چهارشنبه 3 بهمن 1403

بازگشت اِل‌نینو بارش‌های پاییزه اصفهان را بهبود می‌بخشد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
بازگشت اِل‌نینو بارش‌های پاییزه اصفهان را بهبود می‌بخشد

اصفهان - معاون اداره کل هواشناسی اصفهان با اشاره به فعال شدن پدیده گرم اقیانوسی از نیمه اردیبهشت، گفت: بازگشت اِل‌نینو بارش‌های زودهنگام و مطلوبی را در پاییز برای اصفهان به ارمغان می‌آورد.

اصفهان - معاون اداره کل هواشناسی اصفهان با اشاره به فعال شدن پدیده گرم اقیانوسی از نیمه اردیبهشت، گفت: بازگشت اِل‌نینو بارش‌های زودهنگام و مطلوبی را در پاییز برای اصفهان به ارمغان می‌آورد.

نوید حاجی بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه میانگین بارش استان اصفهان از ابتدای سال زراعی (مهر ماه 1401) تا هجدهم اردیبهشت 1402 به 195 میلیمتر رسیده است، اظهار داشت: میانگین بارشی استان در مدت مشابه سال زراعی گذشته 140 میلیمتر و در دوره بلندمدت 191 میلیمتر بوده که بر این اساس بارش‌های امسال استان به نسبت برابر با دوره بلندمدت بوده و در مقایسه با سال زراعی گذشته 40 درصد افزایش یافته است.

میانگین بارندگی یک سال زراعی کامل در استان اصفهان 197.34 میلی‌متر و در کشور 240 میلی‌متر است.

وی با بیان اینکه وضعیت بارش‌های امسال در نقاط مختلف استان یکسان نیست، افزود: باید توجه داشت که مناطق شرق و شمال استان اصفهان مانند شهرستان‌های خوروبیابانک و نائین 30 تا 40 درصد کمتر از نرمال بارش دریافت کردند اما در مناطق مرکزی از جمله شهر اصفهان، اطراف این کلان‌شهر، خمینی شهر؛ مبارکه و نجف آباد بهترین وضعیت بارشی را داشتیم بطوری که افزایش 50 درصدی بارش‌ها را در نواحی مرکز استان نسبت به دوره بلندمدت شاهد بودیم.

اصفهان از لاک خشکسالی خارج نشده است

معاون توسعه و پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان بهترین مناطق استان به لحاظ بارشی را در سال زراعی کنونی نواحی مرکزی و جنوبی اصفهان برشمرد و گفت: با وجود این میانگین بارش‌های امسال در مناطق غربی استان که از نظر منابع آبی دارای اهمیت است بین 15 تا 19 درصد نسبت به دوره بلندمدت کاهش نشان می‌دهد.

حاجی بابایی خاطرنشان کرد: برغم بارش‌های خوبی که امسال در دی و بهمن (1401) دریافت کردیم اما استان همچنان از وضعیت مناسبی برخوردار نیست و با وجود اینکه بارندگی‌های سال زراعی جاری تنش‌های آبی را کاهش داده اما اینکه بگوئیم اصفهان را از لاک خشکسالی خارج کرده قطعاً این‌طور نیست.

خشکسالی هیدرولوژیک 90 درصد اصفهان را درگیر کرده است

وی ادامه داد: با وجود بارش‌های امسال، خشکسالی از نوع هیدرولوژیک و بلند مدت را به طور کامل در منطقه اصفهان شاهد هستیم و 90 درصد مساحت استان در گیر خشکسالی بلند مدت است.

خشکسالی هیدرولوژیکی پدیده‌ای است که در اثر کاهش عرضه منابع آب سطحی و زیرزمینی رخ می‌دهد و به دلیل وابستگی بخش کشاورزی به ذخیره رطوبتی خاک، قبل از هر چیز این بخش را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با تاکید بر اینکه بارش‌های خوب امسال قابل کتمان نیست و تنش آبی را کاهش داده، اضافه کرد: باید توجه داشت که خشکسالی هیدرولوژیک اصفهان پایان نیافته است.

بهبود شرایط بارشی اصفهان با آمدن ال‌نینو

حاجی بابایی، یکی از علل کم بارشی استان و کشور را طی 2- سه سال اخیر، وجود جریانات سرد اقیانوسی لانینا دانست و افزود: پدیده لانینا امکان گذر سامانه‌های جوی را در استان و کشور محدود کرده بود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر این جریانات سرد از بین رفته و جریانات گرم اقیانوسی (ال‌نینو) بازگشته است، خاطرنشان کرد: با آمدن اِل‌نینو عمدتاً در کشور و استان اصفهان شرایط بارشی مساعدی را خواهیم داشت و بارش‌های پاییزه زودهنگام آغاز خواهد شد.

منتظر بارش‌های زودهنگام پاییزه باشید

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به اینکه بارش‌های پاییزه این استان به طور معمول در آبان و آذر آغاز می‌شود، گفت: در شرایطی که پدیده ال‌نینو حاکم باشد بارش‌های پاییزه را از مهر ماه شاهد خواهیم بود.

