سه‌شنبه 6 آذر 1403

اصلاح قانون جامع امور گمرکی برای بار دوم به مجلس ارجاع شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اصلاح قانون جامع امور گمرکی برای بار دوم به مجلس ارجاع شد

اصفهان - ایرنا - نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی از ارجاع دوباره لایحه اصلاح قانون جامع امور گمرکی به مجلس خبر داد و گفت: این قانون در مجلس گذشته در صف بررسی قرار گرفت ولی نوبت رسیدگی نیافت.

به گزارش ایرنا مهدی طغیانی روز یه‌شنبه در جلسه بررسی چالش‌ها و آسیب‌های مبتلابه گمرک اصفهان افزود: برگزاری اینگونه جلسات و گفت و گوها می‌تواند به اصلاح این قانون به بهترین نحو ممکن منطبق با نظرات کارشناسی و تخصصی کمک کند.

وی ادامه داد: هم‌اکنون حجم زیادی از بار گمرگی در بعضی از نقاط متمرکز است و در برخی نقاط هم گمرکات بصورت قوی با یکدیگر مرتبط نیستند یا ارتباط آنها به شکل ارگانیک نیست.

طغیانی افزود: از سویی از ظرفیت برخی گمرکات مانند اصفهان بصورت شایسته استفاده نمی‌شود که توزیع یا بازتوزیع فرایندهای گمرکی در کشور با توجه به ظرفیت موجود باید بررسی و در باره آنها تصمیم‌گیری شود.

وی اضافه کرد: اکنون این بحث مطرح است که بین گمرکات کشور عملیات گمرکی به نحو قابل قبولی توزیع نشده است بطوریکهگمرکات مرزی کشور بیشترین حجم عملیات و بیشترین سهم را در صادرات و واردات دارند که باید با اصلاح فرایندها بتوان بخش بیشتری از بار را در گمرکات مرکزی کشور بویژه اصفهان متمرکز کرد.

طغیانی، گمرک را یک نقطه گلوگاهی و راهبردی در امری واردات و صادرات توصیف کرد و گفت: در این راستا هم باید فرایند واردات و صادرات را تسهیل و هم کنترل کرد که بهترین نقطه برای انجام این کار گمرک است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس افزود: در بازدید از سامانه‌های تجاری کشور، نکته آزاردهنده این بود که با اینکه ما سامانه‌های تجاری متعددی مانند سامانه جامع تجارت، اتاق بازرگانی و امور گمرکی داریم ولی هنوز ارتباطی بین این سامانه‌ها برقرار نیست.

وی همچنین بر ضرورت بازتعریف معماری سامانه‌های تجاری تاکید کرد و گفت: تفکر واحد در طراحی این سامانه‌ها حاکم نیست و به همین لحاظ عملیات چندباره در این سامانه‌ها روی می‌دهد.

طغیانی با تاکید براینکه در زمان حاضر بحث صادرات برای کشور در اولویت قرار دارد، گفت: اکنون هر دلاری که بتوانیم از طریق صادرات کسب کنیم برای کشور ما گره‌گشاست و گمرک یکی از گلوگاه‌های مهم در این عرصه محسوب می‌شود.

این نماینده مجلس یادآور شد: برای رفع موانع صادراتی نه فقط برای گمرک بلکه برای هر دستگاهی باید کوشید و در این راستا باید ریشه مشکل را در بخش‌های مختلف از جمله بانک مرکزی، صنعت، معدن و تجارت یا هر مجموعه دیگر شناسایی و اقدام به رفع آن کرد.

وی با تاکید براینکه رویکرد کشور همواره بر توسعه صادرات استوار است، گفت: گمرک اصفهان در پنج سال اخیر بطور میانگین حدود یک میلیارد دلار صادرات داشته که رقم بسیار خوبی است.

طغیانی بر ضرورت تسهیل امکان استفاده فعالان اقتصادی برای صدور کالاهای خود از طریق گمرک اصفهان تاکید کرد و گفت: در زمان حاضر برخی از فعالان اقتصادی به‌جای استفاده از از خدمات گمرکی اصفهان از خدمات گمرک مرزی و بنادر استفاده می‌کنند که باید این موضوع بررسی و مشوق‌هایی برای ترغیب آنها در استفاده از این گمرک دیده شود.

وی تصریح کرد: ما اکنون در شرایطی قرار داریم که گمرک در بحث صادرات و ارزآوری جایگاهی ویژه دارد و حلقه اصلی ارتباطی بین فرایند تجاری کشور نیز گمرک است.

اصلاح قانون جامع امور گمرکی رافع موانع صادرات و واردات

نماینده مردم سمیرم در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: خیلی از صادرکنندگان و وارد کنندگان از بورکراسی‌های اداری در گمرک شاکی هستند که امید است با اصلاح قانون جامع امور گمرکی این مشکلات و خودتحریمی‌ها برداشته شود.

اصغر سلیمی در باره قاچاق کالا اظهار داشت: اگر ورودی‌های کشور در بنادر و گمرکات مرزی بدرستی تحت کنترل قرار بگیرد نباید در گلوگاه ایست و بازرسی سمیرم، کالای قاچاق گرفته و مشکلاتی در این زمینه ایجاد شود.

وی با تاکید براینکه باید قاچاق در مرزها کنترل شود، خاطرنشان کرد: باید قانون بشکلی باشد که مراقبت‌های سنگین و سخت در مرزها صورت گیرد تا مانع ورود کالای قاچاق از جنوب به شهرستان سمیرم شود و این امر در تغییر ذهنیت گردشگران نسبت به این منطقه یا تغییر مسیر اتوبوس‌های مسافربری از شهرستان‌های همجوار تاثیر بگذارد.

این نماینده مجلس همچنین با اشاره به طولانی شدن زمان ترخیص کالا در گمرک گفت: برخی کالاها چند سالی در گمرک می‌ماند و خیلی دیر ترخیص می‌شود و مشکلات متعددی برای واردکنندگان و صادر کنندگان بوجود می‌آورد که باید این مشکلات رفع شود.

وی همچنین با اشاره به صادرات سیب سمیرم بعنوان یک برند منطقه‌ای و جهانی گفت: اکنون صادرات سیب این شهرستان به اسم سمیرم یا اصفهان صورت نمی‌گیرد و از طریق بنادر جنوبی صادر و ثبت می‌شود که باید راهکاری اندیشیده شود تا سیبی که در سمیرم تولید می‌شود از طریق گمرک اصفهان و با اسم سمیرم صادر شود.

سلیمی همچنین بر ضرورت بازنگری در باره حقوق و مزایای پایین کارکنان گمرک تاکید کرد.

ضرورت اخذ دیدگاه واردکننده و صادرکننده در باره چالش‌های مبتلابه گمرک

یکی دیگر از نمایندگان مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: در بررسی و آسیب‌شناسی چالش‌های امور گمرکی باید علاوه بر نگاه کارگزاران، خواسته تاجران و واردکنندگان و صادرکنندگان نیز اخذ و در اصلاح قانون جامع امور گمرکی تاثیر داده شود.

امیرحسین بانکی پور افزود: این مقوله مهم که دلیل ترجیح و تغییر مبدا صدور کالا توسط فعالان اقتصادی و تاجران به‌جای اصفهان از استان‌های دیگر است نیاز به اصلاح قوانین و مقررات دارد.

وی تصریح کرد: صادرات طلا هم از دیرباز منتقدان جدی داشته که باید روی آن صحبت جدی شود زیرا در شرایط کنونی که با بحران ارز مواجهیم باید بررسی شود که خروج طلا از کشور تا چه اندازه به صلاح است.

بانکی پور همچنین با تاکید بر ضرورت بررسی وضعیت حقوق کارکنان گمرک گفت: یکسری جایگاه‌های شغلی وجود دارد که پرلغزش است که باید امکانات اولیه برای آنها درنظر گرفته شود تا مبادا افراد دچار لغزش شوند که یکی از آن جایگاها، گمرک است.

به گزارش ایرنا، در این جلسه موضوعاتی شامل توزیع ناعادلانه بار، اصلاح فرایندهای گمرکی، رفع موانع صادراتی و تسهیل صادرات، بوروکراسی‌های ادرای گمرک، طولانی شدن زمان ترخیص کالا و دیگر موارد مورد بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفت.

در نیمه نخست امسال 2 میلیون و 822 هزار و 958 تن کالا به ارزش 860 میلیون و 150 هزار دلار از مبادی گمرکی اصفهان به 83 کشور جهان صادر شده است.

مهمترین این کالاها شامل چدن، آهن و فولاد و مصنوعات آن به ارزش 343 میلیون و 704 هزار دلار با سهم 40 درصد، محصولات پتروشیمی به ارزش 150 میلیون و 133 هزار دلار با سهم 17 درصد، فرش به ارزش 31 میلیون و 922 هزار دلار با سهم 4 درصد، محصولات لبنی به ارزش 28 میلیون و 60 هزار دلار با سهم 3 درصد و محصولات شیمیایی آلی به ارزش 19 میلیون و 731 هزار دلار با سهم 2 درصد است.

عراق، چین، افغانستان، امارات و تایلند در زمره مهمترین کشورهای هدف صادراتی استان است که در این مدت به عراق 239 میلیون دلار، چین 123 میلیون دلار، افغانستان 118 میلیون دلار، امارات 90 میلیون دلار و تایلند 48 میلیون دلار کالا صادر شده است.

*س_برچسب‌ها_س*