ایران دومین کشور نوآور کشاورزی در منطقه است / حمایت از تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: ایران دومین کشور نوآور در منطقه آسیای مرکزی و جنوبی است.
سید مجتبی خیام نکویی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با بیان این که ایران دومین کشور نوآور در منطقه آسیای مرکزی و جنوبی است گفت: «مزارع نوآور بهرهور» یکی از اجزای اصلی زیستبوم نوآوری کشور در راستای اجرای ماده (5) آئیننامه حمایت از تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین در بخش کشاورزی و منابع طبیعی است. این مزارع با هدف ایجاد شبکه کشاورزان نوآور بهرهور و استفاده از ظرفیتهای آنان برای شتابدهی به فرایند انتقال و نشر فناوریهای نوآورانه در عرصههای تولیدی ایجاد شده است.
وی در خصوص نقش زیستبوم نوآوری در بهینهسازی و ارتقای بهرهوری بخش کشاورزی تصریح کرد: زیستبوم نوآوری کشاورزی موضوع اصلی مطالعات نوین کشاورزی دانشبنیان را تشکیل میدهد و بررسیهای مختلف نشان میدهد که توسعه علم، فناوری و نوآوری بهعنوان پیشرانهای اصلی بهرهوری و رشد اقتصادی در بخش کشاورزی محسوب میشود.
خیامنکویی افزود: با توجه به تأثیرات غیرقابل انکار نوآوری و فناوریهای نوآورانه بر ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی، کشورهای مختلف جهان، حمایت از توسعه زیستبوم نوآوری برای حصول اطمینان از تولید، انتقال، نشر و بهکارگیری فناوریهای نوآورانه در این بخش را در اولویت امور قرار دادهاند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص نقش مزارع نوآور در بهبود کشاورزی کشور گفت: مهمترین نقش این مزارع، تسریع در فرایند انتقال و نشر دانش و فناوری در کشاورزی با رویکرد مشارکت بهرهبرداران است که این امر از طریق فرایندهایی نظیر جذب و بومیسازی فناوریهای نوآورانه، اشاعه دانش فناوریهای نوآورانه به کشاورزان پیرامونی، مشارکت در اجرای طرحها و برنامههای کلان وزارت جهاد کشاورزی، مشارکت در فعالیتهای پژوهشی، آموزشی و ترویجی انجام میشود.
استفاده از فناوری در کشاورزی میتواند بهبود قابل توجهی در بهرهوری و عملکرد سیستمهای کشاورزی داشته باشد. یکی از مثالهای این استفاده، استفاده از سامانههای هوشمند کشاورزی است که شامل استفاده از حسگرها، شبکههای اینترنت اشیاء، دادههای ماشینی و هوش مصنوعی است.
با استفاده از حسگرها، میتوان اطلاعات مربوط به خاک، هوا، آب، نور و تغذیه گیاهان را جمعآوری کرده و آنها را به صورت زمانی و دقیق به کشاورزان ارائه داد. این اطلاعات به کشاورزان کمک میکند تا بهترین تصمیمات را در مورد آبیاری، استفاده از کود و سموم، کاشت و برداشت محصولات و مدیریت بیماریها بگیرند.
همچنین، استفاده از شبکههای اینترنت اشیاء در کشاورزی به کشاورزان این امکان را میدهد تا تجهیزات و دستگاههای خود را با هم متصل کنند و از راه دور آنها را کنترل کنند. مثلاً، میتوان با استفاده از یک سیستم هوشمند آبیاری، زمان و مقدار آبیاری را به صورت خودکار تنظیم کرد.
استفاده از دادههای ماشینی و هوش مصنوعی نیز به کشاورزان کمک میکند تا الگوریتمهای پیش بینی و تصمیمگیری هوشمند را برای مدیریت بهتر محصولات و تولیدات خود استفاده کنند. به عنوان مثال، میتوان با استفاده از دادههای هواشناسی، پیشبینیهای دقیقتری در مورد شرایط آب و هوایی و بیماریهای گیاهی داشت.
به طور کلی، استفاده از فناوری در کشاورزی میتواند به کشاورزان کمک کند تا منابع و ابزارهای خود را بهینهسازی کنند، عملکرد محصولات را افزایش دهند و در نهایت بهبود قابل توجهی در عملکرد و عملکرد کشاورزی داشته باشند