اطلاعات 1560 بنای ارزشمند به سامانه نقشه تهران اضافه می شود
مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران گفت: اطلاعات بیش از 1560 بنای تاریخی ارزشمند شهر تهران به سامانه مدیریت اطلاعات بافت و بناهای تاریخی اضافه شد.
مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران گفت: اطلاعات بیش از 1560 بنای تاریخی ارزشمند شهر تهران به سامانه مدیریت اطلاعات بافت و بناهای تاریخی اضافه شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، ابوالفتح شادمهری مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران با تأکید بر ضرورت شناسایی بناهای ارزشمند تاریخی به منظور حفاظت و معرفی آن ها به مردم گفت: تاکنون یک بانک اطلاعاتی به روز از بافت و بناهای ارزشمند تاریخی که برای عموم مردم قابل دسترسی باشد، وجود نداشته و اغلب مردم وقتی از کنار یک خانه تاریخی می گذرند، نمی دانند که این بنا دارای ارزش فرهنگی و تاریخی است، لذا ما در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران برای حفاظت و صیانت از بافت تاریخی و بناهای ارزشمند شهر با همکاری سازمان فاوا، سامانه اطلاعات بافت و بناهای تاریخی شهر تهران را ایجاد کردیم تا اطلاعات این بناها جمع آوری و ضمن تأمین نیازهای تخصصی و پژوهشی در دسترس شهروندان نیز قرار گیرد.
وی تصریح کرد: درگام اول، طی تفاهم نامهای با سازمان میراث فرهنگی، اطلاعات و شناسنامه های حدود 300 بنای تاریخی ثبت شده تهران را دریافت کردیم که برخی از آن ها خارج از محدوده شهر و مابقی داخل شهر قرار دارند و فرمتی را در قالب GIS Web طراحی کردیم، در این فرمت بناهای تاریخی ثبت شده بر اساس 144 رکورد اطلاعاتی اعم از نوع کاربری بنا، مالکیت و شماره ثبت آن، نام بنا، آدرس و مشخصات سازهای و کالبدی بنا، دسته بندی و در سامانه، بارگذاری شد تا کاربر بتواند متناسب با نیاز خود از آن بهره ببرد.
شادمهری ادامه داد: یکی از دلایل اهمیت این موضوع، این است که اگر مردم از ارزش یک بنا مطلع باشند، نسبت به حفاظت از آن حساس می شوند و هر اتفاقی برای آن بیفتد، از طریق رسانه ها و فضای مجازی و سامانه های ارتباط مردمی شهرداری نظیر 137 و 1888 نسبت به آن واکنش نشان می دهند و مسئولین را از اتفاق مطلع می کنند و بدین ترتیب مانع تخریب و از بین رفتن آن بنا می شوند.
مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران با بیان اینکه بخش دیگری از اقدامات ما، مربوط به بناهای دارای ارزش است، اظهار داشت: بناهای ارزشمند، بناهایی هستند که سیر ثبت آن در فهرست آثار ملی هنوز طی نشده اما از لحاظ تاریخی نقطه اثر و ارزشمند هستند. ما با بررسی سامانه طرح تفصیلی حدود 2300 بنای ارزشمند را احصاء کردیم و از آنجایی که اطلاعات آن ها مربوط به سال 86 و زمان تصویب طرح جامع بوده، قراراست؛ این اطلاعات را به روز رسانی کنیم. یکسری بناهای دارای ارزش را نیز از طریق کتاب ها و دفاتر توسعه نوسازی جمع آوری کردیم که حدود 1300 بنای ارزشمند هم از این طریق شناسایی شده اند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه شهروندان تهرانی، در مورد قصه های شهر اطلاعات زیادی ندارند، بیان کرد: یکی از پروژه هایی که در دستور کار داریم، مربوط به مکان رویدادهای تاریخی تهران است، به عنوان مثال، در میدان بهارستان یا حرم عبدالعظیم حسنی (ع) چه وقایع تاریخی افتاده است؟ ما اسم آن قسمت از شهر که وقایع تاریخی در آن رخ داده را مکان رویداد گذاشتیم. متأسفانه تاکنون توجه زیادی به مکان رویدادها در شهر نشده است لذا ما اطلاعات مربوط به آن ها را درقالب یک پروژه توسط شرکت مشاور جمع آوری و تبدیل به GIS کردیم که اکنون همراه با عکس ها و اطلاعات مربوطه در سامانه نقشه تهران بارگذاری شده است.
شادمهری افزود: این مکان رویدادها در محدوده مناطق یک، 20 و محدوده حصار ناصری یعنی منطقه 12 و بخشی از منطقه 11 قرار داردکه بیش از هزار رویداد تاریخی مرتبط با تاریخ تهران و وقایع مختلف ملی در آن ها اتفاق افتاده است.
وی در خصوص اقداماتی که برای مشخص کردن بناهای ارزشمند تاریخی در سطح شهر انجام شده است، گفت: ما برای اینکه شهروندان، بناهای ارزشمند شهر را بشناسند، با طراحی سامانهای دیگر، برای هر کدام از بناها کیو آر کد (QR- Code (رمزینه)) تعریف کردیم که مقابل این بناها نصب می شود و مردم با اسکن آن می توانند اطلاعات و مشخصات آن بنا را به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی مشاهده کنند. همچنین با همراهی میراث فرهنگی برای 30 بنای شاخص تاریخی تهران، سیستم تورمجازی (VAR) 360 درجه و سه بعدی تهیه کردیم تا اگر مردم نتوانستند وارد این بناها شوند؛ بتوانند از طریق تلفن همراه خود بازدید مجازی از بنا داشته باشند.
شادمهری اضافه کرد: اکنون اطلاعات بیش از 1560 بنای تاریخی ارزشمند مشتمل بر 312 بنای ثبت ملی و همچنین مکان رویدادهای تاریخی مناطق 1، 11، 12، 20 برای قرارگیری در سامانه مدیریت اطلاعات بافت و بناهای تاریخی به سازمان فناوری و اطلاعات شهرداری تهران ارسال شده تا از طریق سامانه "نقشه تهران و نرم افزار رایا" در دسترس شهروندان قرار گیرد.