شنبه 29 دی 1403

اهدای صدا به مناطق محروم؛ وقتی فرهنگ دغدغه گروه جهادی می‌شود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
اهدای صدا به مناطق محروم؛ وقتی فرهنگ دغدغه گروه جهادی می‌شود

فرمانده گروه جهادی شهدا می‌گوید دغدغه زیادی برای رساندن کتاب‌های صوتی به مناطق محروم دارد درحالی که نهادهایی که در این حوزه ذی نفع هستند، بسیار کم به این‌ماجرا یاری می‌رسانند.

فرمانده گروه جهادی شهدا می‌گوید دغدغه زیادی برای رساندن کتاب‌های صوتی به مناطق محروم دارد درحالی که نهادهایی که در این حوزه ذی نفع هستند، بسیار کم به این‌ماجرا یاری می‌رسانند.

خبرگزاری مهر؛ گروه فرهنگ و ادب _ زینب رازدشت: گروه‌های جهادی دغدغه نیازهای مردم ساکن در مناطق محروم را دارند. اما گروه جهادی شهدا علاوه بر دغدغه خوراک و پوشاک و نیازهای اصلی مردم محروم، دغدغه رساندن کتاب به این مناطق را هم دارد. این گروه سال هاست راه اندازی کتابخانه و تأمین کتاب‌های آن را در اولویت فعالیت‌های خود قرار داده و تا کنون 9 کتابخانه تخصصی راه اندازی کرده است. هم‌اکنون هم ساخت دو کتابخانه دیگر را در دستور کار دارد.

درباره این فعالیت‌ها با محسن اسماعیلی فرمانده گروه جهادی شهدا گفتگو کردیم که قسمت اول آن در ادامه می‌آید؛

* یکی از پویش‌هایی که اخیراً گروه جهادی شهدا آغاز کرده پویش اهدای صدا در زمینه تولید کتاب‌های صوتی است. چرا این کار را می‌کنید؟

در تولید کتاب‌های صوتی، درآمدزایی نداریم و همه امور مربوط به تولید کتاب‌های صوتی، همچون دیگر فعالیت‌هایمان به صورت نذری و در قالب پویش انجام می‌شود؛ تاکنون در حوزه ادبیات کودک و نوجوان اقدام به تولید کتاب صوتی می‌کردیم و از این پس قرار است برای مخاطبان بزرگسال هم به تولید کتاب‌های صوتی بپردازیم. پویش اهدای صدا با هدف گویاسازی کتاب برای جامعه نابینایان انجام می‌شود. این اقدام ابتدا به صورت آزمایشی برای نابینایان شرق کشور، انجام شد و تولیدات را در کتابخانه همان منطقه در اختیار مخاطبانمان قرار دادیم.

تعداد ناشرانی که به تولید کتاب‌های بریل می‌پردازند بسیار اندک است و همان تولیدات اندک آن‌قدر گران است که نابینایان نیازمند شرق کشور قدرت خرید آن را ندارند روند کار به این صورت بود که پیش از تولید کتاب صوتی، از آنها درخواست کردیم عناوین کتاب‌های مورد علاقه‌شان را ارائه دهند. در ادامه این مسیر پرطرفدارترین کتاب‌ها را به درخواست شأن تبدیل به کتاب صوتی کردیم. در تولید کتاب‌های صوتی، کتاب‌های ایرانی در اولویت‌مان بود. تلاش کردیم تا آثار نویسندگان ایرانی را تبدیل به کتاب صوتی کنیم. در گام‌های بعدی قرار است به دیگر آثار مشهور جهان بپردازیم.

