شنبه 29 دی 1403

ایران هیچ محدودیتی در تولید انبوه موشک‌های نقطه‌زن ندارد

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ایران هیچ محدودیتی در تولید انبوه موشک‌های نقطه‌زن ندارد

نشریه نیوزویک می‌گوید ایران دست‌کم 3 هزار فروند موشک آماده شلیک، از همان انواعی دارد که برخی از آنها را در حمله اخیر به اسرائیل به هدف زد.

روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: هفته‌نامه آمریکایی با بیان این که حمله اخیر ایران تحول در تاریخ جنگ‌های مدرن است، نوشت: این درگیری با شلیک بی‌سابقه بیش از 300 پهپاد، و موشک‌های کروز و بالستیک، سامانه‌های پدافند موشکی اسرائیل و متحدانش را به شکلی بی‌سابقه به چالش کشید.

سامانه پدافند موشکی «آرو» به عنوان بالاترین سطح معماری دفاعی اسرائیل، 120 موشک را رهگیری کرد اما این واقعیت که برخی از آنها به اهداف خود رسیدند، بر خطرات موجود تأکید می‌کند. همچنین سامانه گنبد آهنین نیز در مقابل حمله انبوه پهپادهای شلیک شده فعال شد. سامانه دفاعی میان‌برد هم در مقابل موشک‌های کروز استفاده شد. هر دو سامانه آرو به‌طور مشترک توسط صنایع هوافضای اسرائیل و بوئینگ در ایالات متحده توسعه یافته‌اند. این برنامه در اواسط دهه 1980 و پس از آنکه رونالد ریگان از متحدان آمریکا دعوت کرد تا به برنامه جنگ ستارگان در برابر موشک‌های قاره‌پیمای شوروی توسعه یافته بود، بپیوندند، آغاز شد.

اسحاق رابین، وزیر دفاع اسرائیل در آن زمان، پیوستن به این برنامه را توصیه کرد و Arrow یکی از پروژه‌هایی بود که آنها برای توسعه‌اش به آمریکایی پیوستند. هر چند موفقیت فنی این سامانه‌ها قابل توجه است، اما پیامدهای حمله ایران عمیق است.

ایران به‌طور سنتی، از رویارویی مستقیم خودداری می‌کند و به‌جای آن از اعمال نفوذ خود از طریق گروه‌های مورد حمایتش مانند حزب‌الله، حماس، حوثی‌ها و دیگر گروه‌ها اقدام می‌کند. این استراتژی این امکان را برای ایران فراهم می‌آورد که خود را از انتقام‌جویی مستقیم دور نگه داشته و بتواند قدرتش را دور از مرزهای خود به نمایش بگذارد.

اما حمله مستقیم اخیر به اسرائیل، اولین حمله مستقیم از خاک ایران به اسرائیل بود و بنابراین نشان‌دهنده تشدید و تغییر تاکتیک ایران است. حمله مستقیم نشان می‌دهد که هرگونه اقدام مهم اسرائیل علیه ایران، مانند هدف قرار دادن رهبران نظامی یا خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای، اکنون می‌تواند واکنش موشکی مستقیمی را برانگیزد.

علاوه‌بر این، ایران با عملیات اخیر اکنون این توانایی را خواهد داشت که بررسی کند کدام یک از موشک‌های شلیک شده‌اش و چرا موفق شده به هدف اصابت کند و سپس برنامه‌اش را در حملات آینده بازبینی کند. این می‌تواند به عنوان طرحی برای ایران برای تجزیه و تحلیل و تلاش برای دور زدن بیشتر سامانه اسرائیل در حملات بعدی باشد.

براساس ارزیابی‌های ارتش آمریکا، ایران تقریباً 3 هزار موشک بالستیک در زرادخانه خود دارد و در حمله اخیر به اسرائیل، از بیش از 120 موشک‌انداز استفاده کرده است. همه اینها نشان می‌دهد که ایران تقریباً با هیچ محدودیتی در توانایی خود در ساخت موشک و تجهیزات مرتبط مواجه نشده است.

اسرائیل می‌داند که نمی‌تواند دست روی دست بگذارد و مجبور است درس بگیرد؛ چرا که در هر صورت تعدادی از موشک‌های ایران از سامانه پدافند هوائی اسرائیل عبور کرده و به هدف اصابت کرده‌اند. جنبه اقتصادی ایجاد سپر موشکی را نیز نمی‌توان نادیده گرفت. هزینه هر موشک رهگیر سامانه آرو حدود 3 میلیون دلار است. این هزینه در هر درگیری طولانی‌مدت بسیار زیاد خواهد بود.

رویارویی اسرائیل و ایران، از سایه بیرون آمده و پس از حمله اخیر، اکنون شاهد موجودیت مسابقه تسلیحاتی جدید در خاورمیانه هستیم. ایران تلاش خواهد کرد تا توانایی‌های خود را برای غلبه بر سیستم دفاع موشکی اسرائیل تطبیق و توسعه دهد.