دوشنبه 5 آذر 1403

افزایش تولید برق از انرژی‌های پاک خراسان جنوبی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
افزایش تولید برق از انرژی‌های پاک خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - دالان‌های بادی مناسب و روزهای آفتابی خراسان جنوبی در اغلب فصول سال مزیت اقتصادی است که مورد توجه دولت تدبیر و امید در سال‌های اخیر قرار گرفته و منجر به افزایش تولید برق از انرژی‌های تجدید پذیر شده است.

به گزارش ایرنا خراسان جنوبی در نوار مرزی شرق کشور با وجود زمینه مناسب اقلیمی، تابش آفتاب و وزش باد در بیشتر مناطق و روزهای سال، قابلیت خوبی در تولید انرژی‌های نو و پاک دارد که در چند سال گذشته با راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی خانگی و بزرگ مقیاس به این ظرفیت بیش از گذشته توجه شده است.

تابش 300 روزه خورشید و وزش بادهای 120 روزه سیستان در خراسان جنوبی ظرفیت کم‌نظیری را برای سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از انرژی پاک فراهم کرده و امروز زیرساخت‌ها و برنامه‌های خوبی در این حوزه اجرا شده یا در دست اقدام است.

با ورود سرمایه‌گذاران و حمایت دولت، نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی خوسف و نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی سربیشه سال گذشته به بهره‌برداری رسید و امسال هم عملیات اجرایی نیروگاه 50 مگاواتی درح سربیشه با حضور وزیر نیرو آغاز شد.

شرکت شستا نیز برای احداث یک نیروگاه بادی با ظرفیت بالا در منطقه درح سربیشه اعلام آمادگی کرده است.

ساعات آفتابی به طور متوسط در خراسان جنوبی به سه هزار و 200 ساعت در سال و حتی بیشتر نیز می‌رسد، به طوری که در برخی شهرستان‌های خراسان جنوبی از جمله طبس مقدار تابش 481 (کالری بر سانتیمتر مربع در هر روز) است.

خراسان جنوبی دارای دالان‌های بادی مناسب برای ایجاد نیروگاه بادی است و شرایط مستعد اجرای طرح‌های انرژی‌های بادی را دارد.

براساس تحقیقات به عمل آمده میانگین سرعت باد برای به صرفه بودن تبدیل انرژی باد به برق حدود 23 کیلومتر در ساعت است در حالی که سرعت باد در برخی مناطق خراسان جنوبی نزدیک به 33 کیلومتر در ساعت که بهترین نرم است.

اگرچه خراسان جنوبی از ذخایر نفت و گاز برخوردار نیست ولی ظرفیت‌های طبیعی از جمله انرژی‌های لایزال خورشیدی و بادی در آسمان استان به وفور یافت می‌شود که می‌تواند علاوه بر اشتغالزایی و درآمدزایی برای مردم از طریق خرید تضمینی برق تولیدی، سهم قابل توجهی در تولید انرژی و همچنین جهش تولید داشته باشد.

به گفته کارشناسان اگر به درستی از ظرفیت انرژی آفتاب و باد استفاده شود، رونق اقتصادی در گوشه گوشه استان رقم می‌خورد و از جهتی احداث توربین‌های بادی و پنل‌های خورشیدی کوچک در پشت بام و مزارع کشاورزان بستر خوبی برای اشتغال و ماندگاری جمعیت در روستاها است.

خراسان جنوبی دارای مرز مشترک طولانی با کشور افغانستان و از بالاترین ظرفیت امنیتی در این منطقه برخودار است که در این سال‌ها یکی از درخواست‌های اصلی کشور همسایه تامین برق از سوی ایران است که می‌تواند ارزآوری خوبی برای کشور و مردم منطقه نیز به همراه داشته باشد.

اجرای طرح خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدید پذیر و پاک اقدام دیگر دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته بود و تمامی مشترکان اعم از خانگی، عمومی (اداری)، تجاری، صنعتی و کشاورزی می‌توانند با احداث نیروگاه برق خورشیدی و بادی بر فراز پشت بام خود نسبت به تولید برق پاک و فروش آن به نرخ تضمینی به وزارت نیرو اقدام کنند.

