارد.
شاکری با اشاره به نقش وزارت کشور در برخورد با احزاب، اظهار کرد: بنده چند سالی که در جایگاه دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی، در جلسات به میزبانی وزارت کشور با دیگر احزاب شرکت میکنم که این جلسات را حداقلی و کم تأثیر دیدم، زیرا این مباحث مهمی که بیان میشود تبدیل به سند یا منشوری نمیشود تا هم افزایی در راستای پیشرفت و اقتدار جامعه و نقد صحیح دولتها صورت گیرد.
دبیر کل جمعیت جانبازان تصریح کرد: مثلا یکی از مسائل مهمی که در میان است، این بحث است که احزابی که از دولت قبلی یعنی دولت یازدهم و دوازدهم حمایت کردند، باید پاسخگوی وضعیت اقتصادی باشند.
وی ادامه داد: زمانی که ما از کسی حمایت میکنیم و با حمایت ما کسی در راس قوه مجریه قرار میگیرد، باید در قبال مسئولیتهای آن پاسخگو باشیم. در حال حاضر تمام آنهایی که از دولت قبلی حمایت کردند، به اپوزیسیون تبدیل شدند و هیچ کس بار سنگین این همه نامدیریتی، گرانی، بیکاری و کوچک شدن سفره مردم را به گردن نمیگیرد.
شاکری با بیان اینکه دولت سیزدهم باید به مسئله احزاب رسیدگی کند، گفت: شیوههای عمل شده در گذشته راه درستی برای بهرهگیری از احزاب و فعال شدن آنان نیست. امیدوارم که با پرچم تحولخواهی، فسادستیزی و شعار ما میتوانیم تکلیف تنظیم سند و منشور مشترک احزاب در غالب خانه احزاب مشخص شود. وجود و کارکرد احزاب باید آنچنان ملموس باشد که بود و نبودشان به چشم بیاید. به نظر میرسد که این نقص دو سویه هم از طرف حاکمیت و هم احزاب وجود دارد.