حاجی بابایی تصریح کرد: در حال حاضر تمام الگوهای جوی نشان می‌دهد که پاییز و زمستان سال جاری، ال‌نینو حاکم خواهد بود و دورنمای وضعیت جوی استان حاکی از این است که یک سال آینده بارش‌های خوبی را در استان داشته باشیم.

کشور از نیمه اردیبهشت وارد فاز گرم اقیانوسی شد

وی با اشاره به اینکه شرایط جوی کشور از نیمه اردیبهشت وارد فاز گرم اقیانوسی شده است، خاطرنشان کرد: اثرگذاری جریانات ال‌نینو را در پاییز و زمستان پیش رو شاهد خواهیم بود.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان تصریح کرد: باید توجه داشت که اردیبهشت و خرداد فصل بارشی اصفهان نیست با وجود این بارش‌های همرفتی را طی این 2 ماه بصورت منطقه‌ای و لحظه‌ای خواهیم داشت اما این بارش‌ها فراگیر و تأثیر گذار بر منابع آبی نیست.

امسال احتمال بارش‌های مونسونی در اصفهان ضعیف است

حاجی بابایی اضافه کرد: الگوهای ما نشان می‌دهد امسال تابستان احتمال بارش‌های مونسونی (موسمی) را که مرداد ماه سال گذشته داشتیم، ضعیف است و هیچ یک از الگوهای ما نشان نمی‌دهد که از نظر جریانات مونسونی شرایط مشابه سال گذشته را در منطقه داشته باشیم؛ حتی در هند هم شرایط این پدیده ضعیف شده و انتظار بارش‌های سال قبل را نداریم.

وی ابراز داشت: در نیمه دوم اردیبهشت و خرداد پیش رو بارش‌های همرفتی را در اصفهان خواهیم داشت که این ناپایداری‌ها بصورت رگبارهای محلی توأم با رعد وبرق در ساعات عصر و شب و بویژه در مناطق کوهستانی استان رخ خواهد داد.

پیش‌بینی بارش‌های همرفتی تا پایان بهار در اصفهان

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان کرد: از چهارشنبه بیستم اردیبهشت ماه بارش‌های رگباری را در مناطق غرب استان انتظار داریم و وزش باد در بیشتر مناطق استان تا هفته آینده پدیده غالب خواهد بود.

حاجی بابایی با بیان اینکه بارش‌های فراگیر و مؤثر بر منابع آبی استان اصفهان را از پاییز شاهد خواهیم بود، اضافه کرد: باید توجه که داشت که ناپایداری‌های همرفتی در دو ماه آینده نیز خطرناک است و احتمال وقوع سیلاب محلی وجود دارد که 48 ساعت ساعت قبل از فعالیت سامانه‌ها هشدار صادر خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، ال‌نینو (El Nio) و لانینا (La Nia) الگوهای پیچیده آب و هوایی و مربوط به تغییرات دمایی در اقیانوس‌های زمین است. چرخه اقلیمی این جریان‌ها در اقیانوس آرام و معمولاً در چرخه‌های زمانی دو تا هفت ساله اتفاق می‌افتد.

لانینا، در زبان اسپانیایی به معنی «دختر کوچک» و چرخه مخالف ال‌نینو است. رویداد لانینا نشان‌دهنده سرد شدن تناوبی سطح دریا در مرکز شرقی خط استوا روی اقیانوس آرام است. در زمان رخ دادن لانینا زمستان در نیم‌کره جنوبی گرم‌تر از همیشه و در نیم‌کره شمالی سردتر از سال‌های دیگر می‌شود.

چرخه نوسانات جنوبی ال‌نینو (ENSO) به نوسانات دمایی بین اقیانوس و اتمسفر در قسمتی از اقیانوس آرام که روی خط استوا قرار دارد گفته می‌شود. میزان انحراف از این دمای طبیعی می‌تواند تأثیراتی روی فرآیندهای اقیانوسی و در نتیجه اقلیم و آب و هوای مناطق مختلف زمین داشته باشد.

ال‌نینو جریانات گرم اقیانوسی و لانینا جریان‌های سرد اقیانوسی است که با تغییر فشار سطحی هوا در بخش غربی خط استوا روی اقیانوس آرام رخ می‌دهد.

ال‌نینو در زبان اسپانیایی به معنی «پسر کوچک» است و اولین بار ماهیگیران حاشیه آمریکای جنوبی در قرن هفدهم میلادی این تغییر آب و هوایی را تشخیص دادند. معمولاً اولین نشانه آغاز ال‌نینو گرم شدن غیرعادی آب اقیانوس است که در اواخر پاییز رخ می‌دهد.

بروز مدهای بلندتر از همیشه و توفان‌های تخریب‌کننده برای کشاورزان نشانه‌های دیگر بروز ال‌نینو است. معمولاً ال‌نینو روی جریان‌های آب و هوایی آمریکای شمالی و غربی و کانادای مرکزی تأثیرگذار است و تأثیرات ثانویه در شمال غربی اقیانوس آرام پدیدار می‌شود و بارش‌های فراوانی به دنبال دارد.