شنبه 3 آذر 1403

بازپرداخت 16 میلیارد دلاری صرافی FTX بازار ارز دیجیتال را نجات می دهد؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
بازپرداخت 16 میلیارد دلاری صرافی FTX بازار ارز دیجیتال را نجات می دهد؟

بنیاد ورشکستگی اف‌تی‌ایکس (FTX bankruptcy estate) اعلام کرده است که قصد دارد مبلغ 16 میلیارد دلار پول نقد را بین مشتریان متضرر این صرافی توزیع کند.

این اعلامیه پس از توافق تیم FTX با سازمان‌های دولتی ایالات متحده و قول آنها برای بازگرداندن مقدار قابل توجهی از وجوه به مشتریان سابق صرافی صادر شده است. این اقدام ممکن است تأثیراتی بر بازار ارزهای دیجیتال داشته باشد و برای این منظور ارقام تخمینی غرامت نیز اعلام شده است.

بازپرداخت صرافی FTX به طلبکاران

با وجود میلیاردها دلار برای ورود مجدد به بازار، هنوز مشخص نیست چه آینده‌ای در انتظار این بازار باشد. اما گرملن (Xremlin)، تحلیلگر مطرح ارزهای دیجیتال در صفحه X خود با اظهار خوش‌بینی بیان کرد:FTX مقدار 16 میلیارد دلار را به صورت فیات بین معامله‌گران ضرردیده توزیع می‌کند.

طرح جبران خسارت FTX

FTX یک طرح غرامت جامع را با هدف بازپرداخت مشتریانی که از سقوط صرافی متاثر شده‌اند، آماده کرده است. این طرح شامل دعاوی کوچک و بزرگ با درصدهای پرداختی متفاوت بر اساس مقدار ادعای آنهاست. دسته بی‌دردسر (Convenience Class) که ادعاهای کمتر از 50,000 دلار را شامل می‌شوند، قرار است 118% از ارزش اسمی را دریافت کنند، در حالی که مقدار بازپرداخت ادعاهای بزرگتر و بیش از 50,000 دلار بین 127% تا 142% پیش‌بینی می‌شود. انتظار می‌رود این پرداخت‌ها بسته به تایید نهایی دادگاه تا پایان سال یا اوایل سال آینده آغاز شود.

سرمایه این پرداخت عظیم از نقد شدن دارایی‌های مختلفی که FTX با استفاده از وجوه اختلاس‌شده مشتریان به دست آورده بود، تامین می‌شود. این دارایی‌ها شامل سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال، شرکت‌های فناوری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر و املاک است. شایان ذکر است، فروش سهام استارت‌آپ هوش مصنوعی انتروپیک (Anthropic) به تنهایی 500 میلیون دلار به این مبالغ کمک کرد و مجموع نقدینگی موجود را تا ماه فوریه به 6.4 میلیارد دلار رساند. سرمایه باقی‌مانده توسط بدهکاران و لیکوییدیتورها کنترل می‌شود و توانایی این نهاد را برای جبران خسارت طلبکارانش بیشتر می‌کند.

تاثیر تزریق 16 میلیارد دلاری در بازار کریپتو

انتظار می‌رود توزیع 16 میلیارد دلار پول نقد بین مشتریان سابق FTX فشار خرید قابل توجهی را در بازار ارزهای دیجیتال ایجاد کند. بیشتر این وجوه احتمالا به دارایی‌های دیجیتال، به ویژه بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH) و سولانا (SOL) باز می‌گردند. این ورود سرمایه می‌تواند به عنوان یک کاتالیزور برای رشد بازار عمل کرده، روندهای نزولی را معکوس و یک روند صعودی را تا پایان سال ایجاد کند. با توجه به اینکه انتخابات ایالات متحده نیز پیش‌روست، نوسانات بازار ممکن است شدیدتر شود و فرصتی مناسب برای سرمایه‌گذاران باهوش ایجاد کند.

دریافت‌کنندگان غرامت: چه کسی سود می‌برد؟

ذینفعان اصلی طرح جبران FTX، سرمایه‌گذاران خرد ارزهای دیجیتال هستند که در این صرافی حساب دارند. این افراد قرار است بر اساس قیمت ارزهای دیجیتال در زمان تشکیل پرونده ورشکستگی در نوامبر 2022، طلب‌های خود را دریافت کنند. در حالی که برخی نارضایتی‌ها به دلیل کاهش ارزش ارزهای دیجیتال در آن زمان وجود دارد، طرح پرداخت مذکور با هدف ارائه غرامت منصفانه با سودی منطقی بر اساس ارزش زمانی اجرا خواهد شد.

آخرین مهلت برای مشتریان برای رای دادن در رابطه با این بازپرداخت ورشکستگی تا 16 آگوست 2024 (26 مرداد) تعیین شده است که سپس جلسه دادگاه در 7 اکتبر 2024 (16 مهر) برگزار می‌شود و قاضی جان دورسی (John Dorsey) تایید این طرح را بررسی خواهد کرد. در صورت تایید، انتظار می‌رود موج اول پرداخت‌ها تا پایان سه ماهه سوم سال آغاز شده و نقدینگی مورد نیاز برای مشتریان سابق FTX فراهم شود.

هولدرها با ملیت‌های دیگر

هولدرهای بین‌المللی با پیچیدگی بیشتری از جمله 30% مالیات بر توزیع مواجه هستند. این بدان معناست که مدعیان خارجی با در نظر گرفتن تعهدات مالیاتی، پرداختی کمتری دریافت خواهند کرد. به عنوان مثال، یک مدعی که حق دریافت 127% را دارد، پس از کسر مالیات تنها 98.9% را دریافت می‌کند. این اختلاف، لایه دیگری از توجه را برای مشتریان غیر آمریکایی اضافه می‌کند که باید این پیامدهای مالی اضافی را نیز در نظر بگیرند.

پیامدهای اقتصادی

پیامدهای اقتصادی این پرداخت قابل توجه فراتر از غرامت فردی است. بازگشت 16 میلیارد دلار به بازار می‌تواند فعالیت اقتصادی گسترده‌تری را شروع کند، زیرا گیرندگان ممکن است سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلفی را انتخاب کنند. احتمال افزایش سرمایه‌گذاری و هزینه‌های مصرف‌کننده، می‌تواند اثر موجی داشته باشد و باعث رشد و نوآوری در صنایع مختلف شود.