شنبه 10 آذر 1403

اهدای خون در ایران طی دوران کرونا 8 درصد کاهش یافت

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
اهدای خون در ایران طی دوران کرونا 8 درصد کاهش یافت

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: در همه کشورهای دنیا و همین طور منطقه طی دوران شیوع کرونا، شاهد کاهش میزان اهدای خون در حد 20 تا 30 درصد بودیم اما در ایران میانگین این کاهش هشت درصد بود.

به گزارش ایرنا، پیمان عشقی روز شنبه در نشست خبری افزود: کرونا در دنیا شوک خونی ایجاد کرد و در همه کشورها حتی در کشورهای پیشرفته در مقالات علمی که به چاپ رساندند به این موضوع اشاره کرده اند سنگین ترین شوک های خونی در آمریکا اتفاق افتاد.

وی ادامه داد: حتی در تابستان امسال، انگلستان مجبور شد به ایرلند که در زمینه انتقال خون قوی عمل می‌کند خون ارسال کند. این در حالیست که در بسیاری از کشورهای دنیا برای تامین خون مورد نیاز خود معافیت‌های اهدای خون را تغییراتی اساسی دادند.

عشقی تاکید کرد: اما در ایران در سال 1400 نسبت به سال 1399 شاهد افزایش اهدای خون نیز بودیم به رغم اینکه در این مدت شاهد بودیم که پیک پنجم کرونا سنگین بود اما در این مدت شاهد افزایش 6 و 7 دهم درصدی اهدای خون در امسال نسبت به سال 99 بودیم و در برخی ستان‌ها مانند خوزستان به رغم مشکلات و شرایط خاص تا 25 درصد نیز افزایش اهدای خون داشتیم.

وی ادامه داد: اینها را مدیون مردم و فرهنگ ایثار و نوع‌دوستی اهداکنندگان خون در ایران هستیم که به صورت کاملا داوطلبانه و بدون هیچ چشم‌داشتی حتی بر پایه فرهنگ هایی مانند نذر خون یاریگر انتقال خون و نجات دهنده بیماران نیازمند به خون و فرآورده های آن هستند.

عشقی تاکید کرد: وضعیت انتقال خون ایران در بین کشورهای منطقه بسیار خوب است و حتی در بسیاری از موارد رفرنس کشورهای منطقه هستیم و وبینارهای زیادی هم در این حوزه برگزار کردیم.

24 پیوند از خون بند ناف انجام شده است مدیر عامل سازمان انتقال خون گفت: طی یک ماه اخیر یکسری حرکت‌هایی در سازمان انتقال خون به ثمر نشست. از طرفی هم با نزدیک شدن فصل زمستان، مشکل همیشگی کمبود خون مطرح شد. همچنین تغییراتی در نظام سلامت ایجاد شد.

وی با اشاره به روز جهانی خون بند ناف (17 نوامبر) گفت: در روز خون بند ناف گرامیداشت این روز را داشتیم که روز چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد. سازمان انتقال خون حسب وظیفه سازمانی خود مبنی بر اینکه همه فراورده‌های خونی مورد نیاز مراکز درمانی، باید از سوی این سازمان تامین شود که همیشه هم پیشگام بوده، اقدام می‌کند.

عشقی ادامه داد: در اواخر دهه 80 سازمان انتقال خون ایران دو اقدام انجام داد؛ یکی ایجاد بانک خون سلول‌های بنیادین خون‌ساز شکل گرفت به نام سپاس و بانک خون بند ناف هم ایجاد شد، پیوند مغز استخوان یعنی پیوند سلول‌های بنیادین خون ساز و سازمان انتقال خون هم در حوزه خون بند ناف و هم خون محیطی وارد شد.

وی افزود: اکنون حدود 4150 خون بند ناف طی این 10 سال جمع آوری شده که همه فرآیندهای تشخیصی و تست‌های مربوطه روی آنها انجام شد و حدود 24 پیوند از این تعداد نمونه نگهداری شده در بانک خون بند ناف سازمان انتقال خون ایران مصرف شد که عمده آنها موفقیت آمیز بود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: البته بانک خون بند ناف سازمان انتقال خون ایران، بانک عمومی است. به این معنا که خون بند ناف کسی را برای خود نگه نمی‌داریم، در انتقال خون بندناف‌های جمع آوری شده، در صورت استاندارد بودن، برای کسی که ممکن است در کشور نیازمند آن باشد، نگهداری شده و به رایگان در اختیار آن بیمار و مرکز درمانی قرار می‌دهیم.

هیچ تعرفه ای برای خون بند ناف نداریم عشقی با بیان اینکه جمع آوری، پذیرش، فرآوری و پردازش و نگهداری و ذخیره سلول‌های خون بند ناف در شرایط استاندارد حدود 15 تا 20 میلیون هزینه دارد، گفت: اما هیچ تعرفه‌ای برای آن در نظر گرفته نشده است. به هر حال این میزان بودجه مصرف می‌شود و مجبوریم از جاهای دیگر بزنیم، چه بهتر که تعرفه‌ای در این زمینه در نظر گرفته شود و بیمه‌ها آن را پرداخت کنند و بخشی از هزینه‌ها ما جبران شود.

افتتاح 2 پروژه عمرانی استراتژیک در ماه گذشته 

وی افزود: در ماه گذشته دو پروژه عمرانی استراتژیک را افتتاح کردیم، باید توجه کرد که از 200 پایگاهی که داریم 69 پایگاه را خیرین ساختند. دو پایگاهی هم که اخیرا افتتاح شد بالای 10 سال از کلنگ‌زنی آنها می‌گذشت و معلق مانده بود. پروژه ساختمان مرکزی اداره کل انتقال خون خراسان رضوی بود که از 35 میلیارد اعتبار مورد نیاز فقط 8 تا 9 میلیارد آن تامین شده بود، اما با تلاش و پیگیری همه دست‌اندرکاران کار به انجام رسید. پروژه بعدی پروژه اردکان بود.