"اورامان" مقصدی پرجاذبه برای گردشگران خسته از جاذبههای تکراری
اورامان یکی از مناطق گردشگری زیبای ایران در استان کردستان است که در سالهای اخیر و قبل از شیوع کرونا، بر حجم گردشگران خارجی این منطقه بکر و رویایی افزوده شده که عمده آنها از کشورهای اسپانیا و آلمان به اورامان بودهاند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ واپسین روزهای سال جاری در حالی سپری میشوند و شمارش معکوس برای آغاز بهار و سال نو آغاز شده که حالا این سومین نوروزی است که کرونا همچنان میهمان ناخوانده سفره هفت سین ایرانیان است.
شاید کمتر کسی در آغازین روزهای سال 1399 که مصادف با نخستین روزهای آغاز همهگیری این ویروس منحوس بود تصور میکرد این ویروس تا دوسال بعد جزء جدانشونی عید نوروز بماند.
همراهی این ویروس با نوروز باعث شد تا در طول تعطیلات نوروزی سالهای 1399 و 1400 عملاً به علت محدودیتهای وضع شده انجام سفر که به شکلی غیرقابل انکار با سال نو ایرانی عجین شده است میسر نباشد؛ اما امسال به لطف گسترش واکسیناسیون عمومی و کوتاه آمدن نسبی کرونا بر اساس اعلام ستاد ملی کرونا در حالی امکان سفر به شرط تزریق واکسن فراهم شده که پیشبینی میشود استقبال بسیار گسترده ای از سفر در تعطیلات پیش رو صورت پذیرد.
برهمین اساس و به منظور یاری در راستای انتخاب مقصد سفر قصد داریم تا به صورت روزانه مقاصد گردشگری جذاب و کمتر شناختهشده شده کشور عزیزمان را معرفی کنیم:
تماشای روستایی پلکانی در دل طبیعت کوهستانی که فرسنگها از زندگی شهری فاصله دارد، برای ما تصویری رویایی است. ولی کافیست برای دیدن این تصویر شهر خود را به مقصد کردستان، سرزمین دشتهای سرسبز ترک کنید؛ آنگاه در جنوب شرقی شهر مریوان به اورامان یکی از دیدنیترین روستاهای ایران است خواهید رسید. روستایی که به خاطر جذابیت معماری و طبیعت بینظیرش، در تیر 1400 هم یونسکو برای ثبت جهانی این منطقه را بررسی کرد.
اورامان یکی از مناطق گردشگری زیبای ایران است که هر ساله گردشگران بسیاری از داخل و خارج از ایران، چه در قالب تورهای کردستان و چه بهصورت مستقل، از این منطقه بازدید میکنند. در سالهای اخیر بر حجم گردشگران خارجی این منطقه بکر و رویایی افزوده شده است که عمده آنها از کشورهای اسپانیا و آلمان به اورامان بودهاند.
اورامان یکی از معروفترین و گردشگرپذیرترین بخشهای استان است که در سروآباد یکی از شهرستانهای استان کردستان واقع شده؛ فاصله سروآباد تا سنندج، مرکز استان 93 کیلومتر است و با نزدیکترین شهر یعنی مریوان 75 کیلومتر فاصله دارد. اورامان در جنوب شرقی مریوان قرار دارد که به وسیله جاده خاکی به آن وصل میشود و از آنجایی که این جاده از دامنههای کوههای سرسبز میگذرد یکی از بینظیرترین تصاویر را پیش رویمان قرار میدهد.
این روستا را با نامهای اورامان، هورامان، اورامان تخت، هورامانات یا اورامانات تخت نیز یاد میکنند و به خاطر شباهت آن با با روستای ماسوله در گیلان از جهت پلکانی بودن به آن هزار ماسوله هم میگویند.
آنچه باستانشناسی نشان داده، وجود آتشکدهها و پرستشگاههای فراوان در این منطقه و اسکلتهاییست که ثابت میکند حدود 40 هزار سال پیش انسانها در این منطقه زندگی میکردهاند.
