ایجاد اشتغال با سرمایه گذاری در صنایع کوچک
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، طهمورث لاهوتی در ارتباط با رسانه ملی (رادیو ایران، برنامه نمودار) به مناسبت روز ملی حمایت از صنایع کوچک، درباره مقیاس قابل قبول برای صنایع کوچک و مقیاس تولید، توضیحاتی ارائه کرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در کشور ما اساس مقیاس مورد قبول درباره صنایع کوچک چیست؟ مقیاس تولید ملی است یا اشتغال، یا آمیختهای از هر دو؟ گفت: در کشور ما تعریف صنایع خرد، کوچک و متوسط بر اساس تعداد اشتغال است؛ اشتغال 1 تا 10 نفر در صنایع خرد, 10 تا 50 نفر در صنایع کوچک, 50 تا 100 نفر جز صنایع متوسط و 100 نفر به بالا به عنوان صنایع بزرگ تعریف شده است که این تعریف هم در مرکز آمار و هم در وزارت صنعت و معدن و تجارت بر اساس سیاست گذاری انجام شده، آمده است.
لاهوتی با بیان اینکه اساس مقیاس در کشورهای مختلف، متفاوت است افزود: میزان تولید، میزان سرمایه گذاری، حجم تولید و ارزش آفرینی صنایع، تعیین کننده شاخص مقیاس در کشورهاست، اما به نظرم باید اصلاحی در شاخصهای تعیین کننده خرد و کوچک در کشور ما پیش بینی شود.
وی اضافه کرد: 93 درصد کارگاههای صنعتی، خرد و کوچک، حدود 5 و هفت دهم درصد متوسط و حدود یک و نیم درصد هم واحدهای بزرگ هستند که به لحاظ تعداد واحدهایی که در حال فعالیت اند تقسیم میشود. اما قطعاً به لحاظ اشتغال و ارزش سرمایه گذاری، عددها تغییر میکند؛ مثلاً همانطوری که یک و نیم درصد واحدهای بزرگ به لحاظ عددی هستند، اما به لحاظ ارزش سرمایه گذاری، حدود بیست و سه درصد ارزش سرمایه گذاری انجام شده است و یا مثلاً به لحاظ اشتغال در صنایع خرد، کوچک و متوسط در مجموع حدود 82 درصد اشتغال ایجاد کرده اند صنایع بزرگ حدود 18 درصد هستند اینها در واقع در بحثهای مختلف متفاوت هستند به همین دلیل پیشنهاد دادم که در بعضی از تعاریف مربوطه تغییراتی ایجاد شود.
مدیر توسعه صنعتی و فناوری سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران گفت: بر این اساس، برای توسعه تعداد صنایع کوچک و متوسط برای ایجاد هر واحد صنعتی، به حدود 3 و نیم میلیارد تومان سرمایه گذاری اولیه نیاز است اگر ما بتوانیم تعداد واحدهای صنعتی کوچک و متوسط را بیشتر کنیم باید در صنایع پایین دستی صنایع مادر باشد که بتواند اشتغال قابل توجهی با ارزش سرمایه گذاری پایینتر ایجاد کند.