العربی الجدید: روابط تجاری روسیه و ایران نفوذ آمریکا در منطقه را محدود میکند
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری العربی الجدید در یادداشتی به قلم موسی مهدی با عنوان «روسیه چگونه از روابط خود با ایران برای جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه استفاده میکند» نوشت: روابط تجاری، انرژی و هستهای میان ایران و روسیه در سالهای اخیر ابعاد استراتژیک سیاستهای روسیه در منطقه را نیز آشکار میکند.
این رسانه نزدیک به کشور قطر به نقل از کارشناسان آورده است: همکاری تجاری، نفتی و دفاعی مسکو با تهران، مجموعهای از منافع را برای دو کشور تامین میکند که مهم ترین آن محدود کردن نفوذ آمریکا در منطقه به ویژه در خلیج (فارس) و دور زدن تحریمهای غرب است که سالها علیه این دو کشور وضع شده است.
العربی الجدید در ادامه با اشاره به تقویت نفوذ روسیه در ائتلاف اوپک پلاس و سرمایه گذاری آن در انرژی ایران و به تبع آن کنترل عرضه جهانی نفت و قیمت آن گفت: روشن است که انرژی نقش عمدهای در تعیین سطوح تورم در اقتصادهای غربی و ممانعت از رشد اقتصادی به ویژه در آمریکا و اروپا دارد.
این پایگاه خبری به نقل از تحلیلگران آورده است که در نتیجه تقویت روابط مسکو - تهران، کریدورهای نفتی استراتژیک در تنگه هرمز که روزانه 17 میلیون بشکه نفت از آن عبور میکند و همچنین در دریای سرخ که روزانه حدود 4.5 میلیون بشکه نفت از آنجا عبور میکند، در دسترس روسیه نیز خواهد بود.
العربی الجدید همچنین بر اساس تحلیلی از سوی موسسه صلح ایالات متحده که اخیراً منتشر شده است، یادآور شد که منافع تهران و مسکو در بازارهای اصلی نفت واردکننده انرژی، به ویژه در دو تا از بزرگترین بازارهای مصرف کننده انرژی، یعنی بازارهای چین و هند با هم تلاقی دارد.
موسسه صلح ایالات متحده با اشاره به منافع تهران و مسکو در همکاری راهبردی بین دو کشور، آورده است: نزدیکی بین تهران و مسکو در رویارویی با فشارهای غربی با گسترش تحریمهای غربی علیه روسیه در پی جنگ این کشور در اوکراین نیز بیشتر شد به گونهای که دو کشور دو شبکههای بانکی خود را به منظور جبران قطع ارتباط خود از شبکه جهانی خدمات مالی بین بانکی سوئیفت به یکدیگر متصل کردند.
در ادامه این گزارش آمده است: تهران و مسکو همچنین به طور فزایندهای از ارزهای ملی، روبل و ریال، در تسویه حسابهای تجاری به جای ارزهای خارجی، به ویژه دلار و یورو، برای دور زدن تحریمهای غرب استفاده کردهاند.
العربی الجدید ادامه داد: تجارت دوجانبه بین ایران و روسیه از سال گذشته گسترش یافته است و بر اساس دادههای رسمی ایران، واردات و صادرات بین دو کشور از سال 2021 با حدود 15 درصد افزایش به 4.6 میلیارد دلار در پایان سال 2022 رسیده است. دو کشور همچنین هدف بلندپروازانهای برای افزایش حجم مبادلات تجاری سالانه به 10 میلیارد دلار در تجارت تعیین کردهاند.
در ادامه این یادداشت نویسنده با طرح این سوال که مسکو از تهران چه میخواهد و بالعکس نوشت: در خصوص ایران، تهران خواستار ایجاد روابطی تجاری است که از طریق آن بر تحریمهای اقتصادی آمریکا غلبه کند و همچنین از حمایت مسکو در محافل بین المللی برخوردار شود و بتواند کریدورهای تجاری مستقیمی را ایجاد کند که آن را به آسیا و روسیه متصل میکند و در راس آنها کریدور تجاری استراتژیک «شمال - جنوب» قرار دارد که از شبکهای از خطوط دریایی، زمینی و ریلی به طول 7200 کیلومتر تشکیل شده است.
العربی الجدید افزود: این کریدور از بمبئی در هند شروع میشود تا اقیانوس هند و منطقه خلیج فارس را با عبور از ایران به دریای خزر متصل کند و سپس به سن پترزبورگ روسیه و از آنجا به شمال اروپا می رود و به هلسینکی پایتخت فنلاند میرسد و هدف این کریدور تبدیل تهران به یک مرکز تجاری بزرگ در منطقه است.
این منبع افزود: مشخص است که مسکو نیز اهداف راهبردی در کنترل بازار جهانی انرژی و کریدورهای استراتژیک آن، از طریق نفوذ از ایران به عراق دارد که دارای ذخایر غنی انرژی است.
العربی الجدید با اشاره به اینکه در سال 2022 شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم روسیه به یک قرارداد 40 میلیارد دلاری متعهد شدند که بر اساس آن گازپروم دو میدان گاز طبیعی، شش میدان نفتی، خطوط لوله و سایر زیرساختها را در داخل ایران در سال 2023 توسعه خواهد داد و روسیه به عنوان بزرگترین سرمایه گذار خارجی در ایران از چین پیشی گرفته است.
پایان پیام /