یکی از دلایلی که تولید کتاب‌های صوتی را آغاز کردیم، کمیاب بودن کتاب‌های بریل ویژه نابینایان و گران بودن آن است. متأسفانه آنقدر کتاب‌های بریل گران است که نابینایان نیازمند، قدرت خرید این نوع از کتاب‌ها را ندارند. تعداد ناشرانی که به تولید کتاب‌های بریل می‌پردازند بسیار اندک است و همان تولیدات اندک آن‌قدر گران است که نابینایان نیازمند شرق کشور قدرت خرید آن را ندارند. البته نکته‌ای که بسیار برایم جای تأسف داشت این بود که در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به آن عظمت و وسعت نتوانستم کتاب بریل پیدا کنم که بتوانم با هزینه گروه جهادی خریداری کنم. بنظرم این مسأله مهمی است و باید قدری بیشتر به این مسأله بپردازیم.

یکی از نکات جالب در تولید کتاب‌های صوتی این است که تدوین کننده کار خودش هم نابیناست. علاقه‌مندان برای مشارکت در پویش اهدای صدا می‌توانند پیامی در صفحات مجازی گروه جهادی شهدا بگذارند و چند دقیقه‌ای از صدایشان را برایمان ارسال کنند تا ما در ادامه همکاری با آنها فایل کتاب و یا حتی خود کتاب را در اختیارشان قرار دهیم.

در تولید کتاب‌های صوتی برای نابینایان ابتدا از یک کتابخانه در شرق کشور آغاز کردیم و پس از ایام محرم و صفر، این اقدام را در سطح گسترده‌تری ادامه خواهیم داد. همچنین کتابخانه هایی که تمایل به دریافت این کتاب‌های صوتی دارند، می‌توانند به ما پیام دهند تا ما این کتاب‌ها را در اختیارشان قرار دهیم. همچنین قرار است در ادامه مسیرمان، تولید کتاب‌های صوتی را ویژه نسخه اندروید آماده کنیم.

* چرا برای تولید کتاب‌های صوتی از مناطق شرق کشور شروع کردید؟

در شرق کشور به دلیل شرایط آب و هوایی تعداد نابینایان بسیار است و تعداد بسیاری از آنها مشکل آب مروارید دارند که به دلیل عمل نکردن این مشکل تبدیل به آب سیاه و در نهایت منجر به نابینایی می‌شود. به همین دلیل تولید کتاب‌های صوتی را برای مخاطبان شرق کشور آغاز کردیم، چون تعداد نابینایان به دلایلی که عنوان کردم، بسیار است. امیدواریم در ادامه مسیر بتوانیم شاهد مشارکت ایرانیان خارج از کشور در پویش اهدای صدا باشیم.

* خیرانی که قصد شرکت در پویش اهدای صدا دارند، باید در زمینه گویندگی حرفه‌ای باشند؟

نه. لزوماً این طور نیست که خیران در پویش اهدای صدا باید حرفه‌ای باشند؛ ما ابتدا یک تست صدا از آنها می‌گیریم و در ادامه مسیر آنها می‌توانند در چارچوب قواعدی که به آنها یادآوری می‌کنیم، صدای شأن را برایمان ارسال کنند. به هر حال در بحث جهادی، یک نفر به واسطه پولش در این وادی حضور می‌یابد و دیگری هم صدایش را اهدا می‌کند و در مجموع همه اینها جزو اقدامات جهادی محسوب می‌شود که فرد اجر و ثواب دنیوی و اخروی شامل حالش خواهد شد.

* احداث کتابخانه هم در دستور کارتان هست؟

در حوزه کتاب فعالیت‌های گسترده‌ای داریم و تا کنون 9 کتابخانه در سراسر کشور افتتاح کردیم و به توزیع کتاب پرداختیم. راه اندازی دو کتابخانه دیگر را در دست احداث داریم. به همین منظور هماهنگی‌های لازم را انجام داده‌ایم. همچنین وسعت شرق کشور بسیار است و متأسفانه ساکنان آن منطقه در محرومیت به سر می‌برند. به همین دلیل تا اندازه‌ای کار در آن منطقه سخت است. روستای شمس آباد و رباط سرپوش در بخش روداب از جمله مناطقی است که قرار است این دو کتابخانه را تا پایان سال راه اندازی کنیم.

