شنبه 3 آذر 1403

احمدوند: منابع وزارت ارشاد برای اختصاص یارانه بیشتر کتاب به دانشجویان کافی نیست / نیاز به مشارکت وزارت علوم و سایر نهادهای آموزش عالی کشور داریم + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
احمدوند: منابع وزارت ارشاد برای اختصاص یارانه بیشتر کتاب به دانشجویان کافی نیست / نیاز به مشارکت وزارت علوم و سایر نهادهای آموزش عالی کشور داریم + فیلم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نشست خبری سی‌و‌چهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور یاسراحمدوند، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی رمضانی، قائم مقام و سخنگوی سی‌و‌چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران یکشنبه (17 اردیبهشت‌ماه) در محل ستاد اجرایی نمایشگاه کتاب در مصلی امام خمینی تهران برگزار شد. در این نشست که با حضور اصحاب رسانه و با پخش زنده تلویزیونی...

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نشست خبری سی‌و‌چهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور یاسراحمدوند، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی رمضانی، قائم مقام و سخنگوی سی‌و‌چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران یکشنبه (17 اردیبهشت‌ماه) در محل ستاد اجرایی نمایشگاه کتاب در مصلی امام خمینی تهران برگزار شد.

در این نشست که با حضور اصحاب رسانه و با پخش زنده تلویزیونی همراه بود در ابتدا یاسر احمدوند معاون امور فرهنکی وزیر ارشاد اسلامی امسال نمایشگاه با شعار «آینده خواندنی است» برگزار می‌شود. این شعار به این معنا است که آینده پیشرفت کشور در گرو بیشتر و بهتر خواندن است، تاریخ جوامع مختلف هم نشان می‌دهد که پیشرفت در هر کشوری مرهون بیشتر و بهتر خواندن است. وی افزود‌: آمار کتابخوانی سریع‌تر از رشد اقتصادی پیشرفت می‌کند و نمایشگاه کتاب تهران زمینه‌ای برای تشویق مردم و جلب توجه آن‌ها به عادت مهم کتابخوانی، همچنین توجه دادن خانواده‌ها به این موضوع مهم است. احمدوند با بیان اینکه امیدواریم با شرکت انبوه مردم و مخاطبان نمایشگاه و خدماتی که ناشران ارائه می‌کنند، شاهد نمایشگاه پررونقی باشیم، عنوان کرد: این نمایشگاه برای رسیدن به هدف پیشرفت فرهنگی و اقتصادی موثر، تفاوت هایی با دوره‌های قبل خواهد داشت، در بخش‌های مختلف، رویکرد اصلی توجه به محتوای فرهنگی و برنامه‌های فرهنگی است و تلاش برای فراهم آوردن استفاده مخاطب از برنامه فرهنگی در نمایشگاه فراهم شده است. وی تاکید کرد: برای برپایی این رویداد سازمان‌ها و نهادهای مختلف مشارکت دارند، با اهتمام ویژه و تمام توان بخَش‌ها و دستگاه‌های مختلف کمک حال این دوره از نمایشگاه بودند. احمدوند به‌طور ویژه از شهرداری تهران و خدمات ارائه شده آن‌ها تشکر کرد و گفت: همچنین از بانک ملی ایران به‌عنوان بانک عامل، شرکت ملی پست، نیروی انتطامی، مدیریت شهری و مجموعه دست‌اندرکاران و همکاران در مصلای امام خمینی (ره) قدردانی می‌کنم. به گفته وی، ناشران با وجود مشکلات اقتصادی که پیش روی صنعت نشر قرار دارد، با انگیزه و اشتیاق، حداکثری در بخش‌های مختلف نمایشگاه حاضر هستند و امیدوارم این نمایشگاه با همراهی ناشران، نویسندگان، اهالی قلم و مردم خاطره شیرین فرهنگی برای همه به‌جا بگذارد.

