جمعه 9 آذر 1403

اول تیر، آخرین خورشید گرفتگی قابل رویت قرن حاضر هجری در ایران

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اول تیر، آخرین خورشید گرفتگی قابل رویت قرن حاضر هجری در ایران

اصفهان - ایرنا - نخستین روز تیر ماه امسال پدیده نجومی خورشید گرفتگی بوقوع می‌پیوندد که به گفته کارشناسان، آخرین کسوف قرن حاضر هجری شمسی است که در کشورمان قابل رویت می‌باشد.

روز یکشنبه یکم تیر امسال شاهد خورشیدگرفتگی در سراسر کشور خواهیم بود؛ خورشیدگرفتگی (کسوف) زمانی رخ می‌دهد که زمین، ماه و خورشید دقیقا در یک راستا قرار بگیرند و سایه ماه بر روی زمین بیافتد.

این پدیده نجومی از حدود ساعت 8 و 50 دقیقه صبح روز یکشنبه آینده آغاز می‌شود، در حدود ساعت 10 تا 10 و 30 دقیقه به اوج خود می‌رسد و حدود ساعت 11 و 30 دقیقه تا 12 ظهر به پایان خواهد رسید.

پژوهشگر و عکاس خورشید خانه نجوم ادیب اصفهان روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا درباره این پدیده نجومی اظهارداشت: این خورشیدگرفتگی از نوع حلقوی است اما در کشورمان به صورت جزیی دیده می‌شود یعنی ماه بخشی از قرص خورشید را می‌پوشاند.

حسن حاتمی افزود: پدیده نجومی روز یکم تیر، آخرین خورشید گرفتگی قرن حاضر هجری شمسی است که در کشورمان قابل رویت است اما تا پایان سال یک خورشید گرفتگی دیگر در کشور شیلی رخ می‌دهد.

وی با بیان اینکه این پدیده نجومی در جنوب کشور با درصد بالاتر قابل رویت است و هر چه به سمت مدارهای بالاتر زمین برویم خفیف‌تر و با درصد پایین‌تر است، افزود: درصد خورشید گرفتگی (مساحت پوشیدگی قرص خورشید) نیز در استان‌های مختلف، متفاوت و از 35 تا 80 درصد است.

حاتمی با بیان اینکه درصد خورشید گرفتگی در اصفهان 57.3 درصد است، گفت: کسوف مذکور از ساعت هشت و 57 دقیقه صبح در آسمان اصفهان قابل رویت است، ساعت 10 و 12 دقیقه به اوج خود می‌رسد و 11 و 37 دقیقه پایان می‌یابد.

این کارشناس نجوم با اشاره به اینکه بر اساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته روز یکشنبه شرایط مساعد آب و هوایی برای رصد این پدیده نجومی در اصفهان وجود دارد، تاکید کرد که علاقه‌مندان به رصد خورشید گرفتگی حتما عینک‌های مخصوص کنند و اگر به آن دسترسی ندارند از شیشه جوشکاری استفاده کنند.

وی با بیان اینکه هنگام این خورشیدگرفتگی، روشنایی آسمان مقداری کاهش می‌یابد، افزود: برای عکاسی از این پدیده اگر از گوشی تلفن همراه استفاده می‌شود باید فیلتر خورشید جلوی دوربین آن قرار گیرد و نور عکسبرداری گوشی کم شود.

حاتمی ادامه داد: اگر از تلسکوپ استفاده می‌شود باید فیلتر خورشید را جلوی تلسکوپ گرفت و سپس از چشمی آن عکسبرداری کرد و اگر فیلتر خورشید در دسترس نبود می‌توان یک مقوا جلوی چشمی تلسکوپ قرار داد تا تصویر خورشید گرفتگی روی آن منعکس شود و سپس از روی مقوا تصویربرداری کرد.

این کارشناس نجوم خاطرنشان کرد: در سال 2034 میلادی (1414 شمسی) یک خورشید گرفتگی کلی روی می‌دهد.

به‌دنبال خورشیدگرفتگی یکم تیر امسال، خواندن نماز آیات بر مسلمانان واجب است.

*س_برچسب‌ها_س*