اختلافی که بویش مشام و سلامتی بوشهریها را آزار میدهد
بوشهر - ایرنا - ایجاد اختلال در جمعآوری پسماندهای خانگی بندر بوشهر چند هفتهای است که چهره این شهر را نازیبا و بوی بدش مشام شهروندان را آزرده و سلامتی آنها را تهدید میکند.
بر اساس قانون، مدیریت پسماندهای خانگی در شهرها به عهده شهرداریها است و مدیریتهای اجرایی میتوانند همه یا بخشی از عملیات مربوط بهجمعآوری، جداسازی و دفع پسماندها را به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار کنند.
در این ارتباط شهرداری بوشهر نیز خدمات این حوزه را به شرکت پیمانکاری واگذار کردهاست اما چند هفتهای است که جمع آوری زبالههای این شهر در کش و قوس میان شرکت پیمانکار و شهرداری بلاتکلیف در معابر رها شدهاست و مخزنهایی که بموقع برداشت و حمل نمیشوند و آلودگی اطراف آن منظره غالب صبحگاههای کوچه و خیابانهای بوشهر است که تصویر نامطلوبی را از این شهر رقم زده و با توجه به گرمای ادامهدار هوا در این شهر بوی نامطبوع و تهدید سلامتی شهروندان را به همراه دارد.
جوان ساکن محله بهمنی شهر بوشهر به ایرنا گفت: زشت ترین چهره برای یک شهر منظره مخزنهای زباله سرریز شده و کوچههای پر از پسماند است که این روزها در همه جای بوشهر به چشم میخورد.
درویشی ادامه داد: هر روز صبح در فاصله منزل تا محل کار با منظره زننده پراکنده بودن زباله در کوچه روبرو میشوم که سگهای خیابانی کیسههای زباله را پاره کرده و محتویات آن را به هر گوشه و کناری پخش کردهاند.
وی اضافه کرد: خودروهای جمع آوری زباله که با فاصله زمانی زیادی میآیند نیز تنها سطل را تخلیه میکنند و کوچه آلوده و اطراف مخزنها را پاکسازی نمیکنند.
خانم منوچهری از دیگر ساکنان بوشهر نیز از وضعیت نظافت و جمعآوری زبالههای این شهر به شدت انتقاد کرد و گفت: با توجه به شرایط کرونا این کوچههای کثیف میتواند شرایط را بدتر کند زیرا ماسک و دستکش در کوچهها پخش است.
وی گفت: وضعیت مدیریت زبالههای شهر غیر قابل تحمل است و انگار کسی هم به فکر نیست چون چندین روز است که خیابانها همین وضعیت را دارد.
خبرنگار ایرنا در گفت وگو با مسئولان شهری و شهرداری سعی کردهاست علت جمعآوری و پاکسازی نشدن خیابانهای بوشهر از پسماند را بیابد، زیرا اذهان عمومی در پی پاسخی قانعکننده به این نابسامانی است، موضوعی که مزید بر دیگر نگرانی غالب حوزه سلامت یعنی کرونا شده و شهروندان را کلافه کردهاست.
خرابی ناوگان شرکت پیمانکار؛ عامل ایجاد خلل در جمعآوری پسماند
در ابتدا مساله را از سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر پی گرفتیم. عبدالله کردگار گفت: شرکت پیمانکار به علت خرابی بخشی از ماشین آلات برداشت و حمل زباله، در جمع آوری پسماند شهری با مشکل مواجه شدهاست که براساس قرارداد موجود اخطار لازم به پیمانکار داده شدهاست و این شرکت باید هر چه سریعتر مشکلات را جبران کند و اموری را که متعهد شدهاست به درستی انجام دهد.
وی با عذر خواهی از شهروندان بوشهری برای اخلال ایجاد شده در جمع آوری پسماندهای شهری، افزود: سازمان مدیریت پسماند شهرداری به عنوان ناظر، عملکرد این شرکت را ماهیانه بر اساس صورت عملکرد ارزیابی میکند و در صورت نقص در عملکرد ابتدا اخطار کتبی داده میشود و سپس جرایمی که در قرارداد بیان شدهاست، اعمال میشود.
کردگار اظهار کرد: تاکید این سازمان در این مساله بر تسریع در تعمیر ماشین آلات و بهبود هر چه سریعتر وضعیت است و بخشی از مطالبات شرکت نیز پرداخت شده است.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر بیان کرد: بر اساس قرارداد، زبالهها باید در هر 24 ساعت جمعآوری شود که این جمعآوری از 9 شب تا 6 صبح ادامه مییابد، اما در چند روز اخیر به دلیل ایجاد نقص در ناوگان شرکت، کار برداشت زباله تا 10 صبح ادامه یافته است که سبب نارضایتی شهروندان در محلهها شدهاست.
وی اضافه کرد: قراردادی که با این شرکت پیمانکار منعقد شدهاست 2 بخش نظافت معابر و پرداخت حقوق پاکبان و نیروی ماشین آلات برداشت و حمل زباله را در برمیگیرد.
کردگار اعلام کرد: اکنون تعداد نیروهای پاکبان 400 نیرو است که شرکت موظف است حقوق آنها را بموقع پرداخت کند و در زمان حاضر در بخش نیرو و پاکبان مشکلی وجود ندارد بلکه مشکل در برداشت زباله است.
