چهارشنبه 7 آذر 1403

افزایش صادرات نفت ایران با بازارسازی جدید

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، مهدی هاشم‌زاده با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که در طول یکسال اخیر با تغییر دولت اتفاق افتاد این بود که دولت بازطراحی را روی تجارت نفت خام خود انجام داد، اظهار کرد: تا قبل از این به یکسری پالایشگاه محدود که در کشورهای مختلف متناسب با نفت ایران بودند صادرات داشتیم و هیچ بازارسازی خاصی برای نفت خام وجود نداشت اما با رویکردهای جدید تغییرات به سمتی رفت که تجارت نفت با یک بازطراحی اساسی مواجه شد.

وی افزود: ظرفیت بسیار خوبی در حوزه تجهیزات و فرایندهای گلوگاهی صنعت پالایشگاهی وجود داشت؛ به همین دلیل باتوجه به اینکه از سال 1390 تحریم شدیم در بحث خودکفایی تجهیزات پالایشگاهی جدی‌تر ورود کردیم و شرکت‌های دانش بنیان نیز در این زمینه کمک رسان بودند و موفق به تولید بار اول تجهیزات گلوگاهی شدیم.

این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه در کارگروه تولید بار اول معاونت علمی بخش اعظمی مربوط به حوزه انرژی می شود، اظهار کرد: این موضوع فرصتی را ایجاد کرد تا به نوعی در صادرات تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی گام برداریم، همچنین در حوزه تجهیز پالایشگاه‌های نیمه تمام در همه جای دنیا، نه تنها اطراف خودمان نیز ورود پیدا کردیم، در همین راستا با کشورهایی مانند ونزوئلا که در زمینه پالایشگاهی مشکل داشتند وارد همکاری شدیم.

هاشم‌زاده افزود: روی سرمایه‌گذاری‌های مستهلک شده این کشورها تمرکز کردیم و باتوجه به صادرات خدمات فنی و مهندسی و تجهیزات توانستیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم و اکنون بخش اعظمی از پالایشگاه‌های نیمه فعال آمریکای لاتین و حتی کشورهای اطراف خودمان مانند سوریه، ازبکستان و عراق از طریق همین سیاست بازسازی و به نوعی نوسازی می شود که به ظرفیت اصلی پالایشی برمی‌گردد.

به گفته وی، نکته مهم این است که این تجهیزات ایرانی نیازمند نفتی مناسب با این تجهیزات هستند به همین دلیل علاوه‌بر اینکه صادرات خدمات فنی و مهندسی و سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی اتفاق افتاد یک قدم جلوتر رفتیم و بازارسازی نیز برای نفت به وجود آمد، باتوجه به اینکه تجهیزات مورد استفاده با نفت خام ایران و یا نفت خامی که شبیه به ایران باشد می‌تواند فعالیت کند، استفاده از میعانات و یا نفت خام ایران نیز افزایش پیدا کرد و یک بازارسازی خوبی را در تجارت نفت در آمریکای لاتین ایجاد کردیم.

این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه اولین پالایشگاه ال‌پالیتو بود که 80 درصد ظرفیت اسمی رسیده و 90 درصد بازسازی‌ها انجام شده است، گفت: ظرفیت بسیار خوبی در حوزه صادرات با کشورهایی که پالایشگاه‌های فراسرزمینی در آن‌ها وجود دارد، ایجاد کرده‌ایم.

هاشم‌زاده با بیان اینکه تجارت نفت در 20 ماهه اخیر با اقداماتی که انجام رشد رشد بالایی داشته است، گفت: اگر تعمیرات همه پالایشگاه‌های فراسرزمینی به اتمام برسد بازار بسیار خوبی ایجاد خواهد شد و این ظرفیت یک میلیون و 600 هزار بشکه‌ای که ایجاد شده نیز از همین محل بوده است، یک بازارسازی خوبی در پالایشگاه‌های نیمه تمام داریم البته ما می‌توانیم در بحث پتروپالایشگاه نیز وارد شویم و در داخل کشور نیز نفت را تبدیل کنیم اما به دلیل اینکه زمان‌بر است ایده ای که از پالایشگاه‌های کشورهای دیگر استفاده کنیم توانسته کمک کند تا یک تحول جدی را در بحث تجارت نفت و بازطراحی تجارت انرژی در آمریکای جنوبی داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی با عنوان «ورود بی‌سر و صدای نفت ایران به بازارهای جهانی» اعلام کرد که این رقم در ماه مه امسال به روزانه یک میلیون و 600 هزار بشکه و بالاترین مقدار در پنج سال اخیر رسید. ایران نسبت به پنج سال گذشته در حال حمل بیشترین محموله‌های صادراتی نفت خام است، به‌طوری که این اتفاق ظهور دوباره تهران در صحنه ژئوپولیتیک را تقویت می‌کند.

بنابر آمارهای مؤسسه کپلر، با وجود پابرجا بودن تحریم‌های آمریکا، صادرات محموله‌های نفت خام ایران از پاییز گذشته دو برابر شده و در ماه مه سال 2023 میلادی به یک میلیون و 600 هزار بشکه در روز رسیده است. در همین حال، برآوردهای آژانس بین‌المللی انرژی حکایت از آن دارد که تولید نفت خام ایران در ماه مه به 2 میلیون و 870 هزار بشکه و بالاترین مقدار از اواخر سال 2018 رسیده است.

تحلیلگران حوزه انرژی معتقدند ظرفیت تولید نفت خام ایران از این رقم بالاتر است و شاید از 3 میلیون بشکه در روز هم فراتر رود.