چهارشنبه 28 شهریور 1403

اوج تولید شکر کشور سالانه 2 تن است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
اوج تولید شکر کشور سالانه 2 تن است

اوج کشت چغندر قند و نیشکر و نیز استحصال شکر از آنها در سال 96 خورشیدی انجام شد و از ان سال به بعد شاهد روند نزولی کشت چغندر و نیشکر هستیم.

اوج کشت چغندر قند و نیشکر و نیز استحصال شکر از آنها در سال 96 خورشیدی انجام شد و از ان سال به بعد شاهد روند نزولی کشت چغندر و نیشکر هستیم.

به گزارشخبرنگار مهر، نیشکر یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی است. نوسان قیمتی شکر در سال 2022 میلادی نسبت به سایر اقلام مصرفی بیشتر بود. جنگ روسیه و اوکراین شرایطی را در سطح بین الملل به وجود آورد که سبب شد تا نرخ نیشکر در جهان افزایش چشمگیری داشته باشد. بخشی از این موضوع، به تأمین سوخت خودروها از گیاه نیشکر بر می‌گردد؛ از این رو شکر کالایی سیاسی بوده و تا حدودی به قیمت نفت وابسته است. بالا و پایین شدن نرخ نفت تا حدودی قیمت شکر را هم دچار نوسان می‌کند. به عنوان مثال بخشی از شکر جهان به وسیله برزیل تأمین می‌شود. این کشور تولید نیشکر داشته و بخشی از نیاز جهانی را پوشش می‌دهد. آغاز جنگ روسیه و اوکراین و چالش تأمین سوخت، باعث شد تا بخشی از این ماده گیاهی برای تولید اتانول و تأمین سوخت خودرو و... مورد استفاده قرار بگیرد.

بررسی آمار تولید شکر در یک دهه گذشته کشور نشان می‌دهد اوج کشت چغندر قند و نیشکر و نیز استحصال شکر از آنها در سال 96 خورشیدی انجام شد. در این سال مجموع تولید به بیش از دو تن رسید. در سال‌های قبل و بعد از 96 تولید شکر از حدود یک میلیون تن تجاوز نکرد.

آمار تولید

در سال 1390 تولید چغندرقند کشور 4 میلیون و 702 هزار و 817 تن بوده و شکر استحصال شده از آن 635 هزار و 96 تن بوده است. در همین سال تولید نیشکر کشور به 5 میلیون و 643 هزار و 360 تن رسد و شکر استحصال شده آن 513 هزار و 656 تن بوده است. در سال 90 میزان شکر تولید شده در ایران یک میلیون و 149 هزار و 562 تن بود. این آمار در سال‌های 91 و 92 روند کاهشی دارد.

تولید چغندرقند در سال 91 حدود 4 میلیون و 70 هزار تن و شکر استخراج شده آن حدود 580 هزار تن بود. کشت نیشکر هم با 300 هزار تن کاهش به حدود 4 میلیون و 300 هزار تن رسید اما شکر تولیدی آن بیش از سال 90 بوده و 545 هزار و 191 تن بود. جمعاً در سال 91 یک میلیون و 124 هزار و 286 تن شکر در کشور تولید شد.

این عدد در سال 92 باز هم نزولی بود و میزان تولید چغندرقند به حدود 3 میلیون و 300 تن رسید. برعکس کشت نیشکر روند صعودی داشت و به بیش از 6 میلیون تن بود. مجموع شکر تولید شده کشور در سال 92 حدود یک میلیون و 122 هزار تن برآورد می‌شود.

وضعیت تولید به همین نسبت در سال 93 ادامه پیدا می‌کند و در سال‌های 94، 95 و 96 شاهد جهش کشت چغندرقند و نیشکر و نیز تولید شکر در کشور هستیم. تولید چغندرقند در سال‌های 94 و 95 بیش از 5 میلیون تن رسیده و کشت نیشکر بیش از 7 هزار تن بود. 1.5 و 1.6 تن، آمار تولید شکری است که در این دو سال تولید شد. اما اوج تولید در سال 96 با کشت بیش از 8 میلیون تن چغندرقند و نزدیک 8 تن نیشکر انجام شد و تولید شکر در این سال به حدود دو میلیون و 15 هزار تن رسید.

در ادامه دوباره کشت و تولید این محصول استراتژیک کشاورزی روند نزولی داشته به طور که کمترین شکر استحصال شده دهه 90 در سال 98 یعنی یک سال پس از تحریم رقم خورد. تولید سالانه شکر در این سال به کمتر از یک تن رسید.

به طور عموم در کشور کشت نیشکر بیش از چغندرقند است اما سال 1400 این عدد برعکس شد؛ کشت چغندرقند حدود یک تن نسبت به نیشکر بیشتر بود. با این وجود شکر استحصال شده از کشت چغندرقند و نیشکر کمتر از سال 99 بوده و از حدود یک میلیون و 400 هزار تن تجاوز نکرد.

عوامل مؤثر در تولید شکر

علیرضا اشرف، عضو هیأت مدیره انجمن صنایع قند ایران درباره چرایی استحصال شکر بیشتر از کشت کمتر نیشکر و چغندرقند در برخی از سال‌های دهه 90 به مهر گفت: در تولید شکر 3 عامل تأثیر دارد؛ تناژ (وزن) تولید چغندرقند و نیشکر، عیار و درصد قند این دو محصول و عامل سوم درصد خلوص آنهاست.

وی افزود: ممکن است شرایط آب و هوایی مناسب نبوده و آبیاری محصولات به موقع انجام نشده باشد و کیفیت محصولات با وجود تناژ بالاتر، مناسب نبوده، در نتیجه شکر کمتری استحصال شود. یا ممکن است در سالی میزان تولید پایین‌تر باشد اما درصد استحصال شکر بیشتر باشد. به این ترتیب ممکن است زمانی از 80 درصد محصول

مثلاً 5 میلیون تن محصول با عیار 12 و خلوص 90 درصد استخراج شود اما همین اعداد در همین تناژ در سال دیگر به 10 درصد عیار و 80 درصد خلوص کاهش پیدا کند.

این فعال بخش قند و شکر ادامه داد: اصولاً مشکلات کشت چغندرقند نسبت به نیشکر بیشتر است و آمار تولید نیشکر کشور بیشتر از چغندرقند انجام می‌شود.

در ادامه جدول کشت و استحصال شکر در یک دهه اخیر ایران می‌آید.

اوج تولید شکر کشور سالانه 2 تن است 2