یک‌شنبه 4 آذر 1403

انتشار شایعه منابع آب هزار میلیارد متر مکعبی چاه ژرف صحت علمی ندارد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
انتشار شایعه منابع آب هزار میلیارد متر مکعبی چاه ژرف صحت علمی ندارد

اخیرا فیلمی در فضای مجازی منتشر شده که در این منطقه دستیابی به حفرچاه آرتزین آبهای زیر زمینی مطرح شده که با آن چیزی که در حال حفاری است بسیار متفاوت به نظر می رسد و جدای از اینکه محتوای فیلم منتشر شده مرتبط با سال 1397 است، ایران به لحاظ ساختار زمین‌شناسی که دارد، ممکن نیست که چنین منبع آب عظیمی را بتواند داشته باشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، کمبود آب، این روزها یکی از جدی‌ترین بحران‌هایی است که در ایران وجود دارد و تا جایی که بسیاری از تحلیلگران اجتماعی و محیط زیست، پیش‌بینی ایجاد جنگ‌ها و منازعات داخلی و خارجی بر سر آب را در آینده نه‌چندان دور در خاورمیانه دور از ذهن نمی‌دانند، آنچنان که هم‌اکنون هم در بسیاری از مناطق خشک و کم‌آب ایران، شاهد اختلاف‌ها و نزاع‌های محلی متعدد بر سر منابع آبی هستیم.

منطقه سیستان که دارای قدمت 5 هزار ساله است این روزها به دلیل مشکلات بی آبی این روزها به بحران تبدیل شده و بسیاری از مواقع تیتر یک بسیاری از رسانه‌ها قرار می گیرد. در جدیدترین شایعه اخیرا فیلمی در فضای مجازی منتشر شده که در این منطقه دستیابی به حفرچاه آرتزین آبهای زیر زمینی مطرح شده که با آن چیزی که در حال حفاری است بسیار متفاوت به نظر می رسد و جدای از اینکه محتوای فیلم منتشر شده مرتبط با سال 1397 است، انتشار این فیلم بار دیگر پروژه حفر چاه های ژرف را که مدتی است در دستور کار برخی نهادهای دولتی قرار گرفته، بر سر زبان ها انداخته است. ماجرا از انتشار فیلم توسط خبرنگار نه چندان مطرح شروع شد، این خبرنگار کلیپ یک چاه آب ژرف را در صفحه شخصی خود قرار می دهد که خبر از کشف چاه عجیبی میدهد که آب به ارتفاع 6 متر از آن فوران می کند؛ در این بین برخی از رسانه های سیستان نیز به اشتباه به انتشار این کلیپ کمک کردند. انتشار کلیپ به قدری با سرعت منتشرمی شد که حتی بعضی از مسئولین سیستان نیز درگروه ها و صفحه اینستاگرامی خود، به این موضوع واکنش نشان دادند. موضوع آب های ژرف در سیستان کاملا متفاوت از این کلیپ است، آب های ژرف تا کنون سه هزار متر پیشروی به عمق زمین داشته است، اما به گفته برخی از کارشناسان باید تا عمق 5 هزار متری نیز برسد تا بتوان به بهترین شکل ممکن، به آب مورد نیاز دسترسی پیدا کرد. بر اساس جزئیات رسیده از اکتشافات پروژه آب‌های ژرف، اکتشاف پروژه آب‌های ژرف مرتبط با منابع آبی است که در عمق قابل توجه از سطح زمین وجود دارد و بر اساس اطلاعات موجود، این حوضه‌های آبی زیرزمینی در حقیقت مسیرهای آبی هستند که از ارتفاعات سرچشمه گرفته و در نهایت نیز به صورت چشمه‌های شیرین از کف دریای عمان سر در می‌آوردند. در حقیقت در ارتفاعات هندوکش آب به شکل برف یا باران تزریق می‌شود و از شکست‌هایی که در زمین وجود دارد وارد اعماق و لایه‌های زمین می‌شود و طی مسیر به منطقه سیستان می‌رسد و از سیستان هم عبور می‌کند و در نهایت یک جایی در سطح زمین شارژ می‌شود که به نظر در سطح دریای عمان به صورت چشمه‌های آب شیرین بیرون می‌زند. دکتر فرزاد حسن پور دانشیار مهندسی آب و خاک دانشگاه زابل در گفتگو با خبرنگار اوشیدا بیان کرد: در مورد چاه ژرف تا زمانی اطلاعات دقیق نباشد و چون در داخل کشور ما نیست و اینکه حرف از پیدا شدن این حجم آب بزنیم حرفی غیرعلمی است و تکذیب می شود و منبع موثقی وجود ندارد. وی افزود: چنین خبری به هیچ وجه حقیقت ندارد و شایعه ای بیش نیست و اینکه ما رمزخوانی و رمزگشایی کنیم از نیت افرادی که این شایعات را انتشار می‌دهند، موضوعی است که نیاز به بررسی فراوان دارد اما این افراد موضوع را متوجه نیستند که زمانی که مدام تبلیغ می‌شود بحران آب هست و آب کم است، نشر چنین اخباری می‌تواند از بیخ و بن تمام این تمهیدات را زیر سوال ببرد و بی‌اثر کند متاسفانه این اخبار تنها به جو بی‌اعتمادی دامن می‌زند.

انتهای پیام /