سه‌شنبه 2 بهمن 1403

از «برگزاری آیین گشایش راه آهن تهران و زنجان» تا «افزایش 25 درصدی قیمت لاستیک»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی دوازدهمین روز مهر ماه پرداخته می‌شود که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی دوازدهمین روز مهر ماه پرداخته می شود که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

12 مهر 1319، آیین گشایش راه آهن تهران و زنجان برگزار شد.

12 مهر 1331، دکتر محمد مصدق نخست وزیر بر حسب اختیارات مصوب مجلس سرمایه بانک ملی ایران را به دو هزار میلیون ریال افزایش داد.

12 مهر 1339، نمایشگاه صنعتی آلمان غربی با هزینه 30 میلیون مارک در تهران افتتاح شد.

12 مهر 1348، تاکسی های تلفنی در تهران آغاز به کار کرد.

12 مهر 1357، امروز کارکنان بسیاری از ادارات دولتی، کارخانجات، بیمارستان ها، شرکت ها و مؤسسات دولتی در سراسر کشور دست از کار کشیدند و به شبکه اعتصابات ضددولتی پیوستند.

12 مهر 1364، اکونومیست چاپ لندن در گزارشی نوشت علیرغم حملات عراق به جزیره خارک و آلوده کردن آبهای خلیج فارس و ناامن ساختن مسیر کشتیرانی بین المللی، صادرات نفت ایران همچنان ادامه دارد.

12 مهر 1374، اولین سکوی حفاری نفت ایران با هدف اکتشاف و بهره برداری از منافع نفت و گاز در دریای خزر به آب انداخته شد. این سکو که با آخرین استانداردهای بین المللی ساخته شده دارای 6500 تن وزن، 130 متر طول پایه ها و 890 متر مربع وسعت عرضه می باشد.

12 مهر 1390، مدیرعامل سازمان صنایع هوایی گفت: به زودی 6 فروند هواپیمای مسافربری «ایران 140» ساخته شده در کشور صادر می شود. همچنین در این روز، رییس سازمان ثبت احوال با بیان اینکه در قانون بودجه اعتبار اجرای طرح آتیه فرزندان در قالب فروش سهام در نظر گرفته شده گفت: فقط کودکانی که در نیمه اول سال 89 متولد شده بودند مشمول این طرح شدند و اعتباری برای اجرای آن در نیمه دوم سال 89 تخصیص داده نشد.

12 مهر 1391، علی مطهری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به سوالی درباره گرانی کاغذ و مشکلات این کالا در بازار پاسخ داد. وی مساله کاغذ را در ارتباط مستقیم با قیمت ارز دانست و گفت: در حال حاضرکاغذ به مقدار کافی در کشور وجود دارد؛ اما در انبارها است و کاغذ فروش ها آن را نمی فروشند.

12 مهر 1394، نامه ای از سوی 4 وزیر دولت (اقتصاد، صنعت، کار و دفاع) خطاب به رئیس جمهور منتشر شد که با تمرکز بر برخی شاخص های بورسی، شرایط فعلی اقتصاد کشور را نزدیک به بحران نشان می داد.

12 مهر 1397، معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از کاهش خروج ارز از کشور با محدودیت‌های انجام شده بر اساس سیاست‌های کلان کشور خبر داد و گفت: با دلالان ارز که سعی در جهت‌دهی کاذب به بازار دارند، برخورد خواهد شد. بر اساس آمار ستاد مبارزه با قاچاق کالا در 3 ماهه اول سال جاری 400 پرونده قاچاق ارز به ارزش 250 میلیون دلار وجود دارد که در حال پیگیری است.

12 مهر 1398، نرخ تورم ترکیه در ماه سپتامبر پس از 3 سال تک‌رقمی شد به 9.3 درصد رسید؛ درحالی‌که تا چند ماه قبل به یکقدمی 25 درصد (سقف 15ساله)، رسیده بود. در آن دوره لیر به کف تاریخی خود با نرخ برابری 25/ 7 به ازای هر دلار رسید. رئیس سابق بانک مرکزی با هدف مقابله با نوسان تورمی و ارزی، نرخ بهره را تا سقف 24 درصدی بالا برد. در آن برهه اردوغان به مخالفت با او برخاست و نرخ بهره را «مادر شیاطین» خواند. نتیجه استقلال چتینکایا، رئیس کل سابق و تمرد از دستور اردوغان برکناری شبانه بود. حال اما مشخص شده بیشترین سهم در کاهش تورم مرهون بهره‌گیری از نرخ بهره بوده است. سیاستی که چتینکایا را قربانی کرد اما به فریاد اقتصاد ترکیه رسید.

12 مهر 1399، لاستیک جزو کالاهایی بود که ارز دولتی دریافت می‌کرد اما پس از خط خوردن این کالا از لیست شماره یک و ارجاع منبع تامین ارز تولیدکنندگان و واردکنندگان به ارز نیمایی قیمت‌ها آشفته شد. به گفته سخنگوی انجمن لاستیک ایران به سبب بالا رفتن هزینه‌ها و نرخ ارز، این انجمن پیشنهاد افزایش قیمت 30 درصدی را به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان داد که این سازمان با 25 درصد آن موافقت کرد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد