ارز 4200 تومانی مانند یارانه سفره مردم را کوچک کرد
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، محمد لاهوتی اظهار کرد: ارز 4200 تومانی شبیه موضوع یارانه نقدی است؛ به این معنا که هم پرداخت میشود و هم تأثیری در زندگی مردم ندارد. ارز 4200 تومانی تقریبا به همین سرنوشت دچار شده و عملا مردم بهرهای از توزیع ارز ارزان قیمت توسط دولت آن هم در این شرایط حساس نبرده اند و سفره مردم کوچکتر شده است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: نکته مهم در لایحه بودجه 1401 جسارت دولت در حذف ارز 4200 تومانی است که رئیس جمهوری نیز امروز در مجلس اعلام کرد که شرایط را برای جمع در نظر میگیریم نه عدهای خاص؛ امر بسیار پسندیدهای است، ضمن اینکه اتاق بازرگانی از اردیبهشت سال 97 در مورد این مساله موضع گرفت؛ این موضع گیری در صورتی بود که در آن زمان تفاوت نرخ ارز ترجیحی با ارز آزاد 20 درصد بود. به هر حال دولت قبل ارز ترجیحی را حذف نکرد و دولت سیزدهم در ابتدای شروع به کار خود اقدام به حذف این ارز کرد اما با آن مخالفت شد و در نهایت در لایحه بودجه گنجانده شد.
شروط حذف ارز 4200 تومانی
وی با بیان اینکه نکته مهم در مورد حذف ارز 4200 تومانی نحوه اجرای این سیاست است، تصریح کرد: طی سالهای گذشته سفره مردم هر روز کوچکتر و تعداد دهکهای آسیب پذیر بیشتر شده است. با حذف ارز 4200 تومانی به صورت عام انتظار میرود ما به التفاوت ارز 4200 تومانی تا آن نرخ ارزی که قرار است برای خرید کالا پرداخت شود به طرق مختلف به اقشار آسیب پذیر اعطا شود تا قدرت خریدشان افزایش یابد.
لاهوتی گفت: اگر حذف ارز 4200 تومانی به تنهایی انجام شود و حمایتی از مردم صورت نگیرد قطعا سفرهها کوچکتر خواهد شد. لذا مهمتر از حذف ارز ترجیحی هزینه کرد منابع مازاد بعدی است که از حذف ارز به دست دولت میرسد که باید در جهت حمایت از اقشار آسیب پذیر خرج شود که هم این اطمینان به مردم داده شود که قرار نیست سفره شأن کوچکتر شود و هم اینکه این منابع به صورت بهینه در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و کسانی که دارای تمکن مالی هستند مشمول دریافت این یارانه نمیشوند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: موضوع اول که باید تا پایان سال انجام شود شناسایی دهکهای آسیب پذیر و قشر هدف حمایتی است. باید این موضوع به دقت و سرعت انجام شود که احیانا کسی نادیده گرفته نشود و یا همانند هدفمندی یارانهها به افراد پردرآمد پرداخت نشود.
وی افزود: روشهای مختلفی برای حمایت وجود دارد، به نظر میرسد که اعطای کارت خرید اعتباری برای برخی از اقلام میتواند کمک کننده باشد و در بخشی از دهکها که نیازمند کمکهای مالی هستند میتوان پرداخت نقدی انجام داد ودر برخی از جاها هم میتوان ما به التفاوت نرخ ارز را در بخش انرژی هزینه کرد. اما باید توجه شود که پرداخت نقدی بدرترین روش حمایتی است زیرا هم نقدینگی را افزایش میدهد و هم اهداف عالیه را محقق نمیکند. از این رو اعطای کارت اعتباری یا بن خرید بهترین راه برای حمایت است که به صورت ماهانه شارژ شود.
لاهوتی ادامه داد: موضوع بیمهها و تأمین اجتماعی نکته بعدی است که باید موضوع دارو به نحو احسن پوشش داده شود تا اقشاری که توان خرید دارو با ارز آزاد را ندارند مورد حمایت ویژه قرار بگیرند.
حذف ارز 4200 تومانی به معنای تک نرخی شدن ارز نیست
وی در مورد تک نرخی شدن ارز، گفت: در حال حاضر چندین نرخ برای ارز در کشور وجود دارد؛ ارز نیما، ارز ثنا، ازر ترجیحی، ارز بازار متشکل ارزی، ارز بازار آزاد و ارز صرافی داریم که به دلایل متعددی به وجود آمده اند اما در انتها نتوانسته اند نقش محوری خود را ایفا کنند. با حذف ارز ترجیحی تنها یکی از این نرخها حذف میشود و بقیه کماکان وجود دارند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: برای تک نرخی شدن ارز فاکتورهای مختلفی مورد نیاز است؛ موضوع اول افزایش درآمدهای ارزی دولت است که بتوان در شرایط نیاز، با رگولاتوری و مدیریت شناور، با عرضه بیشتر جلوی افزایش نرخ و با خرید ارز از کف بازار، جلوی کاهش بیشتر نرخ را بگیرد. این مساله نیازمند منابع ارزی و ریالی است که قطعا اگر شرایط فروش نفت و کسب درآمدهای دولت بهتر شود راحت تر میتواند این کار را کند
وی افزود: به هر حال نکته مهم این است که حذف ارز 4200 تومانی به معنای تک نرخی شدن ارز نیست.
راه تک نرخی کردن ارز
لاهوتی تاکید کرد: حالا که قرار است ارز 4200 تومانی حذف شود، دولت تلاش کند تا با اتخاذ روشهای مدیریتی فاصله و شکاف بین نرخهای ثنا، نیما، بازار متشکل، بازار آزاد و صرافی را کمتر کند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: در این صورت شفافیت بیشتری ایجاد میشود و دسترسی به منابع ارزانتر برای برخی از افراد سخت میشود و در نهایت دولت در شرایط بهتر میتواند به سمت تک نرخی کردن ارز حرکت کند.