افزایش نرخ مالیات بر دخانیات در دستور کار دولت / آمار 5 درصدی مصرف کنندگان خانم دخانیات در اصفهان
کارشناس بهداشت، هوا و دخانیات معاونت بهداشت مرکز استان اصفهان گفت: وضعیت کلی کشور در مصرف دخانیات همانند سایر کشورها است میانگین کشوری 15 درصد خواهد بود، اما در استان اصفهان 21 درصد آقایان و 5 درصد خانمها مصرف کننده دخانیات هستند که در معرض عوارض پس از مصرف دخانیات قرار دارند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ روز جهانی بدون دخانیات یا به تعبیری روز جهانی بدون تنباکو، 31 ماه می هر سال برابر با دهم خرداد ماه، در سراسر جهان برای جلب توجه و تشویق افراد در راستای ترک محصولات دخانی نامگذاری شده است.
این روز برای جلب توجه نسبت به شیوع گسترده تأثیرات تنباکو بر سلامت انسان در نظر گرفته شده که منجر به مرگ و میر میلیونها نفر در هر سال میشود و در کنار این معضل، صدها هزار مرگ غیرمستقیم، تنها به دلیل استنشاق دود سیگار افراد سیگاری اتفاق میافتد.
در ایالات متحده آمریکا، مصرف دخانیات بزرگترین عامل بیماری و مرگ و میر است که قابل پیشگیری است. استعمال دخانیات انواع مختلفی از سرطانها و همچنین بیماریهای قلبی، سکته مغزی، بیماری ریه و سایر مشکلات سلامتی را ایجاد میکند.
مطالعات نشان میدهد که بیشتر افراد از زمان نوجوانی و یا جوانی شروع به کشیدن سیگار کردهاند، هرچه سن فرد کمتر بوده و مصرف دخانیات را در سنین پایینتری شروع کند، احتمال اعتیاد او به تنباکو و محصولات نیکوتینی بیشتر میشود. به همین علت بسیار مهم است که جوانان از سیگار کشیدن و هرگونه دستگاههای استعمال دخانیات دوری کنند.
بر اساس اعلام مرکز سلامت محیط و کار، شعار امسال سازمان جهانی بهداشت برای روز جهانی بدون دخانیات «دخانیات، تهدیدی برای محیط زیست ما» و شعار هفته ملی بدون دخانیات «دخانیات، تهدیدی برای سلامت و محیط زیست ما» اعلام شد.
* افزایش استقبال خانمها از مصرف دخانیات مورد توجه است
فرید حسامی کارشناس بهداشت، هوا و دخانیات معاونت بهداشت مرکز استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار صاحب نیوز، در خصوص هفتهی جهانی بدون دخانیات اظهار کرد: در حال حاضر مصرف دخانیات از مصرف سیگار به قلیان شیفت پیدا کرده است، از سال 1395 تا سال 1400 مصرف قلیان مخصوصاً در خانمها افزایش پیدا کرده، متاسفانه بیشترین مادهای که در دخانیات مورد استقبال قرار گرفته سیگار و قلیان است.
*ارایه خدمات رایگان برای ترک مصرف دخانیات
وی افزود: آموزش های مرکز بهداشت در خصوص ترک اعتیاد به عموم جامعه ارائه می شود و کسانی که تمایل به ترک دخانیات از جمله سیگار، قلیان و یا هر مواد دیگری داشته باشند در مراکز جامع سلامت مرکز بهداشت میتوانند با مراجعه به مراکز جامع سلامت به صورت رایگان از خدمات پزشک، روانشناس استفاده و اقدام به ترک دخانیات کنند همچنین افراد میتوانند از طریق ارتباط برقرار کردن با شماره تماس 4030 به صورت رایگان از مشاوره ترک اعتیاد بهرهمند شوند.
کارشناس بهداشت، هوا و دخانیات معاونت بهداشت مرکز استان اصفهان بیان کرد: در حال حاضر افراد به دلیل باور های غلطی که در جامعه وجود دارد دخانیات را کم ضرر می شمارند و متاسفانه از ترک سیگار و قلیان استقبالی نمیشود، و بیشتر مراجعان به مراکز بهداشت معمولاً افراد مصرف کنندگان سیگار هستند مخصوصا افرادی که در سنین پایین شروع به مصرف سیگار کردند و بیماری های آنها زودتر آغاز شده است، افرادی که مصرف کننده سیگار هستند زمانی که به بیماری هایی از جمله سرطان، بیماری های ریوی دچار می شوند تصمیم به ترک این مواد می کنند.
