استراتژی ایران در مقابل ترامپ چه خواهد بود؟
«دنیایاقتصاد» سناریوهای مختلف در روابط بین دو کشور ایران و آمریکا را مورد ارزیابی قرار داده و به این پرسش پاسخ داده است که چرا تنها استراتژی مطلوب، باز کردن روابط از دریچه منافع اقتصادی است؟
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، همزمان با آغاز دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، پرسشهای زیادی مبنی بر چگونگی رابطه ایران و آمریکا وجود دارد. اهمیت این موضوع از آنجا نشات میگیرد که چگونگی تداوم رابطه ایران و آمریکا میتواند مسیرهای بسیار متفاوتی را پیش روی فعالان اقتصادی کشور قرار دهد. درحالحاضر میتوان گفت 3 سناریو در زمینه آینده رابطه ایران و آمریکا وجود دارد. سناریوی نخست که بدبینانهترین حالت ممکن است، تقابل نظامی دو کشور است که برای هر دو طرف هزینهزا بوده و هیچ منفعتی نخواهد داشت. بررسیها نشان میدهد که با توجه به رویکرد ترامپ در زمینه درگیریهای منطقه در یک سال گذشته، درحالحاضر تمایلی از سوی آمریکا برای محقق کردن این سناریو وجود ندارد.
سناریوی دوم تکرار رویکردی است که ایران پس از آغاز دور اول ریاستجمهوری ترامپ در پیش گرفت. به عبارت دیگر دو کشور وارد تنش نظامی نشوند، اما مذاکرهای نیز صورت نگیرد. در این حالت احتمالا آمریکا سیاست فشار حداکثری را در پیش بگیرد که برای اقتصاد ایران بسیار زیانآور بوده و کارشناسان معتقدند که ایران ظرفیت لازم برای مقابله با تحریمهای جدید را ندارد. هزینه دیگر تحقق چنین سناریویی این است که پس از گذشت 4سال و تحمل تحریمها، ایران باید برای رسیدن به نقطه فعلی وارد مذاکرات با آمریکا شود و امتیازات فعلی خود را از دست خواهد داد. از سوی دیگر احتمال آن وجود دارد که با توجه به تشدید تنشها، سناریوی اول نیز محقق شود.
سناریوی سوم نیز این است که ایران با آمریکا وارد مذاکره شود که با توجه به خروج آمریکا از برجام بدبینیهای زیادی در این زمینه وجود دارد. کارشناسان معتقدند که در صورت ایجاد روابط اقتصادی بین ایران و آمریکا، صرفنظر از اختلافات سیاسی که وجود دارد، خروج از توافقاتی مانند برجام میتواند برای آمریکا نیز هزینهزا باشد. درواقع در صورت ایجاد چنین روابطی، فعالان اقتصادی خود به مانعی برای تشدید تنشها تبدیل خواهند شد.