دوشنبه 5 آذر 1403

انتظار نمایندگان از دیوان محاسبات / ضرورت آسیب شناسی 6 برنامه توسعه

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
انتظار نمایندگان از دیوان محاسبات / ضرورت آسیب شناسی 6 برنامه توسعه

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: علل آنکه که در برنامه ششم توسعه، موفقیت تنها حدود 30 درصد بوده است باید آسیب شناسی شود تا در برنامه هفتم به آنها دچار نشویم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: علل آنکه که در برنامه ششم توسعه، موفقیت تنها حدود 30 درصد بوده است باید آسیب شناسی شود تا در برنامه هفتم به آنها دچار نشویم.

0 کچبه گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محمدرضا میرتاج الدینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ظهر امروز (چهارشنبه) در آئین رونمایی از گزارش ارزیابی عملکرد قانون برنامه 5 ساله ششم توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور که با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و مهرداد بذرپاش رئیس کل دیوان محاسبات کشور برگزار شد، گفت: این رونمایی و ارزیابی از برنامه ششم توسعه اقدام بسیار خوبی بود که نشان دهنده کارهای خوبی است که در دوره جدید دیوان محاسبات صورت گرفته است. رئیس مجلس نیز بیش از همه جا به دیوان محاسبات توجه دارد و جلسات متعددی در این زمینه داشته است.

وی تصریح کرد: علل آنکه در برنامه ششم توسعه، موفقیت تنها حدود 30 درصد بوده است باید آسیب شناسی کاملی شود تا در برنامه هفتم به آنها دچار نشویم. البته پیشنهاداتی که برای تدوین برنامه هفتم مطرح شده است قابل توجه بودند.

میرتاج الدینی افزود: از جمله این پیشنهادات آن است که احکام باید حتماً عملیاتی باشند تا به نتیجه برسند. باید احکام کیفی نیز شاخص سازی شوند و به صورت کمی مورد بررسی قرار بگیرند. ما اگر بخواهیم در تدوین برنامه هفتم که یکی از خروجی‌های مجلس خواهد بود موفق شویم و برنامه خوب و عملیاتی ارائه بدهیم که 5 سال آینده را به درستی ترسیم کند باید رشد اقتصادی را واقع گرایانه ببینیم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار کرد: رشد اقتصادی 8 درصدی که در سند 20 ساله هم آمده تحقق پیدا نکرده است. به عبارت دیگر اگر 8 تا 10 سال گذشته را در نظر بگیریم کشورهای همسایه سالانه 8 درصد رشد اقتصادی داشته اند که ما از این میزان باز مانده ایم یعنی در این مدت چیزی حدود 64 تا 80 درصد از آنچه که باید عقب افتاده ایم. بنابراین رشد 8 درصدی اقتصادی را باید به صورت جدی در اولویت قرار دهیم.

شاهد اتفاقات خوبی در برنامه هفتم خواهیم بود

همچنین محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در این آئین گفت: دیوان محاسبات از اثرگذاری پسینی به اثرگذاری پیشینی می‌رسد. اینکه پیش از اتمام کاری، گزارش آن ارائه شود و همچنین کوتاه شدن زمان ارائه گزارشات تلفیق بسیار حائز اهمیت است. چرا که تصویری کلی از وضع جامعه به ما می‌دهد.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد از حکمرانی‌های آرمان خواهانه و اقتضایی به حکمرانی‌های حکیمانه می رسیم اما مبنا و اصول رسیدن به حکمرانی حکیمانه رصد و آسیب شناسی مسیر رفته شده، دستیابی به اطلاعات و داده‌های واقعی و همچنین برنامه ریزی بر اساس اصول است. باید با نقطه زنی پیش برویم و نمی‌توان مجموعه‌ای از همه آرمانها، خواسته‌ها، مشکلات و نیازهای تمامی بخش‌ها را در نظر گرفت.

زنگنه عنوان کرد: تقریباً هفته‌ای 3 تا 4 جلسه اصلاح ساختار بودجه را برگزار می‌کنیم و در بخش برنامه پیشرفت که همان برنامه توسعه فعلی است مواردی که دیوان محاسبات به آنها رسیده را به عنوان الزامات تدوین برنامه توسعه در نظر گرفته ایم و فکر می‌کنم برای برنامه هفتم شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود.

