جمعه 9 آذر 1403

"ارجاع هوشمند به کارشناس رسمی" در پرونده‌های قضایی اجرایی می‌شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"ارجاع هوشمند به کارشناس رسمی" در پرونده‌های قضایی اجرایی می‌شود

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در پاسخ به تسنیم گفت: از تکالیف میان‌مدت ما "ارجاع هوشمند به کارشناس رسمی" بوده است؛ ممکن بود تمام کارشناسی‌ها به سمت یک نفر برود که ممکن است مفسده ایجاد کند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مسعود ستایشی امروز در نشست خبری خود در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم درباره اقدامات قوه قضائیه برای هوشمندسازی و خدمات برخط قضایی بر اساس تکالیف سند تحول قوه قضائیه اظهار کرد: از جمله اقدامات تحولی که در دستگاه قضائی داریم و بسیار حساس و بسیار مورد توجه است، بحث کاهش اطاله دادرسی است که نمره ما در این باره هر چند ضعیف نیست اما خوب هم نیست.

وی افزود: برای کاهش اطاله دادرسی، استعلامات باید سریع و فی‌المجلس باشد تا عملکرد ما در دادرسی و رسیدگی بالا برود. اقدامات خوبی در این خصوص انجام شده است، یکی از آنها، ابلاغ الکترونیک است، زیرا این فرایند می‌تواند سهم تعیین کننده‌ای در حوزه دادرسی در تمامی مراحل رسیدگی داشته باشد.

ستایشی ادامه داد: از مطالب دیگر مورد توجه، بحث "دادرسی الکترونیک زندانیان" است‌. اگر دادرسی زندانی در زمان پیش‌بینی شده دچار اشکال شود مثلاً انتقال زندانی، امکانات انتقال و... نامناسب باشد، اطاله دادرسی ایجاد می‌شود؛ ممکن است فردی به طرفیت مددجو یعنی زندانی طرح دعوا کند که اگر زندانی در جلسه حاضر نشود، جلسه به تعویق می‌افتند و این اطاله است.

سخنگوی قوه قضائیه: در پرونده "فوتبالیست‌های نوجوان" هیچ تجاوزی صورت نگرفته است / حذف محدوده زمانی و مکانی دسترسی به خدمات قضائی

در ادامه محمد کاظمی‌فرد؛ رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه هم در تکمیل پاسخ به این سؤال گفت: هوشمندسازی قوه قضائیه شامل موارد متعددی است که در سند تحول قضائی مورد اشاره قرار گرفته است و بر اساس آن سامانه‌های متعددی از جمله سامانه هوشمند استعلامات و سامانه ثبت شهود را راه‌اندازی کردیم. ثبت شهود از این منظر مهم است که مطلعین در سامانه‌ای که در اختیار قاضی است ثبت می‌شود.

وی افزود: کسی که در دادگاه در سِمت شاهد شهادت می‌دهد در تصمیم قاضی موثر است اما برخی موارد، شهود حرفه‌ای اقدام به شهادت می‌کنند. قاضی در جریان رسیدگی قضائی وقتی کد ملی شاهد را ثبت می‌کند، به او هشدار می‌دهیم که این فرد سه بار در سال شهادت داده است. ممکن است شهادت‌ها حقیقی باشد اما گاهی ممکن است شغل او این باشد!

وی افزود: یکی دیگر از تکالیف میان‌مدت ما "ارجاع هوشمند به کارشناس رسمی" بود. ممکن بود تمام کارشناسی‌ها به سمت یک نفر برود که ممکن است مفسده ایجاد کند؛ با فعالیت این سامانه پرونده‌ها بین کارشناسان عادلانه توزیع و انتخاب به صورت سیستمی می‌شود.

کاظمی‌فرد ادامه داد: دستیار هوشمند قضائی از دیگر ابزارهای ما است که آن را بر اساس سند تحول و با همکاری یک شرکت دانش‌بنیان ایجاد کردیم که ابزار تبدیل گفتار به متن و مملو از اصطلاحات حقوقی است. این ابزار در اختیار قاضی و در سراسر کشور در حال استفاده است که مباحث مطرح شده در دادگاه را مکتوب می‌کند همچنین سامانه‌های در اختیار قاضی گذاشته‌ایم که با رجوع به آن سوابق فردی که پرونده اش در حال رسیدگی است را به صورت واحد در اختیار می‌گیرد. از دیگر اقدامات هم می‌توانم به آماده کردن پرونده شخصیت متهم اشاره کنم که به قاضی برای تصمیم‌گیری کمک می‌کند.

معاون قوه قضائیه در ادامه پاسخ خود به سؤال تسنیم گفت: از دیگر اقدامات قوه قضائیه در بحث هوشمندسازی، طراحی سامانه انتشار آرای قضائی است که بر اساس دانش اعضای مرکز آمار و فناوری اطلاعات شکل گرفته است. یکی از چالش‌های اساسی که بتوان رأی را با گمنام‌سازی به همگان نشان داد و اثری از افراد درگیر پرونده مشخص نباشد را رفع کردیم و در 4.5 میلیون رأی بارگذاری شده در این سامانه، گمنام‌سازی با استفاده از هوش مصنوعی انجام شده است و قضات می‌توانند آرای قضات دیگر در پرونده‌های مشابه را ببینند.

کاظمی‌فرد ادامه داد: پنجره واحد خدمات هوشمند قضایی که خدمات متعددی مرتبط با دیوان عدالت اداری و ثبت اسناد و..‌. را ارائه می‌دهد و اشخاص می‌توانند ابلاغ‌های خود را در آن ببینند و با استفاده از این پنجره از مراجع قضائی نوبت بگیرند و سوء‌پیشینه دریافت کنند، به‌زودی خدمات بیشتری ارائه خواهد داد.

وی افزود: یکی از خدماتی که به زودی رونمایی خواهد شد، خودکاربری لایحه است تا افراد حقیقی از منزل و محل کار خود، لایحه‌ای که می‌خواهند را بارگذاری کنند.

کاظمی‌فرد ادامه داد: در حال تهیه بانک مجرمان متواری هستیم که آن را در اختیار سایر نهادهای حاکمیتی قرار می‌دهیم اما توجه داشته باشید که اگر نهادهای بیرونی از تولیدات ما استفاده نکنند، زحمات ما بی‌فایده است و رسانه‌ها و سایر نهادها باید مطالبه کنند که این تولیدات مورد استفاده مناسب قرار گیرد.

سخنگوی قوه قضائیه درباره آمار سرقت پس از اغتشاشات اخیر گفت: در حوزه اماکن خصوصی و خودرو و لوازم خودرو با افزایش سرقت مواجه هستیم اما اینکه آیا این رشد با شرایط روز ارتباط دارد، یا نه، باید گفت اگر ماموریت فوق‌العاده‌ای ایجاد شود و عده‌ای اغتشاش ایجاد کنند، ممکن است پلیس با عِده و عُده و شرایطی که دارد از وظیفه اصلی خود دور بیفتد اما آمارها این را نشان نمی‌دهد و پلیس همچنان که با قاطعیت با اغتشاش برخورد کرده و در جرایم هم کار را خوب انجام داده است.

وی افزود: از طرفی قرارگاه مبارزه با سرقت و قرارگاه مقابله با جرایم خشن در حال فعالیت است و در کنار آن کمیسیون ویژه رسیدگی به سرقت در شورای تامین استان‌ها با جرم سرقت برخورد می‌کنند.

ستایشی تأکید کرد: دستگاه قضائی با کسانی که روان مردم را به هم می‌زنند و سرقت از آن موارد است، تعارف ندارد و ما در ارتباط با اینگونه پرونده‌ها سختگیرانه برخورد می‌کنیم و در شعب ویژه و با قضات باتجربه مورد رسیدگی قرار می‌گیرد همچنین ارفاقات قانونی مانند مرخصی از زندان و آزادی مشروط و عفو، شامل مجرمانی که سرقت خشن انجام می‌دهند، نخواهد بود.