یک‌شنبه 4 آذر 1403

از نامه‌های اندیشمندان به رئیسی تا پیشنهاد «بازخوانی سنت» پورحسن

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
از نامه‌های اندیشمندان به رئیسی تا پیشنهاد «بازخوانی سنت» پورحسن

در هفته ای که گذشت چند اندیشمند و صاحب نظر در حوزه های مختلف خطاب به رئیس جمهور منتخب کشور نامه نوشتند و پیشنهاداتی در حوزه مربوطه خود ارائه دادند.

در هفته ای که گذشت چند اندیشمند و صاحب نظر در حوزه های مختلف خطاب به رئیس جمهور منتخب کشور نامه نوشتند و پیشنهاداتی در حوزه مربوطه خود ارائه دادند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: هفته ای که پشت سرگذاشتیم بیشتر به اخبار المپیک و مسابقات ایران در آن مربوط بود و اغلب اخبار تحت الشعاع این موضوع قرار داشتند. علاوه براین، ماه مرداد در فصل تابستان فصل تعطیلات تابستانه پژوهشگاه ها و مراکز اندیشه ای است و اساتید این مرکز مشغول استراحت و سپری کردن تعطیلات هستند، به همین دلیل هم نشست های بحث و گفتگو کمتر برگزار می‌شود. اگرچه در این نزدیک به این دوسال به واسطه حضور کرونا، دیگر نشست ها و جلسات پررونق و پررمقی برگزار نمی شود با اینحال در تعطیلات تابستانی این رکود بیشتر هم شده است. با این وجود، چرخ این حوزه هم مثل چرخ سایر بخش ها می‌چرخد و تک و توک اتفاقاتی می افتد که ما در گزارشی که در ادامه میخوانید شما را از آنها مطلع می‌کنیم.

در هفته ای که گذشت چند مرکز اندیشه ای فراخوان انتشار مقاله دادند که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم تا اگر قصد ارسال مقاله مرتبط با حوزه های نامبرده داشتید ارسال کنید.

مجله Persica Antiqua وابسته به گروه پژوهشی باستان‌کاوی تیسافرن از پژوهشگران این حوزه دعوت کرده تا مقاله‌های پژوهشی، گزارش باستان‌شناسی و نقد و بررسی کتاب خود را در زمینه ایران‌شناسی، تاریخ ایران باستان و باستان‌شناسی به مجله Persica Antiqua بفرستند. برای ارسال مقالات به مجله، به نشانی زیر بروید و پس از نام‌نویسی مقاله خود را بفرستید:

https://www.persicaantiqua.ir/

همچنین گروه همکاری های حوزه و دانشگاه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در راستای اجرایی شدن مأموریتهای این گروه، اقدام به فراخوان طرح پژوهشی کرده است. علاقه مندان به همکاری در این حوزه به وب سایت پژوهشگاه بخش پژوهش، بخش پیشنهاد طرح پژوهشی مراجعه و پس از ثبت نام، طرح نامه خود را ارسال کنند.

مرکز پژوهشی تمدن اسلامی و دین‌پژوهی پیامبر اعظم (ص) فصلنامه‌ای با نام «علم و تمدن در اسلام» منتشر می‌کند که اخیرا، فراخوان مقاله برای این مجله داده است. اساتید و پژوهشگران می‌توانند برای ارسال مقالات خود، به سامانه فصلنامه علم و تمدن در اسلام به نشانی http://mag.tamadonpajooh.ir/ مراجعه کنند.

این روزها که روزهای پایانی حضور دولت دوازدهم و روزهای آغازین دولت سیزدهم است افراد و اندیشمندان حوزه های مختلف، پیشنهادات مربوط به حوزه تخصصی خود را در قالب نامه و مقاله خطاب به حجت الاسلام رئیسی می نویسند.

خسرو باقری، استاد تعلیم و تربیت دانشگاه تهران یکی از این افراد است که در هفته گذشته، نامه ای خطاب به رئیسی نوشت و در آن گفت: «این روزها از مجاری مختلفی از اینجانب درخواست شده که در خصوص اصلاح وضعیت نظام آموزش و پرورش کشور پیشنهادهای خود را برای ریاست جمهوری آینده اعلام کنم. وظیفه خویش میدانم که برحسب تخصص خود، آنچه را شرط بلاغ میدانم بیان کنم.»

باقری پیشنهادات خود را در قالب 10 بند ارائه داد که یکی از مهم ترین آنها این بود که بند ناف دانشگاه از آموزش و پرورش بریده شود و مدارس تنها راه منتهی رسیدن به دانشگاه ها نشوند.