اگر به هورامان سفر کردید میتوانید خوشکبار، نان کلانه و لباس محلی این منطقه را به عنوان سوغات به شهر خود به یادگار ببرید. البته تناول غذاهایی چون آش دوغ، رشته پلو، خورشت خلال بادام، آش گزنه، ترخینه، ساوار پیلاو که با گندم جوشانده تهیه میکنند خالی از لطف نیست.
در اطراف این روستای شگفتانگیز مقاصد جذاب گردشگری وجود دارد که به معرفی برخی از آن میپردازیم:
اگر از سنندج به سمت اورومان حرکت کنید در 3 کیلومتری این روستا از مریوان به بزرگترین دریاچه آب شیرین در غرب کشور خواهید رسید. دریاچه زریوار که 5 کیلومتر طول و 1.5 کیلومتر عرض دارد و عمق آن بین دو تا پنج متر متغیر است، در میان تعداد بسیاری از درختان بلوط قرار گرفته است و سرزمینی با شکوه و زیبا را برای برای گردشگران داخلی و خارجی کشور پدید آورده است.
این دریاچه در میان دره ای عمیق و طولانی جای گرفته و کوه های بلند آن را نیز جنگل های بلوط در برگرفتهاند که همچون نگینی فیروزهای و زیبا چشم و دل هر بینندهای را میرباید. قایقرانی، گلایدرسواری و ماهیگیری از جمله تفریحات رایج در این دریاچه است. گفتنی است در اطراف دریاچه سرویس بهداشتی، آلاچیق، پارکینگ، شهربازی کودکان، پارک جنگلی، مسجد و بوفههای فروش مواد غذایی از دیگر امکانات مجاور دریاچه زریوار است.
در 10 کیلومتری ضلع شمال شرقی شهرستان مریوان پل تاریخی گاران قرار گرفته است که قدمت آن متعلق به دوره حکومت صفویه بوده و تا سال 1320 از آن استفاده میکردند که در زمان این جکومت و همچنین حکومت والیان اردلان چندین و چند بار این پل را مورد مرمت و باسازی قرار دادند. این پل یکی از جاذبه های تاریخی مریوان است که در تاریخ 25 اسفند سال 1379 و با شماره ثبت 3591 در فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است.
در روستای اورامان تخت منطقه اورامانات مسجدی از چوب سنگ ساختهاند که معماری آن به نظر میرسد از سبک معماری پایدار پیروی کرده است. از ویژگیهای معماری پایدار کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید - توسعه محیط طبیعی - حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت، در صنعت ساختمانسازی و... است که در این سازه رعایت شده است.
همچنین درون مسجد جامع هورامان تخت 14 ستون سنگی قرار دارد که با چوب گردو روکش شدهاند و نقش برجستههایی به صورت اسلیم بر آنان کنده شده است. چهار سوی دیوار بالکن مسجد با چوب گردو اسماء متبرک الهی منبتکاری شده و به صورت زیبایی با تزئین خاص قرار گرفته است. سقف مسجد نیز به نام زیبای الله جل جلاله و پیامبر رحمت با رنگهای سبز و سفید که ردی از رنگ طلایی از دل آن گذشته، مزین شده است.
رود سیروان معروفترین و مهمترین رود منطقه هورامان است که منطقه را به دو بخش غربی و شمال غربی تقسیم میکند. این رود از زراب و مریوان کردستان سرچشمه میگیرد و در استان کرمانشاه جاری میشود که در مسیر رودهای لوشه، لیله، زمکان به آن میپیوندد و وارد خاک کردستان عراق میشوند.
اورامان، از غرب با عراق، از شمال با کردستان و از جنوب با جوانرود محدود میشود و جادهای به طول 75 کیلومتر آن را به شهر مریوان متصل میکند. رودخانه سیروان در نزدیکی اورامان، این ناحیه را از سروآباد جدا میکند.
