سه‌شنبه 6 آذر 1403

افزایش تعداد رایزن های بازرگانی به 22 نفر / موافقت تجارت آزاد با سوریه نهایی شده است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
افزایش تعداد رایزن های بازرگانی به 22 نفر / موافقت تجارت آزاد با سوریه نهایی شده است

سرپرست سازمان توسعه تجارت گفت: در تلاش هستیم که رایزن های بازرگانی خود را به 22 رایزن افزایش دهیم و این نشان دهنده آن است که در بخش تجاری محدودیتی نداریم.

امروز در میز اقتصادی عملکرد سازمان توسعه تجارت با حضور مهدی ضیغمی سرپرست سازمان توسعه تجارت بررسی شد.

سوال: مهم ترین کاری که برای تجارت انجام شده چیست؟

ضیغمی: در تلاش هستیم که رایزن های بازرگانی خود را به 22 رایزن افزایش دهیم. همچنین در بخش تجاری محدودیتی نداریم. امسال بیش از100 عنوان نمایشگاه و رویداد تجاری را در خارج از ایران مجوز داریم. سال گذشته توانستیم نزدیک به صد میلیارد تومان مشوق پرداخت کنیم. موافقت نامه های تجاری دو یا چند جانبه را امضاء کردیم. موافقت تجارت آزاد با سوریه نهایی شده و در آینده ای نزدیک امضاء خواهد شد. با ونزوئلا تمام مذاکرات انجام شده است. در لیست ها ممکن است اختلافات ریزی وجود داشته باشد. مهم ترین اقدام تجارت آزاد با اوراسیا است که دو سال است جلسات خوبی برای آن صورت گرفته است.

سوال: این مراکز چقدر در فعالیت تجار موثر بوده است؟

ضیغمی: بین کشور ها تفاوت وجود دارد. ایران یک کشور صادر کننده تاسیسات صنعتی و دارو است. متناسب با این کشور ها عملکرد ها متفاوت است. رایزن ها به دست خود ما است تلاش می‌کنیم که رایزن ها را به هفتاد رایزن تا پایان دولت برسانیم. برنامه ما این است که در کشور های مختلف در چند شهر رایزن داشته باشیم.

برای ونزوئلا و کوبا و سایر کشور ها هم برنامه اعزام رایزن داریم. ما یک جلسه ای با یکی از کشور ها داشتیم‌. قرار است دو تا سه هفته دیگر کشور ها نظر نهایی خود را اعلام کنند.

ما با کشور های اوراسیا رقیب نیستیم بلکه مکمل یکدیگر هستیم. یک سند تمدیدی پنج ماهه را امضاء کردیم. یکی از نکات مهم صادرات به ونزوئلا این است که بسیاری از کالا ها برای مشتری نهایی به صرفه نیست و برای کشور ازبکستان هم این شرایط وجود دارد. زمانی که این برنامه ها به امضاء می رسید بلافاصله اتفاق نمی افتاد و بعد از یک بازه زمانی اتفاق می‌افتد. ما در حوزه معدن 9 درصد افزایش ارزش صادرات داشتیم. وزن صادراتی ما افزایش پیدا کرده است اما به دلیل کاهش قیمت نفت ما نزدیک به چهارصد تا پانصد میلیون تومان کاهش داشتیم. برنامه دولت افزایش مقاصد صادراتی بوده است. یک توقف بیست ساله داشتیم که شروع به جبران آن کرده ایم و تنها به بحث افزایش وزن صادرات اکتفا نمی کنیم.

مشوق های صادراتی هرساله در بودجه وجود دارد. ما امیدواریم که امسال هم بتوانیم بودجه ها را دریافت و مشوق ها را به صادر کنندگان پرداخت کنیم. ما امسال هزار میلیارد مشوق را دریافت کردیم.

سوال: چه تعداد تجار وارد کشور می شود؟

1300 نفر تاجر از هفتاد کشور وارد ایران شده اند. سیاست های زیادی را دولت می‌تواند اجرا کند و هزینه های صادرکنندگان را کم کند.

امیدواریم امسال ما بین دو هزار تا سه هزار و پانصد تاجر خارجی وارد کشور شوند و از این طریق با صادرات کالا هایی با ارزش افزوده ضرر ها جبران شود ارزش صادرات کالا های صنعتی ما سیصد و چهل و هشت دلار است. ما کالاهای صنعتی مثل گوشی تلفن همراه وارد میکنیم و ارزش کالا های صنعتی ما اصلا پایین نیست و با کالا های خارجی قابل رقابت است‌. ما با کشور های تحریمی مانند مکزیک در حوزه کالا های دارویی و پزشکی برنامه های صادراتی داریم.

ما بیشتر در نقش مطالبه گر و سیاست تاثیر گذار هستیم. ما یک خط خصوصی را راه اندازی کردیم که به تجهیز ناوگان خصوصی بپردازیم و امیدواریم که تا آخر امسال بتوانیم گزارش خوبی داشته باشیم.

در صورتی که بتوانیم مشوق ها را در طول سال دریافت کنیم کار ما راحت تر خواهد شد و تاثیر مثبت در تجارت خیلی از کشور ها خواهد داشت. گلایه دوستان بیشتر مربوط به سال های گذشته بوده است که سازمان، بودجه کمتری را دریافت می‌کردند. ما برخی از هیات ها را نمی‌توانیم رسانه ای کنیم. اما هیات های ایران و برنامه های آنها به صورت منظم وجود دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی