احیای تالاب "گری بلمک" پلدختر در دستور کار محیطزیست است
خرمآباد - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان گفت: احیای تالاب "گری بلمک" پلدختر با اهمیت و اولویت حفظ منافع جوامع محلی در دستور کار محیط زیست است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مهرداد فتحی بیرانوند روز دوشنبه در جلسه توسعه و تعالی تالاب های 11گانه شهرستان پلدختر، با تسلیت دهه محرم و ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) اظهار داشت: احیای تالاب گری بلمک که در سالهای گذشته به علت زهکشی و خشکسالیها بخش زیادی از آن دستخوش تغییر و خشک شده، مطالبه مردم پلدختر است، امید می رود با همدلی، همکاری، ارتباط متقابل و تامین منافع مشترک دولت و مردم به نتیجه مطلوب برسد.
وی افزود: بر اساس قانون، مصوبه مجلس، سازمان حفاظت محیط زیست متولی تالاب ها در کشور است و قسمتی به نام معاونت دریایی و تالاب ها در این سازمان در راستای ساماندهی تالاب ها و اکوسیستم های دریایی در سطح کشور پرسنل زیادی را درگیر خود کرده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان گفت: در این سازمان، با توجه به اولویت اهمیت تالاب ها، مدیریت زیست محیطی دربین صدها تالاب در سطح کشور، تنها برای 10 تالاب تعریف شده که با پیگیریها و تلاشهای متعدد در محیط زیست استان و اولویت اهمیت تالاب های کوهستانی2 نمونه از این تالاب ها متعلق به لرستان شامل خوشه در بروجرد و تالابهای 11 گانه پلدختر در بین آنها مصوب شده است.
وی افزود: بر این اساس محیط زیست استان وارد فاز اجرایی برای احیای تالاب تالاب گری بلمک شده که به صورت سنتی مانده و برای تحقق این امر با حفظ و اولویت منافع مردم نیاز به تفاهم و همکاری جوامع محلی می باشد.
فتحی بیرانوند با بیان اینکه تامین منافع مردم نه تنها در سطح کشور بلکه در دنیا اولویت محیط زیست است، یادآور شد: رویکرد در تمام مناطق تحت پوشش محیط زیست تامین منافع مردمی است که در آن اکوسیستم زندگی میکنند که اگر مشارکت آنها نباشد هیچ اقدامی اثرگذار نیست.
وی افزود: از این رو طی 2 هفته مکاتبات و مراودات با سازمان محیط زیست و مدیرکل تالابهای کشور و کارشناسان امر برای احیای تالاب گری بلمک پلدختر صورت گرفته و پیگیری های لازم با در نظر داشتن اولویت منافع و جوامع محلی انجام شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: یکسری مالکیت های عرفی در طول زمان در تالاب گری بلمک برای مردم محل ایجاد شده، دارای سند هستند که این مالکان انتظاراتی دارند و محیط زیست بر حسب وظیفه برای این موضوع احترام قائل است و تا زمانی که توقعات آنان حاصل نشود مشکل برطرف نشده و هیچ اقدامی در منطقه به نتیجه نمی رسد.
وی افزود: تالاب گری بلمک در گذشته و سالهای پرباران دارای حجم زیادی از آب بوده، اما به علت خشکسالی های پی درپی بخش اعظمی از آن تبخیر شده ونمود باتلاقی و ماندابی پیدا می کند که نمیشود اسم آن را تالاب گذاشت.
فتحی بیرانوند یادآورشد: با توجه به اینکه به علت یک سری اتفاقات و تصمیم های عملی نشده در گذشته اعتماد مردم از بین رفته، از آنان تقاضا می شود عینک بد بینی را بردارند و به تحقق احیا تالاب اعتماد کنند، چرا که برای حصول نتیجه نیازمند اعتماد 2 طرف هستیم.
