انکار حقالتدریسیها در عیان و واسپاری رفع مشکلات به دانشگاهها در خفا!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی - درحالی که وزارت علوم منکر حضور و فعالیت اساتید حقالتدریس میشود و معتقد است افرادی با این عنوان در دانشگاهها فعالیت ندارند، اما دانشگاههای مختلف همچون پیام نور، علمی کاربردی و غیرانتفاعی همچنان با اساتید حقالتدریس برای دانشجویان کلاس میگذارند. درواقع وزارت علومیها تنها افرادی را به عنوان اساتید حقالتدریس میشناسند که عضو هیئت علمی یک...
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی - درحالی که وزارت علوم منکر حضور و فعالیت اساتید حقالتدریس میشود و معتقد است افرادی با این عنوان در دانشگاهها فعالیت ندارند، اما دانشگاههای مختلف همچون پیام نور، علمی کاربردی و غیرانتفاعی همچنان با اساتید حقالتدریس برای دانشجویان کلاس میگذارند. درواقع وزارت علومیها تنها افرادی را به عنوان اساتید حقالتدریس میشناسند که عضو هیئت علمی یک دانشگاه هستند و برای افزایش حقوق و دیگر مزایا به صورت ساعتی یا واحدی در دانشگاههای دیگر هم تدریس دارند نه آنان که از زمان دانشجویی تا حال که خانواده تشکیل دادهاند به امید هیئت علمی شدن، حقالتدریس هستند.
باز شدن پرونده اساتید حقالتدریس مشکلات و گلایهمندیهای زیادی را از وزارت علوم نشان داد که متاسفانه یکی پس از دیگری بیجواب ماندهاند و در چند ماه اخیر به بهانه کرونا و اولویتهای دیگر کشور به امان خدا سپرده شدهاند. با وجود آنکه دانشگاهها و به ویژه وزارت علوم در وقت نیاز از ظرفیت و توانمندیهای اساتید حقالتدریس (منظور صحبتمان افرادی هستند که هیئت علمی هیچ دانشگاهی نشدهاند) با وعده وعید استفاده میکنند، اما حال که زمان رسیدگی به نیازها و مشکلات اساتید حقالتدریس است دیگر آنها را نمیشناسند و وجودشان را منکر میشوند.
دانشگاهها پاسخگوی مشکلات اساتید حقالتدریس باشند
در مواردی حتی دیده شده است که وقتی اساتید حقالتدریس درخواستی را مطرح کردند، دانشگاهها کاملا محتاطانه از خدمت گرفتن آنها سرباز زدند و دیگران که سکوت را به اعتراض ترجیح داده بودند، جایگزینشان کردند. البته این بار اولی نیست که وزارت علوم مسئلهای را پشت گوش میاندازد و با تفویض اختیار پیش میرود، اما رسیدگی به پرونده اساتید حقالتدریس هم ماجرایی شده که وزارت علوم با تمام انکارهای خود معتقد است اگر دانشگاهی آنها را جذب کرده باید خودش هم پاسخگوی مشکلات و اعتراضات آنها باشد؛ گویا دانشگاهها جدا از وزارت علوم هستند و آنچنان که باید هم وزارتیها از این اقدام دانشگاهها ناخشنود نیستند.
طبق صحبت با شورای عالی انقلاب فرهنگی و طرح درخواست اساتید حقالتدریس برای داشتن اولویتی در فراخوانهای جذب اعضای هیئت علمی دانشگاهها، مطلع شدیم که چنین امتیازدهی در آیین نامه جذب دیده شده و در این بین وزارت و درنهایت دانشگاههای محل پذیرش باید آنها را رعایت کنند، کاری که گویا وزارت علوم به آن اعتقادی ندارد.
چنین موضوعی را از حجتالسلام والمسلمین محمدرضا رضوان طلب رییس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جویا شدیم. رضوان طلب به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: مرکز جذب اعضای هیئت علمی مسئولیت رسیدگی به تقاضای عضویت هیئت علمی را به عهده دارد و ساماندهی به امور حق التدریسیها در دانشگاهها انجام میشود.
وقتی وزارت علوم اساتید حقالتدریس را به حساب نمیآورد
رضوان طلب هم در صحبت از حقالتدریسیها، همان اعضای هیئت علمی را مطرح کرد و ساماندهی دیگر اساتید را به دانشگاهها ارجاع داد درحالیکه هرچند این امر برعهده دانشگاهها باشد، اما اول و آخر، کار رسیدگی به درخواستها و نظارت بر عملکرد حقالتدریسیها باید زیرنظر وزارت علوم انجام گیرد.
رییس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم بیان کرد: اساتید مدعو یا حق التدریسی معمولا در همان دانشگاه یا در دانشگاههای دیگر عضو هیئت علمی یا کارشناس و مستخدم هستند یا فقط کسر غیرقابل توجهی از وقت خود را در اختیار دانشگاه برای تدریس به صورت مدعو قرار میدهند.
رسیدگی به مشکلات دلیل موجه دانستن اعتراض نیست
به گفته وی، سوابق حق التدریسی داوطلبان عضویت هیئت علمی با قواعد و ضوابط تعریف شده در احراز اولویت جذب به میزان منطقی دخالت دارد و در رسیدگی به تقاضاهای عضویت هیئت علمی هرگاه ذینفعی به نتایج اعلام شده در مورد تقاضایش اعتراض داشته باشد در دو مرحله در دانشگاه، دو مرحله در هیئت مرکزی، یک مرحله در هیئت عالی جذب با دقت و سهولت اعتراض به رای رسیدگی میشود.
رضوان طلب تاکید کرد: البته رسیدگی به معنی موجه دانستن هر اعتراضی نیست، اما نحوه رسیدگیها به گونهای است که افکار عمومی و قواعد حقوقی از احقاق حق کسب اطمینان میکند.