رودخانه سیروان محل تمرین و مسابقات قایقرانان استان است و حتی گاهی به میزبانی مسابقات ملی و بینالمللی انتخاب میشود. با این حساب، اگر اهل قایقرانی باشید میتوانید از موجهای پرخروش این رودخانه بهاندازه کافی لذت ببرید.
غار قوری قلعه طولانیترین غار آبی ایران و بزرگترین غار آبی آسیا است که به آن غار قوری قلا هم میگویند. این غار شگفتانگیز در 25 کیلومتری شهر روانسر و در نزدیکی شهرهای جوانرود و پاوه قرار دارد. این غار که پیشینه آن به 65 میلیون سال پیش میرسد در دامنه کوه شاهو از رشتهکوههای زاگرس، در همسایگی روستای قوری قلعه جای گرفته و بر جاده روانسر - پاوه مشرف است. غار قوری قلعه، 12 کیلومتر طول و 3 هزار و 140 متر عمق دارد که در حال حاضر تنها حدود 500 متر از این غار نورپردازی و در معرض بازدید قرار دارد.
این غار با داشتن تالارهای زیبا و سحرانگیز مانند عروس، بتهوون و مریم، قندیلهایی با اشکال مختلف همچون شیرسنگی، مار کبری، نیمرخ شیر، فیل، قلب، گل کلم، گردن غاز، آبشار، لاکپشت و آبشارهای بلند و تماشایی مکانی جادویی است که هر بینندهای را مسحور خود میکند و همین عامل موجب شده است که غار قوری قلعه یکی از اعجابآورترین غارهای ایران محسوب شود.
مجموعه تفریحی - توریستی غار قوری قلعه 70 هکتار وسعت دارد و در آن امکانات رفاهی و تفریحی چون شهربازی، پارکینگ و غرفههای عرضه محصولات و غذاهای محلی، رستوران، آلاچیق، پارک و سرویس بهداشتی برای مسافران و گردشگران فراهم شده است که قرار است در آینده امکانات چون زیپلاین، سورتمه کوهستان، پارک کودک، ویلا با استفاده از مصالح بومی، هایپر مارکت به این مجموعه اضافه شود.
چشمه بل چشمهای طبیعی است که سرچشمهی آن در استان کرمانشاه، در کوههای شاهو و بیشتر حوضهی آبریز آن در کردستان واقع شده است که یکی از پرآبترین چشمههای هورامان و غرب ایران بهشمار میآید. این چشمه احتمالاً نام خود را از خدای آب بابلیان باستان که "بل" نام داشت گرفتهاست، در دو کیلومتری روستای هجیج و در فاصله کمی از رودخانه سیروان واقع شده و آب آن پس از خروج از دل کوه، تشکیل آبشاری داده و به رودخانه میریزد. رودی که از چشمه بل سرچشمه میگیرد با 15 متر طول، به عنوان کوتاهترین رودخانه دنیا شناخته شده است.
چشمه بل که برای مردم اورامان تخت اهمیت فرهنگی و تاریخی زیادی دارد، در کردستان در 2کیلومتری روستای هجیج از شهرستان پاوه و نزدیک رودخانه سیروان است.
اگر ساکن تهران هستید فاصله شما تا اورومانات 660 کیلومتر است که برای رسیدن به این منطقه فوقالعاده ابتدا باید به کردستان بروید از آنجا مسیر رسیدن به مریوان را انتخاب کنید. در جنوب شرقی شهر مریوان روستای هورامان تخت وجود دارد. اگر تمایل دارید سفر خود را با وسیله حملونقل عمومی انجام دهید میتوانید به وسیله هواپیما ابتدا رهسپار سنندج شده و از آنجا وسایل نقلیه مختلف شما را به اورامانات میرسانند. گفتنی است فاصله بین سنندج تا اورامانات حدود 154کیلومتر است.
حوضچههای آبی و گور دخمههای تاریخی بندر سیراف + فیلم