* برای احداث کتابخانه، ارگان‌های دولتی هم به کمک می آیند؟

گروه جهادی شهدا دغدغه بسیاری در حوزه کتاب دارد؛ متأسفانه نهادهایی که در این حوزه ذی نفع هستند، بسیار کم به ما کمک می‌کنند. به نظرم گروه جهادی که تا کنون 9 کتابخانه احداث کرده یعنی آزمونش را پس داده است، اما متأسفانه علی رغم این وضعیت، بسیاری از ارگان‌ها همکاری نمی‌کنند.

خرداد ماه امسال برای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نامه‌ای ارسال کردیم که با گذشت سه ماه از ارسال نامه همچنان بدون پاسخ ماندیم. وزارت ارشاد متولی این امر است و می‌تواند کمک‌های بسیاری به گروه جهادی داشته باشد.

امروز شما به سراغ 9 کتابخانه ای که احداث کرده‌ایم، بروید و ببینید که تا چه اندازه مخاطب دارد. مناطق محروم قدرت خرید کتاب را ندارند و وجود همین کتابخانه می‌تواند کمک بسیاری در این حوزه داشته باشد.

گروه‌های جهادی بدون اینکه هزینه‌ای برای دولت داشته باشد، کار خود را انجام می‌دهند؛ در بحث احداث کتابخانه ما هزینه‌ای برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نداریم و تنها از آنها کتاب می‌خواهیم تا بتوانیم محتوای مناسبی را در کتابخانه ها برای افراد نیازمند قرار دهیم. البته این کتابخانه ها صرف کتابخانه نیست و بیشتر محلی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی است. البته در میان ارگان‌های دولتی، نهاد کتابخانه های عمومی کمک بسیاری در امر اهدای کتاب به گروه جهادی شهدا داشتند.

* برای دو کتابخانه‌ای که قرار است راه اندازی شوند، چه تعداد کتاب نیاز است؟

برای 9 کتابخانه ای که تاکنون احداث کردیم، کتاب‌های بیشتری جاگذاری کردیم که فکر می‌کنم حدود 20 هزار جلد بود. برای دو کتابخانه قرار است کتاب‌ها را کاملاً آنالیز کنیم و پیش‌بینی‌مان جاگذاری حدود 5 هزار جلد کتاب برای هر کتابخانه است. البته در ادامه مسیر تعداد این کتاب‌ها در کتابخانه ها افزایش می‌یابد. البته هزینه قفسه کتابخانه بسیار بالاست و برای تأمین هر قفسه پول بسیاری پرداخت می‌کنیم در حالی که در انباری‌های ارگان‌های دولتی تعداد قفسه‌هایی که خاک می‌خورد بسیار است.

برای 9 کتابخانه ای که تاکنون احداث کردیم، کتاب‌های بیشتری جاگذاری کردیم که فکر می‌کنم حدود 20 هزار جلد بود. برای دو کتابخانه قرار است کتاب‌ها را کاملاً آنالیز کنیم و پیش‌بینی‌مان جاگذاری حدود 5 هزار جلد کتاب برای هر کتابخانه است * مخاطبان چگونه می‌توانند در فعالیت‌هایی از این جنس به ویژه پویش اهدای کتاب به کتابخانه شرکت کنند؟

پیش از این با رادیو فرهنگ کار مشارکتی را در سطح گسترده‌تری انجام دادیم و مخاطبان رادیو کتاب‌های شأن را برای رادیو ارسال می‌کردند و ما آنها را دریافت می‌کردیم. حتی در ادامه مسیر با رادیو فرهنگ صحبت کردیم که مردم کتاب‌هایشان را به استان مربوطه ارسال کنند. یعنی منطقه‌ای را در استان مشخص می‌کردیم و کتاب‌ها برای آنجا ارسال می‌شد.

مخاطبان خبرگزاری مهر هم می‌توانند به صفحات مجازی گروه جهادی شهدا پیام بدهند و در پویش‌های ما به ویژه پویش اهدای صدا و پویش اهدای کتاب شرکت کنند.