دیوان محاسبات کارشناس برای بحث «نتیجه محوری» تربیت کند

همچنین مهرداد گودرزوند عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست با تاکید براینکه دیوان محاسبات یکی از بازوان اصلی مجلس شورای اسلامی و همچنین بخش اجرایی کشور است گفت: ارائه این گزارش اقدام خوبی بود اما آیا این ارتباطی با کاهش فساد اداری و حسابرسی دارد؟ آیا در بحث‌های مطرح شده صرفاً فرایندمحوری مد نظر بوده و نتیجه محوری رها شده است؟ بسیاری از مشکلاتی که در فساد اداری داریم این است که هر کسی در هر جایی می‌تواند به سیستم اداری کشور ورود کند.

وی افزود: یکی از کارهایی که دیوان محاسبات می‌تواند انجام دهد این است که کارشناسانی برای بحث «نتیجه محوری» تربیت کنند. امروز ما پروژه‌هایی در سطح ملی داریم که هزینه تمام شده آنها چندین برابر چیزی است که برای آن پیش بینی شده بود و این یکی از مسائلی است که بار سنگینی برای کشور ایجاد می‌کند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در رابطه با ارزیابی برنامه 5 ساله توسعه خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در پایان 5 سال به میزان اجرایی شدن برنامه‌ها رسیدگی کنیم هیچ کمکی به ما نخواهد کرد. آنچنان که شش برنامه توسعه گذشته اما هرگز تحقق پیدا نکرده است. این بدان جهت است که به صورت سالانه ارزیابی عملکردها را نداشته ایم تا با آسیب شناسی بتوانیم در بودجه سالانه اصلاحات لازم را انجام دهیم.

همچنین غلامحسین کرمی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در رابطه با گزارشی که از سوی دیوان ارائه شده بود گفت: نکته اول آن است که این گزارش عمدتاً به چیستی موضوع اشاره کرده و کمتر به چرایی آن پرداخته است و نوعی بررسی توصیفی به شمار می‌رود.

وی اظهار کرد: اگر تحلیل شود که علت چنین نتایجی چه بوده و تحریم یا عوامل داخلی هر کدام چند درصد نقش داشته اند ارزیابی بهتری حاصل می‌شد.

کرمی عنوان کرد: موضوع دیگر آن است که تعیین ارزش و وزن شاخص‌ها می‌توانست ارزیابی کامل‌تری را ارائه دهد. همچنین اگر این شاخص‌ها به صورت برش استانی بررسی می‌شد بسیار بهتر بود.

برنامه هفتم و ضرورت جهت گیری تمدن اسلامی

همچنین در پایان حجت الاسلام حسن شجاعی علی آبادی رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی گفت: در این ایام فرصت ویژه ای برای درمان مشکلات مزمن و نقاط ضعف کشور به وجود آمده است. امروز همه قوا با یکدیگر همسو هستند و معلوم نیست در آیند ه نزدیک این فرصت تکرار شود. بر این اساس از همه خواهشمندم قدر چنین فرصتی را به خوبی بدانند.

وی با تاکید بر اهمیت تدوین برنامه هفتم توسعه با نگاه مسئله محوری عنوان کرد: اگر میز کار را شلوغ کردیم و صدها مسئله روی میز ریختیم و هر مسئله را به میزان ضعیفی پیش خواهیم برد و در نهایت خروجی اندکی خواهیم داشت. چنین رویکردی نمی‌تواند در بهبود زندگی مردم و اصلاح حکمرانی مؤثر واقع شود.

وی گفت: باید در این راه گلوگاهها را شناسایی کنیم. همچنین در آغاز گام دوم انقلاب اسلامی توجه به فرایندها و میزان جهت گیری ها بسیار مهم است و به نظر می‌رسد در تدوین برنامه هفتم توسعه جهت گیری‌های تمدنی اسلامی بسیار ضرورت دارد.