یک‌شنبه 4 آذر 1403

از بین رفتن 4 ماهواره در پی شکست فاجعه‌بار موشک "آسترا"

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
از بین رفتن 4 ماهواره در پی شکست فاجعه‌بار موشک "آسترا"

موشک دو مرحله‌ای LV0008 در ابتدا عملکرد خوبی داشت، اما پس از گذشت سه دقیقه از پرواز و درست پس از جدا شدن مرحله اول و دوم موشک، مشکلی بروز کرد.

موشک استارتاپ فضایی آسترا در اولین پرتاب مداری عملیاتی خود در روز 10 فوریه (21 بهمن) با شکست مواجه شد و در پی این شکست چهار ماهواره از بین رفتند.

به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، موشک 13 متری این استارتاپ کالیفرنیایی موسوم به LV0008 برای انجام ماموریت "ELaNa 41" از مرکز فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا برخاست.

موشک دو مرحله‌ای LV0008 در ابتدا عملکرد خوبی داشت، اما پس از گذشت سه دقیقه از پرواز و درست پس از جدا شدن مرحله اول و دوم موشک، مشکلی بروز کرد. فیلم‌های ثبت شده از دوربین روی مرحله دوم موشک نشان می‌دهد که بدنه آن به جای حرکت مناسب به سمت مقصد تعیین شده در فاصله 500 کیلومتری، در حال چرخیدن به دور خود است.

"کارولینا گراسمن" (Carolina Grossman)، مدیر آسترا در طول یک پخش زنده گفت: متاسفانه ما دریافتیم که مشکلی در زمان پرواز مانع از رساندن محموله‌های مشتریان به مدار شده است. اطلاعات بیشتری پس از بررسی کامل داده‌ها ارائه خواهد شد.

هدف شرکت آسترا که در سال 2016 تاسیس شده است، ارسال محموله‌های بزرگ از ماهواره‌های کوچک به مدار به وسیله موشک‌های مقرون به صرفه است. این شرکت تا کنون چهار پرتاب مداری انجام داده است که همه‌ی آن‌ها ماموریت‌های آزمایشی بوده‌اند و از مجتمع فضایی اقیانوس آرام در آلاسکا به فضا رفته‌اند.

دو مورد از این چهار ماموریت آزمایشی موشک آسترا موفقیت‌آمیز بوده است و آخرین مورد از این ماموریت‌ها در ماه نوامبر سال 2021 انجام شد که در آن موشک LV0007 از تاسیسات فضایی اقیانوس آرام در جزیره کودیاک آلاسکا به فضا رفت.

با توجه به این موفقیت، موشک آسترا از فاز آزمایشی وارد فاز عملیاتی شد و ماموریت روز گذشته را با هدف تکرار این موفقیت به انجام رساند. موشک LV0008 قرار بود چهار ماهواره کوچک را طی برنامه راه اندازی آموزشی نانوماهواره‌های (ELaNa) ناسا با خود به مدار ببرد.

یکی از ماهواره‌ها Bama-1 نام داشت که توسط گروهی از محققان دانشگاه آلاباما ساخته شده و قرار بود یک فناوری به نام "Drag sail" را که برای حل مشکل زباله‌های فضایی طراحی شده است، آزمایش کند. در این فناوری یک صفحه به انتهای موشک متصل می‌شود تا این وسیله پس از پایان عمر خود سریع‌تر به جو زمین بازگردد.

دانشگاه ایالتی نیومکزیکو نیز ماهواره "تحلیلگر محتوای نوترونی یونوسفر" (INCA) را که برای مطالعه عرض جغرافیایی و وابستگی زمانی طیف نوترونی در مدار نزدیک به زمین برای اولین بار طراحی شده است، در این موشک به فضا فرستاد. این ماهواره به بهبود مدل‌های جوی کنونی کمک می‌کند.

ماهواره کیوبست (QubeSat) از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی و همچنین تاسواره R5-S1 از مرکز جانسون ناسا در هیوستون نیز که می‌تواند به بازرسی ماهواره در فضا کمک کند، در این موشک بودند.

آسترا با همکاری اداره هوانوردی فدرال به بررسی علت بروز این حادثه خواهد پرداخت.

بسته به این که نتایج بررسی‌ها چه باشد، این شرکت می‌تواند به زودی به سکوی پرتاب بازگردد. آسترا برنده قرارداد انجام ماموریت TROPICS ناسا است که قرار است به مطالعه نحوه تشکیل طوفان‌ها به وسیله 6 تاسواره بپردازد.

آسترا قصد دارد این 6 ماهواره را در طی سه ماموریت به فضا بفرستد.

ماموریت "ELaNa 41" قرار بود ابتدا در روز پنج فوریه انجام شود، اما به دلیل مشکلی در سیستم رادار به تعویق افتاد.

به کانال عصر ایران در تلگرام بپیوندید نظرات کاربران لینک کوتاه: asriran.com/003T3c