امنیت، ثبات و توسعه کشور در پیوند با منابع محدود آب است / واردات 5 میلیون تنی محصولات با کاهش تولید برنج، گندم و علوفه
مراد کاویانی گفت: در سال جاری تولید برنج، گندم و علوفه کاهش پیدا کرده است و امسال ناگزیر هستیم بیش از 5 میلیون تن گندم وارد کنیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ عضو هیات علمی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی کرج با اشاره به اینکه هر محیط جغرافیایی ظرفیت ها، فرصتها و محدودیت های خاص خود را دارد، در گفتگو با خبرنگار تیتریک، گفت: متاسفانه بخش عمده ای از منابع آبی کشور تمام شده است.
مراد کاویانی افزود: اگر نوع بارگذاری و برنامه ریزی متناسب با موارد مذکور نباشد قطعا چالش آفرین و دردسرساز خواهد بود، امروز دیگر نمی توانیم نگاه سنتی را به مقوله توسعه داشته باشیم چرا که محدودیت منابع آب در کشور بالا رفته است. وی اظهار داشت: این محدودیت آب به اندازه ای پیش رفته که از این به بعد امنیت، ثبات و توسعه کشور به شدت در پیوند با منابع محدود آب خواهد بود در نتیجه ناگزیر از بازنگری در مصارف منابع آب در بخش کشاورزی هستیم و محدودیت ها از این پس خود را به کشورمان تحمیل می کنند. دانشیار جغرافیای سیاسی تصریح کرد: واقعیت آن است که بسیاری از برنامه ریزی ها و بارگذاری های محیطی در ایران با واقعیت های سرزمینی و جغرافیایی موجود در تعارض بوده اند. باید بپذیریم ایران سرزمینی خشک است و برنامه ها را اصلاح کنیم. وی گفت: باید بپذیریم که کشاورزی در ایران نمی تواند با بهره گیری از ظرفیت های موجود، مبنای خودکفایی در کشور قرارگیرد چرا که در سال جاری تولید برنج، گندم و علوفه کاهش پیدا کرده است و امسال ناگزیر هستیم بیش از 5 میلیون تن گندم وارد کنیم. کاویانی افزود: وضعیت مذکور در بخش علوفه دام هم وجود دارد، در نتیجه افت بارش کاهش محصولات کشاورزی را به دنبال دارد و قیمت آنها به واسطه کاهش تولید افزایش خواهد یافت. مردم کمتر توان خرید محصولات کشاورزی را دارند و امنیت غذایی جامعه به خطر افتاده است. وی با اشاره به اینکه کشاورزی به روش موجود موجب نابودی منابع آبی کشور می شود، در نتیجه باید با فرهنگسازی مردم را به این باور برسانیم که آب کم است. برنامه ریزی دقیق، بروزرسانی زیرساخت ها و همراهی مصرف کنندگان مهم ترین اقداماتی است که باید در زمینه مدیریت منابع آبی انجام شود. عضو هیات علمی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی کرج در خاتمه حاطرنشان داشت: با پذیرش دو مقوله مذکور می توان از بازتاب های منفی بحران آب بکاهیم چرا که شیوه آبیاری موجود به شکل غرقابی و سنتی در کشور ما متناسب با موقعیت جغرافیایی نیست.انتهای پیام /