حضور ناشران 40 کشور در نمایشگاه کتاب در بخش دیگر این مراسم، علی رمضانی، قائم مقام و سخنگوی سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز با بیان اینکه نمایشگاه آنچه به‌عنوان تجربه با خود از نمایشگاه سی‌وسوم آورده است، تعامل با رسانه‌ها و فراهم کردن دسترسی عمومی به کتاب برای مردم است. وی افزود: به همین دلیل امسال، دومین‌بار بخش مجازی همزمان با بخش حضوری به مردم سراسر کشور خدمات ارائه خواهد داد، افزود: در این دوره مردم در سراسر کشور می‌توانند رایگان مرسوله‌های پستی خود را درسافت خواهند کرد. رمضانی در بخش دیگر صحبت‌های خود به حضور کتاب‌فروشان به‌عنوان ویژگی دیگر نمایشگاه کتاب امسال اشاره کرد و گفت: اضافه شدن کتاب‌فروشان به مجموعه عرضه کنندگان نمایشگاه امسال فراهم شده است، همواره مطرح بود که نمایشگاه کتاب تهران احتمالا نسبت به کسب و کار کتابفروشی‌ها رجحان دارد، البته هیچ ارزیابی‌ای در این زمینه نداریم اما برای اینکه این شبهه از نمایشگاه کتاب امسال برطرف شود، امسال کتاب‌فروشان هم در بخش مجازی مطابق ضوابط فعالیت خواهند کرد و آثار خود را به مردم عرضه می‌کنند.

وی یادآور شد: به‌غیر از اضافه شدن کتاب‌فروشان به‌عنوان ضلع مهم صنعت نشر، برنامه‌های فرهنگی نمایشگاه نیز به بخش‌های اصلی اضافه شده و از بخش‌های جنی به بخش‌های اصلی آمده است. رمضانی همچنین به تشکیل دبیرخانه دائمی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از سال گذشته اشاره کرد و گفت: بعد از پایان نمایشگاه دوره قبل، دبیرخانه دائمی تشکیل شد و کمیته‌های مخلتف نسبت به ارزیابی و آسیب‌شناسی برنامه‌ها اقدام کردند و تلاش شد مشکلات و موضوعات برطرف شود.

وی با اشاره به برخی از نواقص بررسی شده سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در دبیرخانه نمایشگاه، توضیح داد: به‌عنوان مثال نقایصی در مرحله آماده‌سازی نمایشگاه یا مباحث راهنماهای داخلی محیط نمایشگاه و تبلیغات داشتیم که امروز شما شاهد بهبود آن در محل مصلی خواهید بود؛ همچنین و در صدا و سیما هم تبلیغات نمایشگاه و موضوعات مربوط به آن مطرح می‌شود. رمضانی در بخش دیگر صحبت‌های خود به فعالیت کمیته‌های مختلف نمایشگاه اشاره کرد و افزود: در کمیته پاسخگویی با توجه به تجربه‌هایی که سال گذشته داشتیم، امسال نیز مرکز پاسخگویی مجزا برقرار است؛ همچنین در 20 نقطه به‌غیر از توزیع نقشه به سوالات مردم پاسخ داده می‌شود. قائم مقام سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در ادامه به کارافزارنمایشگاه اشاره کرد و گفت: با توجه به تجربه سال گذشته نمایشگاه، تلاش کردیم این کارافراز را توسعه دهیم تا مردم در دستگاه‌های همراه خود آن را بارگذاری کنند، کارافراز نمایشگاه از برنامه کافه «بازار»، «اناردونی» و «آی‌اپس» قابل دریافت است و نقشه‌ها در آن بارگذاری شده و به مرور نیز تکمیل می‌شود. به گفته وی، غیر از این موارد، مراکز توزیع نقشه نیز پیش‌بینی شده است؛ همچنین برای بهبود فرایند پاسخگویی، شماره تماس 91009898 از 9 تا 18 را برای مراجعان حضوری و بازدیدکنندگان بخش مجازی نمایشگاه فراهم کرده‌ایم. 100 ناشر خارجی میهمان نمایشگاه کتاب می‌شوند مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران همچنین به فعالیت کمیته ناشران خارجی اشاره کرد و گفت: این کمیته امسال میزبان حدود 100 ناشر خارجی در غرفه‌ها است که کتاب‌هایی را از سال 2015 تا 2023 عرضه می‌کنند. وی ادامه داد: حدود 45 هزار عنوان کتاب در این بخش عرضه می‌شود که نسبت به سال گذشته 40 درصد در تعداد عناوین و 20 درصد در تعداد ناشران و غرفه‌ها افزایش داشتیم. رمضانی درباره فعالیت کمیته بین‌الملل گفت: امسال میزبان کشور تاجیکستان به‌عنوان کشور میهمان ویژه نمایشگاه هستیم که با 20 نفر از ناشران، نویسندگان و شخصیت‌های شاخص این کشور در این رویداد حضور دارند. وی به حضور شخصیت‌های تاثیرگذار جهان به‌ویژه جهان اسلام در نمایشگاه کتاب امسال اشاره کرد و گفت: روسای نمایشگاه‌های دوحه، مسقط و دهلی نو در نمایشگاه حضور دارند، همچنین وزاری فرهنگ تاجیکستان و ونزوئلا در نمایشگاه حضور دارند و از کتاب ترجمه شده وزیر ونزوئلا درباره مبارزه با استکبار در این رویداد رونمایی می‌شود. رمضانی یادآور شد: بخش بین‌الملل و ناشران خارجی امسال به صورت یکجا در رواق شرقی برگزار خواهد شد و همچنین قرار است در سرای ملل 40 نشست تخصصی با همکاری نهادها، سازمان‌ها برگزار شود. به گفته وی، 30 میهمان از کشورهای مختلف و 27 کشور در بخش بین‌الملل حضور دارند و به‌طور کلی در نمایشگاه امسال، حدود 40 کشور حاضر خواهند بود.

تشریح برنامه‌های کمیته فعالیت‌های فرهنگی بخش دیگر سخنان سخنگوی سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بود، رمضانی در این زمینه توضیح داد: تالارهای مختلفی پیش‌بینی شده است که مجموعه فعالان حوزه کتاب در آن نقش‌آفرینی خواهند داشت، در این زمینه کمیته فعالیت‌های فرهنگی تلاش کرد دستگاه‌های مختلف را در برنامه‌ها مشارکت بدهد. وی با اشاره به این بخش‌ها گفت: سالن کتابیاران با 22 غرفه در نیم طبقه شبستان میزبان گروه‌ها و نهادهای فعال حوزه کتاب خواهد بود، سینما کتاب نیز که همکاری مشترک نمایشگاه و انجمن سینمای جوان است به نقد و بررسی کتاب و فیلم‌های سینمایی می‌پردازد. به گفته رمضانی، سالن کتاب بازی نیز با 15 غرفه شامل فعالیت فرهنگی در سالن ناشران کودک و نوجوان، کوشک کتاب با 50 نشست نقد و بررسی، گوشه نقد مخصوص برنامه‌ها و نشست‌های ناشران، کارگاه‌های آموزشی و سراهای کودک و نوجوان، دانشگاهی و آموزشی با 150 نشست میزبان مردم خواهند بود. رمضانی در ادامه به یارانه خرید کتاب طلاب‌، دانشجویان و اساتید اشاره کرد و گفت: سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان وطلاب 600 هزار تومان است که از این مبلغ 360 هزار تومان آورده دانشجویان و طلاب است و 240 هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است.

وی افزود: سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای اعضای هیئت علمی 700 هزار تومان است که از این مبلغ 350 هزار تومان آورده عضو هیئت علمی و 350 هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

رمضانی همچنین درباره اختصاص یارانه به اهالی قلم نیز توضیح داد: یارانه‌ای در نظر گرفته شده است، برای اهل قلم بر اساس گروه‌های مختلف از 600 تا 800 هزار تومان پیش بینی شده است.

وی در ادامه یادآور شد: نمایشگاه کتاب تهران امسال تلاش کرد که در قالب اطلاع‌رسانی. تبلیغات، نمایشگاه را به خارجی‌ها بیشتر بشناساند، در روزهای گذشته دیدیم که اندیشمندان بزرگ دنیا درباره نمایشگاه اظهار نظر کردند. در ادامه این نشست که به پرسش و پاسخ خبرنگاران حاضر در آن سپری شد احمدوند در پاسخ به پرسش خبرنگار دانشجو مبنی بر مشارکت و حضوض دانشجویان و دانشگاهیان در نمایشگاه و کم بودن بن و یارانه پیش بینی شده برای آن‌ها گفت:

بخش عمده ای از فعالیت‌ها مربوط به بخش دانشگاهی است و تعداد قابل توجهی از دانشگاه‌ها تقاضای خرید ویژه از نمایشگاه و تجهیز کتابخانه‌های خود را دارند که در این دو بخش وزارت ارشاد یارانه اختصاص می‌دهد.

ما هم علاقه مند به افزایش اعتبار طلاب، اساتید و دانشجویان افزایش پیدا کند اما در این زمینه وزارت ارشاد تنهاست، توقع می‌رود وزارت علوم و سایر نهادهای آموزش عالی کشور در تأمین یارانه دانشجویان و اعضای هیأت علمی مشارکت کنند. طبیعتا عددهای یارانه با توجه به افزایش قیمت کتاب کافی نیست و نیازهای دانشجویان را رفع نمی کند.