*کاهش سن مصرف دخانیات در نوجوانان
وی اعلام کرد: اوج مصرف سیگار و دخانیات معمولاً در 25 الی 30 سالگی است اما شیوع سن مصرف هر روز کاهش پیدا می کند و اکنون به سنین 13 سال رسیده است و اوج مصرف دخانیات در آقایان 25 درصد و در خانمها 5 درصد است.
حسامی متذکر شد: معمولاً تا زمانی که افراد درگیر این بیماری نشوند آموزش ها برایشان مفهومی ندارد و اکثرا زمانی که تصمیم به ترک میگیرند که توسط خانواده ها و بیماری ها تحت فشار باشند، همچنین وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی در حال انجام اقداماتی هستند که مصرف دخانیات کاهش پیدا کند.
*پارکهای بدون دخانیات در دست احداث
وی توضیح داد: اقداماتی که در راستای کاهش مصرف دخانیات توسط دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است، این است که مصرف دخانیات را در اماکن عمومی ممنوع کردند و به دنبال این هستیم که آرام آرام به سمتی برویم که پارک های را بدون دخانیات شاهد باشیم و پارک های بدون دخانیات را ایجاد کنیم جهت عقل در کنار خانواده ها مصرف دخانیات اتفاق نیفتد.
کارشناس بهداشت، هوا و دخانیات معاونت بهداشت مرکز استان اصفهان تاکید داشت: اگر اکنون در پارک ها مشاهده می کنیم که هر خانواده چند قلیان همراه با خودش دارد به علت این است که قبح اجتماعی مصرف دخانیات از بین رفته و جوانان در سنین پایین ممکن است هر یک از مصرف دخانیات را تجربه کنند و حتی اگر تجربه نکنند هم به علت این که در معرض دود دخانیات قرار دارند باعث ایجاد بیماری برای آنها خواهد شد و به سمت مصرف دخانیات و مواد مخدر خواهد رفت، چرا که 90 درصد افراد مبتلا به مواد مخدر از دخانیات آغاز کردند.
*افزایش نرخ مالیات بر دخانیات در دستور کار دولت
وی ادامه داد: یکی دیگر از برنامه های دانشگاه علوم پزشکی افزایش مالیات بر دخانیات است چرا که ما اکنون کمترین نرخ مالیات بر دخانیات را داریم و افراد می توانند با پول یک بسته پفک سیگار تهیه کنند، و سال گذشته به همین علت تمامی نمایندگان مجلس با دانشگاه علوم پزشکی مکاتبه داشتند که در سال 1400 و 1401 افزایش مالیات بر دخانیات را به همراه داشته باشیم و این عمل در کشورهای دیگر ثابت شده است که به ازای هر 10 درصد افزایش مالیات ما 5 درصد کاهش مصرف دخانیات را به همراه خواهیم داشت.
حسامی یادآور شد: در شهر نجف آباد در حال راهاندازی شهر و استان بدون دخانیات هستیم، کارهای این برنامه را از سال گذشته آغاز کردیم و هدف از این برنامه این خواهد بود که مصرف دخانیات همانند عرضه دخانیات ضابطهمند شود و مصرف دخانیات تا سال 1404، به میزان 30 درصد کاهش پیدا کند و تمام موارد کنترل دخانیات در آن شهر اجرا شود و به سمت خانهها، بیمارستان و امکان عمومی بدون دخانیات برویم.
* آمار 5 درصدی مصرف کنندگان خانم دخانیات در اصفهان
وی در پایان در خصوص وضعیت کلی کشور و استان اصفهان گفت: وضعیت کلی کشور در مصرف دخانیات همانند سایر کشورها است میانگین کشوری 15 درصد خواهد بود، اما در استان اصفهان 21 درصد آقایان و 5 درصد خانمها مصرف کننده دخانیات هستند که در معرض عوارض پس از مصرف دخانیات قرار دارند.
عاملی اصلی سرطان ریه سیگار است، مصرف سیگار و مواد دخانی عوارض متعددی برای دستگاه تنفس دارد که یکی از مهمترین و خطرناکترین این عوارض "سرطان ریه" است.
اما فقط افراد سیگاری در معرض ابتلا به این عوارض نیستند و این خطرات برای "سیگاریهای دست دوم" هم وجود دارد، تمام افرادی که در اطراف افراد سیگاری زندگی و از دود سیگار آنها تنفس میکنند، در معرض خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک ریوی هستند
اهمیت ترک دخانیات اکنون مهمتر از گذشته است، زیرا سیگار کشیدن عامل خطرناک شناختهشده در عفونتهای تنفسی است، این بیماری در مرحله اول به ریهها حمله میکند و سیگار کشیدن عملکرد ریهها را مختل و بدن را برای مقابله با انواع ویروس های ریوی و بیماریهای دیگر با مشکل روبرو میکند.
انتهای پیام /