از "رایزنی با دو قوه بر سر پیش فروش قطعی نفت" تا " رشد نرخ دلار در بازار"
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهارمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهارمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
4 شهریور 1317، راهآهن سراسری ایران گشایش یافت.
4 شهریور 1332، ژنرال فضل الله زاهدی نخست وزیر به اصطلاح دولت کودتا از دولت آمریکا تقاضای کمک مالی کرد که 45 میلیون دلار کمک بلاعوض و 23 میلیون و 400 هزار دلار کمک فنی برایش حواله شد. گویا مبلغی نیز برای خود او ارسال شده بود. دکتر مصدق قبلا درخواست ده میلیون وام دارای بهره از آمریکا کرده بود که با آن، پس از ماه ها «امروز و فردا کردن» موافقت نشده بود!
4 شهریور 1335، چاه نفت شماره پنج البرز در نزدیکی قم در عمق 2677 متری به نفت رسید و به طور ناگهانی شروع به فوران کرد.
4 شهریور 1348، دولت عراق با ممنوع کردن ورود کالاهای ایرانی به عراق، زمینه قطع رابطه اقتصادی دو کشور را فراهم ساخت.
4 شهریور 1393، محمد شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: 75 هزار طرح و پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برای اتمام آنها به چهار میلیون و 170 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
4 شهریور 1394، رهبر انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و هیات وزیران گفت: تورم باید به زیر 10 درصد برسد. همچنین در این روز مجلس به کارگیری بازنشستگان در دستگاه های دولتی را ممنوع کرد.
4 شهریور 1395، وزارت اقتصاد اعلام کرد: میزان قاچاق کالا از 25 میلیارد دلار به 15 میلیارد دلار کاهش یافته است و در این زمینه نیز الکترونیکی کردن گمرک اقدام بسیار خوبی بوده که توانستهایم کالاهای قاچاق را در مسیر ورود شناسایی کنیم. بنابر اعلام این وزارتخانه میزان کشفیات گمرک 4 برابر و میزان تحویل کالاهای کشف شده قاچاق به سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی نیز 5/ 2 برابر شده است.
4 شهریور 1396، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت هفته دولت در دیدار با رئیسجمهور و اعضای دولت دوازدهم، با اشاره به ضرورت «کار و تلاش جهادی و مضاعف مسوولان برای رفع مشکلات»، با بیان توصیههای «شخصیتی، رفتاری و کاری» به اعضای هیات دولت، «اقتصاد و مسائل معیشتی مردم» را مهمترین مساله کشور برشمردند و تاکید کردند: جهتگیریها باید از «اقتصاد رانتی و نفتی» به «اقتصاد مولد و مردمی» تغییر یابد.
4 شهرویور 1397، مسعود کرباسیان با رای نمایندگان پارلمان از تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی برکنار شد و با این اقدام، مجلس یکی دیگر از پازلهای ترمیم تیم اقتصادی دولت را جابهجا کرد. این یک پیام شفاف از بهارستان به پاستور و نشانه نارضایتی شدید از تیم اقتصادی بود؛ موضوعی که پیشتر نیز مجلسیها با ارسال دو نامه به رئیس جمهور، آن را گوشزد کرده بودند.
4 شهریور 1398، طی خبری اعلام شد در یک سال منتهی به 31 اردیبهشت ماه سال 1398، میزان نقدینگی 449 هزار میلیارد تومان رشد کرده است. این نشان میداد که در هر دقیقه میزان رشد نقدینگی 866 میلیون تومان و در هر ثانیه 14 میلیون و 433 هزار تومان بوده است.
4 شهریور 1399، سخنگوی دولت در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره فروش اوراق سلف نفت و تکذیبیه قوهقضائیه مبنی بر ارسال نامه به رهبری گفت: برخی اوراق سلف نفتی را با فروش نفت معمولا ادغام شده تصور میکنند. سلف نفتی مبتنی بر بند «ی» تبصره 2 قانون بودجه سال 1399 است و قانون بر این کار تاکید کرده است اما در اینباره کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نظرات تخصصی داشت که با جلساتی که با وزارت نفت و سازمان برنامه و کمیسیون برنامه و بودجه برگزار شد در این زمینه تفاهم صورت گرفته است و نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجالس نیز این تفاهم را اعلام کرده است.
4 شهریور 1400، در معاملات امروز (پنج شنبه چهارم شهریورماه 1400) بازار ارز، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای بانکی و مجاز سطح کشور به نرخ 26795 تومان از مردم خریداری میشود و در مقابل به قیمت 27337 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که نسبت به روز قبل، 108 تومان گرانتر شده است.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد