افزایش حقوق 50 برابری معلمان / معیشت فرهنگیان بهتر شده است؟
مهر شهاب الدین غندالی گفت: در افزایش حداقل حقوق بگیر از 80 به 106 هزار تومان حقوق بیش از 500 هزار معلم افزایش یافت که این موضوع نشان می دهد بیشترین آمار دریافت حداقل حقوق در وزارت آموزش و پرورش است.
میانگین حقوق معلمان در سال 1383 حدود 240 هزار تومان بود، اما در سال جاری به میانگین 12 میلیون تومان رسیده است.
بررسی خبرهای سال 83 نشان می دهد که معاون مالی و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش در آن زمان، بیان کرده است که بیش از 200 میلیارد تومان منابع مالی برای طرح ارتقای شغلی معلمان به وزارت آموزش و پرورش تخصیص یافته است. او اظهار داشته است که تمام احکام این طرح صادر شده و میانگین دریافتی حقوق معلمان کشور به 240 هزار تومان افزایش یافته است.
مهر شهاب الدین غندالی در بیست و دومین اجلاس روسای مناطق آموزش و پرورش که در سال 1383 برگزار شده است با اشاره به اینکه از ماه جاری معلمان بر اساس طرح ارتقای شغلی حقوق دریافت می کنند، گفته: تا قبل از اجرای طرح ارتقای شغلی میانگین دریافتی معلمان 201 هزار تومان بود.
وی در آن جلسه با تاکید بر اینکه عدم پرداخت فوق العاده جذب به میزان کارکنان دولت سبب کاهش دریافتی معلمان شده است، گفت: فوق العاده جذب کارکنان دولت پس از افزایش در سال 82 - 81 به 78 درصد رسید واین مبلغ برای معلمان 70 درصد درنظر گرفته شد اما به دلیل عدم وجود اعتبار 20 درصد کمتر اجرا شد و به جای 70 درصد 50 درصد اجرا کردند و با افزایش 15 درصدی حق جذب در سال 81 نیز، حق جذب معلمان به 65 درصد رسید و این درحالی است که هنوز در حق جذب معلمان با کارکنان دولت 20 درصد اختلاف وجود دارد.
معاون مالی و پشتیبانی وقت وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در نظام هماهنگ پرداخت حقوق، حقوق معلمان و کارکنان وزارت آموزش و پرورش به دلیل حساسیت شغلی که دارند، 10 درصد بیشتر از سایر کارکنان دولت است، افزود: در افزایش حداقل حقوق بگیر از 80 به 106 هزار تومان حقوق بیش از 500 هزار معلم افزایش یافت که این موضوع نشان می دهد بیشترین آمار دریافت حداقل حقوق در وزارت آموزش و پرورش است.
وی با تاکید بر اینکه با حل مشکل مسکن و درمان فرهنگیان حقوق معلمان معنا دار می شود، از افزایش میزان وام مسکن خبر داده و گفته است: مبلغ وام مسکن فرهنگیان اعتباری حدود 90 میلیارد تومان است.
غندالی با اشاره به اینکه سقف قرار داد بیمه فرهنگیان به یک و نیم میلیون تومان افزایش یافته است، افزود: در سال جاری هزینه زایمان نیز به حق بیمه افزوده شده است، ضمن اینکه 50 درصد مشارکت در سود بیمه نیز برای بیمارانی که بالای یک و نیم میلیون تومان هزینه دارند درنظر گرفته شده است.
حق جذب چیست؟
حق جذب مبلغی است که برای جذب نیروی تخصصی بوده و جزء حقوق ومزایای مستمر بوده محسوب می شود وبه منظور کسری حقوق (به پایه حقوق اضافه میشود) آنان پرداخت میشود و در خصوص جذب در مناطق محروم نیز استفاده می شود.
انواع فوقالعاده حق جذب چیست؟
براساس پست سازمانی است که بدون در نظر گرفتن فردی که پست سازمانی را تصدی کرده و با توجه به شاخص های مثل گسترده فعالیت سطح سازمانی، پاسخگویی به ارباب رجوع، سطوح ارتباطات سازمانی، ریسک پذیری و حساسیت شغلی و استفاده از نرم افزارهای تخصصی سازمانی برای یکبار در کمیته مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و در نرم افزار تشکیلات به عنوان امتیاز پست سازمانی لحاظ می شود.
براساس شایستگی های فردی است که با توجه به میزان رضایت مدیر، مدرک تحصیلی مرتبط با پست سازمانی نخبگان، ساعات آموزشی مرتبط با پست سازمانی و سابقه خدمت لحاظ می شود.
پرداخت فوق العاده جذب در کارگاه های دارای طرح طبقه بندی مشاغل
1. برقراری حق جذب (فوق العاده بازار کار) در اجرای تبصره 2 ماده 18 دستورالعمل اجرایی طرح های طبقه بندی مشاغل می باشد.
2. استفاده هر یک از شاغلین از فوق العاده مقرر در این تبصره موکول به داشتن شرایط احراز کامل شغل از نظر تجربه و تحصیل است.
3. حق جذب به مشاغل تخصصی یا استثنایی (از لحاظ شرایط محیط کار) و نیز دیگر مشاغلی که جزو دو گروه فوق نبوده، لیکن برای کارگاه ذیربط ممکن است دارای اهمیت باشد، قابل اخذ مجوز می باشد.
4. اخذ مجوز برای هر یک از مشاغل منوط به نظر موافق مدیریت و تأیید مشاغل مذکور توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارد که با تکمیل و ارسال فرم نمونه پیوست نسبت به تقاضای اخذ حق مجوز اقدام خواهد شد.
5. سقف میزان حق جذب برای مشاغل مدیران و کارشناسان متخصص در حد مدیران معادل 10 درصد مزد شغل گروه مربوط و برای سایر مشاغل معادل 100 درصد مزد شغل گروه مربوط به آن شغل خواهد بود.
6. از آنجا که در ماده 26 قانون کار در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل هستند مزد مبنا تعریف شده است، بنابراین فوق العاده جذب (بازار کار) جزء مزد نیست.
7. چون فوقالعاده جذب (بازار کار) مشمولین طرح های طبقه بندی مشاغل جزء مزد مبنا نیست لذا:
تأثیرات افزایش مصوبات شورایعالی کار بر روی آن از ناحیه کارفرما الزامی نیست.
در محاسبه تبعات مزدی (اضافه کاری، نوبت کاری، مزایای پایان خدمت، عیدی و پاداش و...) لحاظ نمی گردد مگر آنکه بر اساس ضوابط داخلی پیمان دسته جمعی یا عرف و رویه کارگاه نوع دیگری حاکم بوده باشد.
ایجاد تفاوت در میزان پرداخت (از صفر تا حداکثر رقمی که مجوز گرفته اند) در بین شاغلین یک شغل با تدوین ضابطه ای که به تأیید طرفین و تصویب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیده باشد امکان پذیر است.
نظر مخالف: برابر با تبصره 1 ماده 36 قانون کار، حق جذب جزو مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل است و جزو مزد محسوب می شوند. بنابراین در محاسبه تمام مزایا من جمله اضافه کار، سنوات، عیدی پاداش باید جزو مزد لحاظ شود.
8. پس از مجوز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا زمانی که برای شاغل شغلی حق جذب برقرار نشده باشد، حقی برای شاغل از نظر مطالبه آن ایجاد نخواهد نمود.