استفاده نادرست از فضای مجازی؛ عامل تغییر سبک زندگی و توهم دانش
مریم امیرفضلی گفت: توسعه روز افزون فناوری های نوین ارتباطی و گستره متنوع شبکه های اجتماعی، آسیبهای این عرصه را به میزان چشمگیری در قشر جوان و نوجوان جامعه تشدید کرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ کارشناس فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: بدون تردید در عصر جدید، رسانهها نقش به سزایی در ترویج سبک زندگی ایفا میکنند از این جهت ضروری است تا فرصت ها، تهدیدات و تاثیرات رسانه ها در زمینه های متنوع اجتماعی مورد بررسی و تاکید قرار گیرد.
مریم امیرفضلی ادامه داد: یکی از پیامدهای منفی رسانهها در عصر جهانی شدن، مورد هجمه قرار گرفتن دین و اعتقادات مذهبی، ایجاد تغییر در رفتار و سبک زندگی بر اساس آموزههای الهی است.
وی افزود: افزایش کاربرد انواع ابزارهای الکترونیکی نظیر؛ تلویزیون، ماهواره، رایانه، موبایل و اینترنت، باعث ترویج در "الگوهای رفتاری" مشابه در سطح جهانی شده و "هویت مجازی" یکسانی را در اقصی نقاط دنیا ایجاد نموده است.
این کارشناس تصریح کرد: گرایش شدید و افراطی به رایانه، شبکههای اجتماعی و آموزشهای مجازی و همچنین به کارگیری فناوری ارتباطی جدید، تفکرات و تمایلات افراد را تغییر داده و آنان را از خویشتن خویش باز می دارد.
امیرفضلی گفت: متزلزل شدن ارزشها در اثر نبودن فضایی مناسب برای ظهور عقاید، زمینه برخورد بین فرهنگها و تمدنها را ایجاب مینماید که بیشترین تاثیر را بر ارزشهای دینی و عقاید اخلاقی دارد به نحوی که در این عرصه، کشورهای در حال توسعه به علت تجهیز به امکانات مناسب دچار تهاجم فرهنگی شده و داشته های مذهبی و سبک زندگی اسلامی خود را از دست دادهاند.
وی ادامه داد: بدون اغراق، بخش بزرگی از اوقات قراغت افراد جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان در تعامل با انواع رسانهها به خصوص شبکههای اجتماعی و دنیای مجازی میگذرد.
این کارشناس تاکید کرد: ذهن ما از طریق رسانه ها در معرض انبوهی از اطلاعات قرار دارد؛ اطلاعاتی که مدام تولید و باز تولید یا جایگزین اطلاعات قبلی ما میشود؛ در این میان کانالهای ماهوارهای، شبکههای اجتماعی و اینترنت و تلفن های همراه به دلیل سهولت بیشترین ضریب نفوذ و تاثیرگذاری را دارند.
امیرفضلی گفت: در این هیاهوی رسانههای گوناگون، مخاطبی موفق خواهد بود که بتواند با آگاهیهای ناشی از سواد رسانهای، در مواجه با پیامهای متعدد رسانه ها، رابطه خود و رسانهها را مدیریت کند.
وی افزود: مخاطبی که از سواد رسانه ای برخوردار است، می تواند از بین انبوه اطلاعات، آگاهانه دست به گزینش درست بزند مهارتهای گزینش و ارزیابی اطلاعات رسانه ای در ذیل مفهوم سواد رسانه ای است.
این کارشناس ادامه داد: با توجه به جایگاه نهاد خانواده به عنوان موثرترین نهاد در فرآیند جامعه پذیری کودکان و نوجوانان، آموزش های سواد رسانه ای را باید موضوعی ضروری و حتی حیاتی برای خانواده ها دانست.
امیرفضلی بیان کرد: علت بخشی از ضعف ها و توانمندی های جوانان امروز در ارتباط با رسانه ها و همچنین تهدیدها و فرصت هایی را که در این زمینه در مقابل خانواده ها (والدین و فرزندان) قرار دارد، باید آموزش های دوران کودکی ونوجوانی در خانواده دانست.
وی تصریح کرد: هدف عمده آموزش سواد رسانه ای به خانواده ها این است که والدین به فرزندان خود شیوه مواجهه سالم و سودمند با انواع رسانه ها را آموزش دهند تا فرزندان آن ها در برابر پیام های رسانه ای مخاطبانی فعال و گزینشگر باشند و همچنین به خوبی از تمام فرصت هایی که رسانه ها در اختیارشان قرار می دهند استفاده کنند.
این کارشناس افزود: استفاده ار فیلتر شکن هایی که هر روز به روز می شوند و دریافت اطلاعات خبری و مشارکت در شبکه های اجتماعی نیاز به قدرت تحلیل و گزینشی دارد که نوجوان و جوان ایرانی را از آسیب های فضای مجازی مصون دارد.
وی در خاتمه خاطر نشان کرد: بی شک باید با آموزش سواد رسانه ای به کودک و نوجوان در فضای خانواده، آسیب ها را به حداقل رساند و بهره مندی از فرصت ها را به حداکثر رساند زیرا امروز فضای مجازی جزء جدایی ناپذیر زندگی همه افراد در جامعه است.
انتهای پیام /