* راستی پویشی هم به مناسبت شهادت حضرت رقیه (س) برگزار می‌کردید. امسال هم برگزاری این پویش در دستور کارتان است؟

به مناسبت شهادت حضرت رقیه در قالب پویش کودکان مکتب حسینی برای بچه‌ها عروسک و اسباب بازی تهیه می‌کنیم؛ بسته اهدایی شامل کتاب داستان با موضوع عاشورا به همراه کتاب رنگ آمیزی، مداد رنگی، خوراکی و عروسک است. این بسته‌ها را در مناطق محروم شرق کشور و جنوب تهران توزیع می‌کنیم. در شرق کشور و جنوب تهران این بسته‌ها را توزیع می‌کنیم. حتی در این نوع پویش هم دغدغه کتاب را داریم و تلاش مان را می‌کنیم تا کتاب‌هایی را در میان کودکان مناطق محروم توزیع کنیم.

* یکی دیگر از پویش‌های گروه جهادی شهدا، پویش تبسم برای معلولان بود. اجرای این پویش سخت نبود؟ چون ویزیت دندان برای معلولان کار سختی است و...

بله. درست است. اجرای این پویش برای معلولان بسیار سخت بود چراکه آنها نمی‌توانستند یک جا ساکن بنشینند تا دندانپزشک کار خود را انجام دهد. پویش تبسم در حوزه دندانپزشکی است که این پویش در شرق کشور و جنوب تهران برای کودکان کار، معلولان ذهنی، جسمی و حرکتی و نیازمندان اجرا می‌شود.

در این پویش دکتر وکیلی دندانپزشک به کمک گروه جهادی شهدا آمده‌اند و امکانات کل مجموعه شأن را به صورت رایگان در اختیارمان گذاشته‌اند. برای مثال روزهای پنجشنبه از ساعت 11 تا ساعت 14 مجموعه شأن را در اختیارمان قرار می‌دهند و به ویزیت رایگان می‌پردازند.

در این راستا پزشکان بسیاری به کمک ما آمده‌اند که علاوه بر دکتر وکیلی می‌توان به دکتر قاسمی جراح چشم اشاره کرد که به صورت رایگان به جراحی می‌پردازند. در این راستا نزدیک به 150 عمل چشم به صورت رایگان در شرق کشور انجام شده است. * چه شد در اجرای پویش توزیع بسته‌های غذایی به فکر کودکان کار افتادید؟

امسال در ماه محرم تصمیم گرفتیم تعداد بسیاری از غذای هیأت را برای خانواده‌هایی ببریم که مریض هستند و امکان حضور در هیأت را ندارند، توزیع کردیم. یعنی پیش از آنکه برای اعضای هیأت غذا توزیع شود، برای نیازمندان و به ویژه کودکان کار و مریضان این کار انجام شد. همچنین بخش دیگری از غذای هیأت عشاق العباس (ع) برای مناطق جنوب تهران و مناطق حاشیه‌ای تهران توزیع شد. البته مشابه این اتفاق در شرق کشور هم انجام شد و ما توزیع بسیار زیادی غذا در منطقه شرق کشور در ایام محرم داشتیم. همچنین ما هر شب 200 پرس غذا در تحقق پویش اطعام نذر حسینی داشتیم.

یکی از نکات جالب این پویش این بود که ما هر شب به میان کودکان کار می‌رفتیم و غذا را در میان آنها توزیع کردیم. در این ایام یکی از مخاطبان در صفحه مجازی مان پیام داد که کودک 4 ساله‌ای دارند که مبتلا به سرطان است و از ما درخواست داشتند یک پرس غذای تبرکی برای کودک‌شان ببریم.

* گروه جهادی شهدا مدتی می‌شود که مشغول ساخت یک مسجد در جنوب کشور است. اجازه بدهید پیگیری کنیم و بپرسیم این کار در چه‌مرحله‌ای قرار دارد؟

از سال گذشته در حال ساخت مسجدی در جنوب کشور به نام مسجد علی ابن ابیطالب هستیم که این مسجد به نوعی سه منظوره است و می‌توان به اسکان زائران اربعین، زائران راهیان نور و اهالی روستان میهن آباد در مرز چذابه اشاره کرد. البته این مسجد ظرفیت انجام فعالیت‌های فرهنگی را هم دارد.

قرار است برای ایام اربعین بحث اسکان را به زائران داشته باشیم و هر شب نزدیک به 300 عدد توزیع غذا انجام شود. این مسجد امام جماعت دارد و نماز جماعت روزانه برپاست. این مسجد دارای حمام و سرویس بهداشتی است. همچنین در گوشه‌ای از این محل آشپزخانه‌ای قرار دارد که می‌توان از آن برای پخت غذا برای زائران استفاده کرد.

گروه جهادی شهدا این آمادگی را دارد تا افرادی که تمایل دارند برای انجام فعالیت‌های فرهنگی این مسجد مشارکت داشته باشند و نذورات خودشان را ارائه کنند. همچنین ما در ایام اربعین کانکسی را مقابل مسجد به عنوان ایستگاه صلواتی قرار خواهیم داد تا با توزیع چای، آب و شربت از زائران پذیرایی کنیم. البته اهالی روستای میهن آباد هم این ظرفیت را برای خدمات رسانی به زائران را در منازل شأن هم دارند.

یکی دیگر از تلاش‌های مان این است که بتوانیم در این محل پارکینگی را بسازیم تا زائران ماشین‌های شأن را در آنجا پارک کرده و از مرز عبور کنند. در این راستا همکاران منطقه 17 با ما همکاری می‌کنند.

* از پویش نذر آب در فصل گرما بگویید.

این پویش در شرق کشور و در جنوب تهران درحال انجام است. از آنجا که برخی از روستاها به دلیل بعد مسافتی لوله کشی نیست و ما ناچار هستیم که به واسطه تانکر، آب به آنجا ببریم. با وجود هوای گرم، مصرف خانواده‌ها در آن منطقه بیشتر می‌شود. اگر در پاییز و زمستان بصورت ماهیانه یک تانکر آب به آن منطقه می‌بردیم، امروز با فصل گرما ناچاریم هر 10 روز یکبار یک تانکر آب ببریم.

گروهی داریم که برای مانتوهایی که بدون دکمه هستند، دکمه می‌دوزند و در اختیار نیازمندان قرار می‌دهند. این گروه حتی لباس‌ها را تصحیح می‌کنند. چراکه قرار نیست هر لباسی که به دست مان می‌رسد، همان را در اختیار نیازمندان قرار دهیم، بلکه این لباس‌ها را احیا می‌کنیم و به صورت منظم میان نیازمندان توزیع می‌کنیم بسیاری از اعضای گروه به صورت خانوادگی در کارهای جهادی مشارکت می‌کنند. برای مثال ما در گروه زوجی داریم که به صورت خانوادگی در گروه کار جهادی می‌کنند. حتی فرزند این زوج هم به نوعی در کارهای جهادی مشارکت می‌کند. همچنین زوج دیگری در گروه داریم که گرافیست هستند و به همراه همسرشان که قاری قرآن است، در کارهای جهادی فعالیت می‌کنند. گروهی داریم که برای مانتوهایی که بدون دکمه هستند، دکمه می‌دوزند و در اختیار نیازمندان قرار می‌دهند. این گروه حتی لباس‌ها را تصحیح می‌کنند. چراکه قرار نیست هر لباسی که به دست مان می‌رسد، همان را در اختیار نیازمندان قرار دهیم، بلکه این لباس‌ها را احیا می‌کنیم و به صورت منظم میان نیازمندان توزیع می‌کنیم.