7 هزار و 500 نیروگاه خورشیدی خانگی احداث می‌شود

خرداد امسال که «محمدباقر نوبخت» معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه در سومین سفرش در یک سال و نیم گذشته به خراسان جنوبی آمد، قرارداد همکاری مشترک برای احداث هفت هزار و 500 نیروگاه خورشیدی خانگی پنج کیلوواتی بین سازمان برنامه و بودجه، استانداری خراسان جنوبی و صندوق کارآفرینی امید امضا شد.

با اجرای این تفاهم‌نامه در مدت 2 سال برای هفت هزار و 500 نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد می‌شود و نهادهایی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، بسیج سازندگی، بنیاد برکت و بنیاد علوی نیز همکاری خواهند کرد.

بر این اساس به هر کدام از متقاضیان 40 میلیون تومان پرداخت خواهد شد که 20 میلیون تومان به صورت تسهیلات، 10 میلیون تومان از محل تبصره 14 و 10 میلیون تومان از سوی دستگاه‌های حمایتی پرداخت می‌شود.

این تفاهم‌نامه با اختصاص 50 درصد یارانه دولتی و 50 درصد وام قرض‌الحسنه امضا شد که حدود 40 هزار کیلووات در استان تولید برق را به دنبال دارد و حداقل یک میلیون تومان در ماه برای هر خانواده درآمد ایجاد می‌کند.

اکنون 322 نیروگاه برق خورشیدی با ظرفیت 21.16 مگاوات در خراسان جنوبی فعال است و در مجموع هشت درصد برق این استان در اوج مصرف از این محل تامین می‌شود.

تولید 400 کیلووات برق خورشیدی در خراسان جنوبی

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال تاکنون 37 نیروگاه خورشیدی با مجموع ظرفیت 400 کیلووات به شبکه توزیع نیروی برق استان متصل شده است و بیش از یک میلیارد و 300 میلیون تومان بابت خرید تضمینی برق به مشترکان این نیروگاه‌ها پرداخت کرده ایم.

مهدی دادگر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اکنون 322 نیروگاه برق خورشیدی با ظرفیت 21.16 مگاوات در خراسان جنوبی فعال است گفت: 3.16 مگاوات از این ظرفیت مربوط به 319 نیروگاه خورشیدی 20 و بالای 20 کیلووات، 10 مگاوات مربوط به نیروگاه شهرستان خوسف، هفت مگاوات مربوط به نیروگاه سربیشه و یک مگاوات مربوط به نیروگاه بشرویه است.

وی افزود: از ابتدای طرح خرید تضمینی برق تولیدی از مشترکان نیروگاه‌های خورشیدی در استان تاکنون در مجموع هفت میلیون و 593 هزار کیلووات ساعت برق خریداری و هشت میلیارد و 289 میلیون تومان به صاحبان این نیروگاه‌ها پرداخت شده است.

دادگر همچنین با اشاره به شروع عملیات اجرایی نیروگاه بادی 50 مگاواتی درح در شهرستان سربیشه با حضور وزیر نیرو در خردادماه سال جاری گفت: با احتساب سرمایه‌گذاری‌های قبلی در صورت تکمیل عملیات اجرایی این طرح، مجموع ظرفیت نیروگاه‌های تجدید پذیر استان از مرز 70 مگاوات عبور خواهد کرد.

وی اظهار داشت: در خراسان جنوبی شرایط استثنایی به لحاظ انرژی‌های تجدید پذیر وجود دارد و در چند سال اخیر استقبال سرمایه‌گذاران از ظرفیت انرژی نو در استان رو به رشد بوده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی گفت: در زمینه نیروگاه‌های بزرگ مقیاس یا مزارع خورشیدی و بادی ظرفیت پذیرش شده در سطح استان وجود دارد و تاکنون در این خصوص36 پروانه به ظرفیت 260 مگاوات صادر شده که چهار پروانه به ظرفیت 200 مگاوات بادی و 32 مورد خورشیدی هستند و 15 مورد از این سرمایه‌گذاران موفق به انعقاد قرارداد خرید تضمینی شدند.

