اولین خودرو برقی ایرانی را بیشتر بشناسید
به تازگی خودرو تمام برقی ایرانی به نام "یوز" با نسخه دوسرنشین و تک سرنشین ساخته شده است و طراحی آن به طور ویژه برای مشکلات کلان شهرها مناسب است.
به گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در کلان شهرهایی مانند تهران که ازدحام خودروهای بنزین سوز باعث آلودگی هوا شده است وجود یک ماشین برقی جمعوجور میتواند خیلی از مشکلات ترافیکی و آلودگی هوا را حل کند البته این نکته را باید توجه کرد که کشورهای دیگر نیز سعی در تولید بیشتر خو دورهای الکتریکی دارند که کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نیست.
به تازگی خودرو برقی به نام یوز با نسخه دوسرنشین و تک سرنشین توسط متخصصان ایرانی ساخته شده است. از نظر قانونی این خودرو، یک موتورسیکلت چهارچرخ مسقف قلمداد می شود و می تواند مانند بقیه موتورسیکلتها وارد محدوده طرح ترافیک شهری شود، البته قانون اختصاصی برای موتورسیکلت های چهار چرخ در دست تعریف است و با توجه به ساختار کنترلی آن، مشابه خودرو است.
احتمالا برای رانندگی با این دست وسایل نقلیه، گواهینامه رانندگی خودرو مورد نیاز باشد. در حال حاضر تست های استاندارد این خودرو هم در ایران طی شده و چندی پیش مجوز پلاک گذاری را گرفت و دیروز در خیابان های شهر دیده شد. این خودرو دارای موتور 20 اسب بخاری است و هر بار که شارژ باتری آن کامل میشود میتواند تا 3.5 ساعت حرکت کند؛ حداکثر سرعتی که این خودرو دارد 80 کیلومتر بر ساعت است.درهای یوز رو به بالا باز می شود، بنابراین نیازی به فضای اضافه برای باز شدن در ندارد؛ یعنی می تواند با فاصله ای کمتر از حالت معمول، در کنار خودرویی دیگر پارک شود. نکته جالب توجه در این خودرو این است که طول آن 2.32 متر و برابر با عرض خودروهای معمول است و عرض آن 1.19 متر و ارتفاع آن 1.46 متر است که این امکان را به وجود آورده است که در کمترین فضای ممکن آن را پارک کرد.
بیشتر بخوانید:
گفتنی است طول یک خودرو مانند پراید، 3.93 متر عرض (بدون در نظر گرفتن آیینه ها)، 1.60 متر و ارتفاع آن 1.45 متر است و با بررسی اندازه این خودرو با پراید می توان گفت نسبت به خودروهای چهارنفره جای کمتری اشغال می کند و شاید با این خودرو حل مشکل جای پارک و ترافیک رفع شود.
وجود چرخها بیرون از بدنه کمک می کند تا در تصادف ها، اولین قسمت هنگام برخورد چرخها باشند و نه بدنه؛ تمام تمهیدات امنیتی ضدسرقت در این خودرو منظور شده است، از جمله فرمان و ترمزدستی قفل شونده که با ایموبلایزر و پردازنده مرکزی خودرو کنترل می شود.
یک نمایشگر یازده سانت متری تمام اطلاعات مورد نیاز را در اختیار راننده می گذارد که از جمله می توان به مقدار شارژ باقیمانده باتری ها، مسافت قابل پیمایش با این مقدار شارژ، سیستم عیب یاب و... اشاره کرد. باتری خودرو برای پنج سال و 100 هزار کیلومتر گارانتی می شود، اما عمر مفید آن بسته به نوع استفاده بین 10 تا 15 سال است.
*س_آیا یوز ایرانی همان رنو فرانسوی است؟_س*طرح اولیه یوز از نقشه خودروی " Renault Twizy " که ساخته شرکت «رنو» است، برداشته شد. برخلاف تصور بیشتر ما، خودروی برقی ایده ای قدیمی است با عمری 130 ساله؛ اولین خودروی برقی قابل استفاده را «توماس پارکر» در سال 1884 (1262) در لندن ساخت. در سال 1912 (1290) 38 درصد کل خودروهای آمریکا الکتریکی بودند. اما با پیدا شدن منابع ارزان نفت، خودروهای بنزینی یکه تاز میدان حمل ونقل شدند.
قیمت بالای باتری و توان پایین در ماشین های برقی هم باعث شد بیشتر کارخانه های سازنده خودرو تا سال 1910 (1288) تولید خودروی برقی را متوقف کنند. این نوع خودرو تقریبا فراموش شد و استفاده از آنها به موارد نادری محدود شد، مانند ماشین های زمین گلف؛ بنزین برای حدود نیم قرن تنها منبع انرژی خودرو بود، اما اواخر قرن 21، آلودگی هوا و بالا رفتن قیمت نفت باعث شد خودروهای الکتریکی دوباره مطرح شوند.
بیشتر مشکلات خودروهای برقی، قیمت بالا و عمر کوتاه باتری و زمان طولانی شارژ آن بود. باتری یکی از گرانترین بخش های خودرو برقی است و بیشتر مشکلات ذکرشده مربوط به آن است. از سال 2005 (1383) تا به حال، هر پنج سال قیمت باتری نصف شده، علاوه بر این که با تکنولوژی های جدید، امکان شارژ سریع آن هم فراهم شده است. با این روند رو به رشد در زمینه خودرو برقی به زودی شاهد رقابت تنگاتگ آن با خودروهای بنزینی خواهیم بود.
هرچند این خودرو هنوز عرضه عمومی و گسترده نداشته اما طبق آخرین پیگیریها نرخ تخمینی برای آن حدود 600 میلیون تومان ارزیابی شده است.