وی افزود: سازمان محیط زیست کشور و شورای عالی تالابها در رابطه با احیای تالاب گری بلمک پای کار است تا در سطح ملی و کلان برای رفع مشکلات حقوقی آن، تسهیلات واختصاص اعتبارات کمک کند اما این اقدام ها نیازمند پیش مقدمه و تفاهم و همکاری جوامع محلی و اعتماد آنها است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: شورای تالابها در کشور به صورت تئوری و گفتاری قول داده که اگر محیط زیست استان برابر قانون با جمعبندی ریز به خواست جوامع محلی به تفاهم برسد و آن را تایید کند، احیای تالاب گری بلمک با مصوبات و اعتبارات بسیار خوبی در اولویت قرار گیرد.
وی افزود: بنابراین به عنوان نماینده دولت در دستگاه محیط زیست در برابر وجدان عمومی، دستگاههای نظارتی و مردم موظف و مکلف و پایبند اجرای ملزومات صورت جلسهای که با جوامع محلی امضا میشود می باشیم.
فتحی بیرانوند یادآورشد: واقعیت این است که این تالاب طی 12 ماه به صورت ماندابی و باتلاقی است که قابل هیچ کاری نیست و بخشی از آن به خاطر زهکشی های گذشته به اراضی کشاورزی تبدیل شده که اجرای آن نیازمند یک مدیریت اجرایی با مالکیت کشاورزان است.
وی افزود: بخشی از تالاب گری بلمک موجود است و قسمتی از زمین های اطراف آن کشاورزی است که در مواقع بارندگی زیر آب رفته و حتی محصولات آن نیز از بین میرود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: از طرفی اراضی کشاورزی که در مسیر شستشوی آب و تالابها قرار میگیرند، مواد آلی، پایینی دارند و تنها خاک بستر و مواد معدنی و حاصلخیزی پایینی از آن باقی میماند، از این رو هدف این است با همکاری کشاورزان و مالکان این اراضی بهرهوری بهتری داشته باشند.
وی افزود: بنابراین در صورت رضایت مندی مردم با مالکان بسته به توافق جوامع محلی، مکان اجرای فاز اول احیای تالاب دراین اراضی مشخص شود.
فتحی بیرانوند یادآورشد: مرحله بعدی اجرای طرح پرورش ماهی در تالاب است که در راستای جبران هزینه و سود دهی لازم از نظر میزان دبی و ماندابی آب در طول سال، مطالعات پیش نیاز جهت ظرفیت سنجی اکوسیستم لازم دارد تا پاسخگو بودن طرح سنجیده شود و متضرر نشود.
وی افزود: بنابراین نیاز مطالعه پیش شرط موافقت سازمان محیط زیست برای اجرای طرح پرورش ماهی در تالاب گری بلمک است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان، به اجرای طرح پرنده نگری و اکوتوریسم در تالاب گری بلمک اشاره کرد و گفت: برای اجرای این طرح در رابطه با تخصیص اعتبارات قول مساعد داده شده تا به عنوان سهم سازمان محیط زیست در قالب طرح مطالعاتی و مدیریت اجرایی آن انجام شود.
وی افزود: دولت در اجرای طرحهای مطرح شده در تالاب گری بلمک با هدف احیای تالاب با اولویت منافع جوامع محلی تنها سرمایه گذار است و منافع آن بر اساس سهم هر کدام از مالکان اراضی کشاورزی اطراف تالاب متعلق به آنها می باشد.
فتحی بیرانوند یادآور شد: احیای تالاب گری بلمک و اجرای طرحهای مطرح شده در آن منجر به احداث یکی از زیباترین مناطق گردشگری در سطح کشور میشود که میتواند نظر گردشگران زیادی را به خود جلب کند.
وی افزود: نمونه مشابه این طرح در نقده آذربایجان صورت گرفته برای جلب اعتماد مردم و اجماع محلی، محیط زیست حاضراست با هزینه خود، نمایندگانی از طرف مردم را به این منطقه ببرد تا این تجربه موفق را در آنجا مشاهده و با آن آشنا شوند.
*س_برچسبها_س*