وی تعداد نیروگاهای بزرگ خورشیدی در استان خراسان جنوبی را سه نیروگاه با ظرفیت حدود 18 مگاوات اعلام کرد و گفت: نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی در خوسف، هفت مگاواتی در سربیشه و یک مگاواتی در بشرویه به شبکه متصل شدند و بهره‌برداری از آن انجام می‌شود.

خراسان جنوبی پیشگام در استفاده از انرژی‌های نو

مجری انرژی‌های تجدید پذیر و کاهش تلفات شرکت برق خراسان جنوبی هم به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون اقدامات خوبی در زمینه زیرساخت‌های توسعه انرژی‌های تجدید پذیر در استان در حال انجام است، به عنوان مثال شروع عملیات اجرایی نیروگاه بادی 50 مگاواتی درح در سال جاری یا اعلام آمادگی شرکت شستا برای ایجاد نیروگاه جدید در این منطقه از جمله این اقدامات است.

علیرضا پوزش افزود: صرفه‌جویی در مصرف آب، آلوده نکردن هوا، مصرف نکردن سوخت، کاهش تلفات برق و ایجاد اشتغال پایدار از جمله مزیت‌های اقتصادی و زیست محیطی انرژی‌های نو است و نیروگاه‌های بادی و خورشیدی برخلاف سایر نیروگاه‌های حرارتی و سیکل ترکیبی، مصرف آب قابل توجهی ندارند.

وی عنوان کرد: انرژی‌های نو قادر هستند در مناطق محروم و روستاها به اشتغال پایدار بپردازند و این موضوع در تمامی نقاط استان قابل توجیه خواهد بود.

پوزش گفت: اگر نیروگاه‌های بادی یا خورشیدی بزرگ مقیاس (مزارع خورشیدی) در خراسان جنوبی توسعه پیدا کند، ظرفیت خوبی برای صادرات برق به افغانستان است.

وی عنوان کرد: ظرفیت تولید 322 نیروگاه برق خورشیدی خراسان جنوبی 21.16 مگاوات برق است و اوج مصرف برق در استان 290 مگاوات است که به صورت میانگین بیش از هشت درصد برق استان از نیروگاه‌های خورشیدی تامین می‌شود که در سطح کشور اقدامی بی‌نظیر است.

مجری انرژی‌های تجدید پذیر و کاهش تلفات شرکت برق خراسان جنوبی گفت: از مجموعه چهار هزار نیروگاه خورشیدی در کشور، 322 نیروگاه در خراسان جنوبی ایجاد شده که می‌توان گفت خراسان جنوبی در این زمینه پیشگام است.

وی با بیان اینکه در چند سال اخیر استقبال مردم و سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در انرژیهای نو خراسان جنوبی افزایش یافته است افزود: استفاده از ظرفیت انرژی نو می‌تواند تحول چشمگیر در زمینه اقتصاد و اشتغال ایجاد کند.

 اشتغال 131 مددجو کمیته امداد با تولید برق

بنابر اعلام معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان جنوبی با راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی تاکنون برای 131 مددجو اشتغال پایدار ایجاد شده است.

سید رضا حسینی افزود: سال گذشته تجهیزات 131 نیروگاه خورشیدی خانگی برای مددجویان کمیته امداد استان خریداری شد که تاکنون از این تعداد 92 نیروگاه وصل به شبکه شده و بقیه در انتظار وصل به شبکه است.

وی بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون احداث 78 نیروگاه در دستور کار قرار گرفت که تاکنون 39 نیروگاه وصل به شبکه شده است.

حسینی درآمد ماهانه حاصل از تولید برق در هر نیروگاه برای مددجویان را یک میلیون و 500 هزار تومان اعلام کرد و گفت: این نیروگاه‌ها به طور میانگین سالانه 9 تا 11 هزار کیلووات برق تولید می‌کنند.

وی اظهار داشت: این نهاد به ازای ایجاد هر نیروگاه خورشیدی، پنج میلیون کمک بلاعوض و تسهیلات چهار درصد را به متقاضیان پرداخت می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*