حجت الاسلام والمسلمین احمدعلی یوسفی عضو هیات علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خطاب به حجت الاسلام رئیسی، از دیگر افرادی بود که نامه ای خطاب به حجت الاسلام رئیسی نوشت و در آن نامه هفت پیشنهاد اقتصادی برای دولت آینده ارائه داد.

یوسفی در یکی از بندهای پیشنهادی خود نوشت: فهم درست از الگوی اقتصاد مقاومتی براساس تفسیر رهبری معظم انقلاب، تنها راه نجات اقتصاد ایران از مشکلات موجود است.

چندی پیش، سخنان موسی اکرمی استاد فلسفه علم دانشگاه علوم و تحقیقات در خصوص تاسیس رشته فلسفه علم و نقش مهدی گلشنی در اینباره جنجال و باعث شد که بحث و جدل میان شاگردان و طرفداران هر دو طرف صورت بگیرد. به دنبال این بحث و گفتگوها خبرگزاری ایکنا، گفتگویی با اکرمی انجام داده که وی در این گفتگو حرفهایش را به صورت صریح تری بیان کرده و توضیح داده که چرا گفته گلشنی با راه اندازی مقطع دکترای رشته فلسفه علم مخالف بوده است. وی در بخشی از این گفتگو بیان کرده است: گلشنی با اینکه با ما برای راه اندازی مقطع دکترای رشته فلسفه علم مخالف بود ولی خودش اقدام به این کار در دانشگاه شریف کرد. اکرمی اضافه کرده که بی‌انصافی است که توجه نکنیم که واحد علوم و تحقیقات بود که دوره دکتری را برای اولین بار در کشور ما تاسیس کرد.

این خبرگزاری همچنین گفتگویی با قاسم پورحسن، استاد دانشگاه علامه طباطبائی انجام داده است که پورحسن در این گفتگو سخن از تاسیس یک فلسفه جدید زده و گفته است: من به کرات تذکر داده‌ام که مرادم از بازخوانی، بازگشت نیست، بلکه مراد من از بازخوانی، بازجست است. به این دلیل می‌خواهیم بازجست کنیم که میراث، پرسشی را مطرح می‌کند که می‌توانید از قبل آن راهی پیدا کنید. اما هدف بنیادین، تأسیس است. ما باید دست به تأسیس بزنیم، چه‌اینکه سؤالات امروز ما نیز مختلف است و در باب اخلاق، فرهنگ، اجتماع و توجه به دیگران و ساحات جمعی بشر پرسش‌هایی وجود دارد، اما بدون اینکه میراث را بخوانید نمی‌توانید دست به تأسیس بزنید و تأسیس نیازمند بنیان‌هایی است که از قبل این بازخوانی برای شما میسر می‌شود.

قرار است به زودی تازه ترین اثر پورحسن با عنوان «نظام معرفت‌شناسی؛ بازخوانی بنیان‌های معرفتی فارابی» منتشر شود.

کتاب دیگری که به تازگی وارد بازار نشر شده کتاب «پرتوی از اندیشه آیت‌الله طالقانی» نوشته مریم صفری است. درا ین کتاب سعی شده تا نوع پیوندی را که آیت‌الله طالقانی میان شیوه‌های دموکراتیک سیاسی زمان خود و دین اسلام برقرار کرده مورد بررسی قرار دهد. این کتاب را موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرده است.

خبر دیگر در حوزه نشر اینکه شماره 53 فصلنامه «مطالعات فرهنگ - ارتباطات» ویژه بهار 1400 منتشر شده است. این مجله به تازگی برای دومین سال متوالی، ازسوی کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور، رتبه الف را دریافت کرد.

در پایان، اینکه در هفته پیش رو مناسبت های مختلفی در تقویم به چشم می‌خورد که یکی از مهم ترین آنها که مناسبت مربوط به روز 14 مرداد ماه مصادف با سالروز صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه قاجار است. پژوهشکده تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی تاریخ، نشست بازخوانی تجربه مشروطه در ایران را به مناسبت یک‌صدوپانزدهمین سالگرد مشروطه برگزار می‌کند.

این نشست به صورت مجازی با حضور اساتید برجسته حوزه تاریخ برگزار می شود و برای علاقمندان به مباحث اندیشه و تاریخ نشست جذابی خواهد بود. این نشست روز پنجشنبه 14 مرداد 1400 ساعت 16 تا 21 برگزار می‌شود. لینک ورود به آن هم عبارتست از:

https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihcihc-dup-h7g-re7