وی ادامه داد: خرید مخازن از وظایف شهرداری است اما اگر برداشت زباله درست و سر ساعت انجام شود، مخازن در محلهها کافی است، هر چند در خیابانهای اصلی کمبود مخزن وجود دارد.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر با بیان اینکه روزانه 170 تن زباله تولید میشود و سرانه تولید زباله هر بوشهری با میزان 570 گرم بیش از میانگین کشوری است، اظهار کرد: شمار محدودی از همشهریان نیز از مخازن نصب شده برای تخلیه نخاله استفاده میکنند که این نیز مشکل را بیشتر میکند.
اعتصاب نکردهایم، برای تعمیر ناوگان به مطالباتمان نیاز داریم
در ادامه جزئیات مشکلات ایجاد شده را از مدیرعامل شرکت ظریف کاران کویر به عنوان شرکت پیمانکار جمعآوری زباله بوشهر جویا شدیم. هر چند مدیرعامل این شرکت خرابی ناوگان را به عنوان عامل نقص در انجام خدمت تایید میکند اما پرداخت نشدن مطالبات را سبب ناتوانی در تعمیر ناوگان و خدمت رسانی به موقع دانست.
حمیدرضا نوری از مسئولان کنونی شهرداری بوشهری انتقاد کرد و گفت: این شرکت 3 سال است که در این حوزه خدمت رسانی میکند و اکنون نیز پیمانکار جمعآوری پسماند در بندرعباس، شیراز، یزد و بوشهر است که پیوسته خدمات مطلوبی را ارائه کردهاست.
وی افزود: در حالی که شهردرای شیراز فروردین ماه هزینه مربوط به بند تورم قرارداد را به شرکت پرداخت کردهاست، شهرداری بوشهر پرداختی در این زمینه نداشته است.
مدیرعامل این شرکت اضافه کرد: بندی در قرارداد به عنوان تورم وجود دارد که شهرداری باید به همان میزانی که بانک مرکزی تورم را تعیین میکند بپردازد، اما پس از گذشت یکسال و نیم و با اینکه نامهنگاریهای مکرری با شهرداری انجام شدهاست، پاسخی دریافت نکردهام در حالی که تورم بالاست و هزینه تعمیر و تجهیز ناوگان برای ما سنگین است.
نوری ادامه داد: علاوه بر این شهرداری بوشهر صورت وضعیتها را بموقع نمیپردازد و با گذشت هفت ماه از سال وجه افزایش حقوق کارگران را نیز پرداخت نکردهاست.
وی افزود: در سال 99 ماهیانه 700 میلیون تومان افزایش دستمزد را از جیب خود به کارگران پرداخت کردهایم اما شهرداری هنوز نسبت به این افزایش حقوق به توافق نرسیدهاند.
نوری همچنین به پرداخت نشدن مطالبات سپرده حسن انجام کار این شرکت از سال 97 اشاره و اذعان کرد: اعتصاب نکردهایم اما 10 دستگاه خودرو ناوگان جمع آوری زباله این شرکت نیاز به تعمیر دارد که راهاندازی آنها هزینهبر است و شهرداری باید مطالبات این شرکت را پرداخت کند.
مستندات مطالبه پیمانکار ارائه شود، آماده پرداخت هستیم
از سرپرست معاونت اجرایی و خدمات شهری شهرداری بندر بوشهر پیگیر نحوه پرداخت مطالبات و معوقات شرکت پیمانکار جمعآوری زباله و تنظیف شهر بوشهر شدیم. ایمان چارکی که چند روز پیش وضعیت جمعآوری زباله و تنظیف شهر را نامناسب خوانده و از اخطار به پیمانکار خبر داده بود، گفت: آمادگی کامل برای پرداخت مطالبات این شرکت وجود دارد.
وی گفت: این شرکت تا امروز (سه شنبه) هنوز فهرست مربوط به پرداختیهای اضافه حقوق کارگران را ارائه نکردهاست در حالی که پرداختیهای شهرداری بر اساس مستندات صورت میگیرد.
چارکی ادامه داد: بند موجود در قرار داد مربوط به تورم ماشین آلات برای شهرداری تکلیف ایجاد نمیکند زیرا در این سند بیان شدهاست " شهرداری میتواند در این زمینه توافق کند".
سرپرست معاونت اجرایی و خدمات شهری شهرداری بندر بوشهر اظهار کرد: این شرکت با علم به این بند قرارد در مناقصه شرکت کردهاست.
نظافت و سلامت محیط شهری بوشهر و سیمای این شهرستان به عنوان مرکز استان مسالهای نیست که بتواند در گیر و دار شهرداری و پیمانکار گرفتار و به حال خود رها شود، پاکیزه و آراسته بودن یا نبودن شهر خروجی فعالیت شرکت پیمانکار و اقدامات شهرداری است.
آنچه واضح است اینکه باید هر چه سریعتر توافقی حاصل شود یا اقدامی قانونی گره از این مشکل بگشاید تا شهروندان بوشهری بتوانند نفسی به آسودگی در کوی و خیابان بکشند.
*س_برچسبها_س*