اجازه بدهید یک‌نکته را هم بگویم. ما بحث توزیع بسته‌های معیشتی را مکانیزه کرده‌ایم. یعنی دیگر این بسته‌ها را به درب منازل نمی‌بریم. بلکه بن کارت‌هایی را تهیه کرده‌ایم که در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرند تا آنها با عزت نفس از فروشگاه‌ها خرید کنند. با این روش نه آبروی‌شان می‌رود نه کسی متوجه نیازمند بودنشان می‌شود. حتی در بحث توزیع نان هم این روش را انتخاب کردیم و نیازمندان با بن هایی که در اختیارشان گذاشتیم به نانوایی می‌روند و نان خود را خریداری می‌کنند. همچنین بن خرید مرغ هم از دیگر اقداماتی است که در این راستا انجام می‌شود.

* شناسایی خانواده نیازمندان سخت نیست؟ چه‌طور این خانواده‌ها را در شرق کشور و حتی در جنوب تهران شناسایی می‌کنید؟

ابتدا به عنوان مهمان به تک تک این خانواده‌ها سر می زنیم و از نزدیک در جریان وضعیت زندگی شأن قرار می‌گیریم. به نوعی برای تک تک این خانواده‌ها وقت می‌گذاریم.

* تا الان در جنوب تهران چه تعداد خانواده نیازمند شناسایی شده؟

در جنوب تهران 100 خانواده را در گروه جهادی شهدا تحت پوشش قرار داده‌ایم که البته این تعداد در حال افزایش است. ما چاره‌ای نداریم که تعداد را به صورت قطره چکانی اضافه کنیم؛ چراکه پوشش نیازهای این تعداد کار بسیار سختی است و مسئولیت بزرگی به همراه دارد. به هرحال مدیریت بودجه کار سختی است و باید تک تک نیازهای شأن را اولویت بندی کنیم. البته ما فرمی تهیه کرده‌ایم و نیازهای شأن را در آن فرم ثبت شده است و به تناسب نیازهای شأن، خدمات را ارائه می‌کنیم.

* در شرق کشور، چه تعداد نیازمند شناسایی شده؟

تعداد نیازمندان شرق کشور بسیار است و تعداد مشخصی ندارد. متأسفانه آنقدر آن منطقه محروم است که هر اندازه به آن منطقه رسیدگی می‌کنیم، بازهم کم است.

* با توجه به تعداد نیازمندان شناسایی شده و تحت پوشش گروه، تعداد خیرین‌تان زیاد است؟

تعداد خیرین، تعداد مشخصی نیست و در حال کم و زیاد هستند. بسیاری از خیرین ناشناس هستند و حتی یکبار با آنها دیدار نداشته‌ایم و به صورت ناشناس به ما کمک می‌کنند. بسیاری از خیران در داخل کشور و برخی دیگر در خارج از کشور هستند و از طریق صفحات مجازی مان کمک‌های خود را به ما اهدا می‌کنند.

* یکی دیگر از پویش‌هایتان هم عهد خدمت بود که در آن منزل، حمام و سرویس بهداشتی برای نیازمندان می‌ساختید. کمی هم به این‌سویه فعالیت‌هایتان بپردازیم.

پویش عهد خدمت یکی از جذاب ترین پویش‌های ما به شمار می‌رود چراکه بیش از دیگر پویش‌ها، دعای خیرشان بدرقه ما می‌شود. برای مثال دو کودک بودند که آرزو داشتند خانه داشته باشند. این کودکان پدر پیری داشتند و مادرشان به رحمت خدا رفته بود. ما در ایام عید قربان توانستیم با تلاش اعضای گروه این خانه را بسازیم و در اختیارشان قرار دهیم. همچنین در پایین خانه مغازه‌ای را به واسطه یک وام 150 میلیون تومانی (با پرداخت هشت ساله بدون سود) از کمیته امداد ساختیم تا پدر این دو کودک بتواند به درآمدزایی بپردازد.

همچنین در خلال بازدیدهایی که داریم به تحقق آرزوهای کودکان نیازمند می‌پردازیم. برای مثال کودکی بود که آرزوی داشتن یک ماشین کنترل دار بود که برایش خریداری کردیم و آنقدر او برای داشتن این ماشین خوشحالی کرد و ذوق داشت که همه خستگی از تنمان به در شد.

ادامه دارد...