یک‌شنبه 30 دی 1403

انباشت برنج در انبارها؛ بحران فروش برای کشاورزان

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
انباشت برنج در انبارها؛ بحران فروش برای کشاورزان

دپوی برنج در شالیکوبی‌ها و نبود بازار فروش، به معضلی مزمن در صنعت برنج کشور تبدیل شده و به نظر می‌رسد این مشکل در سال جاری هم تکرار خواهد شد و کشاورزان همچنان با چالش فروش محصولات خود روبرو خواهند بود.

تولید بیش از 2 میلیون و 700 هزار تن برنج در کنار واردات 491 هزار تنی این کالای اساسی در پنج ماه نخست سال جاری نیاز کشور به واردات را از بین برده و نگرانی‌هایی را در خصوص فروش محصولات جدید ایجاد کرده است. بطوریکه به گفته مجری طرح گندم و برنج وزارت جهادکشاورزی در کنار تولید و واردات برنج در 5 ماه سال جاری موجب شده تا نیازی به واردات برنج نداشته باشیم.

به گفته سهراب سهرابی، علاوه بر تولید و واردات باقیمانده برنج انتقالی در انبار کشاورزان از سال 1402 به سال 1403 دست‌کم 100 هزار تن که این امر موجب شده تا انبار کارخانه‌های شالی‌کوبی و کشاورزان در سال جاری مملو از برنج باشد و در حال حاضر با دغدغه کشاورزان در زمینه فروش روبرو هستیم.

براساس داده‌های اعلام شده از سوی وزارت جهادکشاورزی نیاز سالانه برنج کشور با احتساب جمعیت 86 میلیون نفری و متوسط سرانه مصرف 35 کیلوگرم، حدود 3 میلیون تن است که این امر موجب شده تا شاهد دپو در انبارها باشیم.

مجری طرح گندم و برنج وزارت جهادکشاورزی درباره سرانه مصرف برنج در ایران گفت: سرانه مصرف برنج در کشور 35 کیلوگرم است، اما بنا به دلایلی همچون همه‌گیری کرونا و تغییر رژیم غذایی روزانه، سرانه مصرف طبق گزارش مرکز آمار ایران و موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادی کشاورزی و توسعه روستایی به 27 کیلوگرم رسیده است.

به گفته سهرابی، اگر سرانه مصرف برنج براساس گزارش مرکز آمار و موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادی کشاورزی و توسعه روستایی 27 کیلوگرم برای هر نفر در سال باشد، تولید و تامین 3 میلیون تن برنج، نیاز 111 میلیون نفر را برآورده می‌کند.

وی بار دیگر بر عدم نیاز به واردات برنج به کشور تاکید و بیان کرد: بارش خوب فصل بهار و اقداماتی مانند توزیع به موقع کود، استفاده از بذور اصلاح شده، توسعه کشت‌های مکانیزه، استفاده از رتون و کشت مجدد در شالیزارها، اجرای پروژه خشکه‌کاری و آبیاری تناوبی به افزایش تولید و بهره‌وری در واحد سطح کمک کرده است.

سهرابی در همین حال گفت: در برنامه هفتم توسعه، خودکفایی 90 درصدی برنج هدفگذاری شده است.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.