بازیابی حرکت پس از فلج نخاعی با تحریک الکتریکی
تهران - ایرنا - محققان سوئیسی با استفاده از تحریک هدفمند الکتریکی موفق شدند عملکرد حرکتی یک مرد ایتالیایی را که بر اثر تصادف دچار فلج کامل پایین تنه شده بود، بازیابی کنند.
به گزارش روز جمعه گروه علم و آموزش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، این ایتالیایی که «میشل روکاتی» نام دارد، در جریان یک تصادف، دچار آسیب شدید نخاع شده بود، اما اکنون به لطف تحقیقات پیشگامانه محققان سوئیسی می تواند دوباره راه برود.
روکاتی گفت: در ابتدا نمی توانستم ماهیچه های پای خود را حرکت دهم و هیچ احساسی نداشتم، اما اکنون می توانم بایستم، راه بروم و از پله ها بالا و پایین بروم.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، هر سال 250 هزار تا 500 هزار نفر در سراسر جهان دچار آسیب جدی و ناتوان کننده نخاع می شوند که اغلب در نتیجه سقوط، خشونت یا سوانح رانندگی ایجاد می شود. این افراد در مقایسه با افراد فاقد این آسیب، دو تا پنج برابر بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس هستند.
محققان سوئیسی در این مطالعه سه بیمار را مورد بررسی قرار دادند که یکی از آنها روکاتی بود. تمامی این سه بیمار مرد و بین 29 تا 41 سال سن داشتند. هر یک از این سه نفر حداقل یک سال قبل از شروع مطالعه، آسیب کامل نخاعی را تجربه کرده بودند.
دکتر «جوسلین بلوخ»، جراح مغز و اعصاب و رییس بخش جراحی مغز و اعصاب عملکردی در بیمارستان دانشگاه لوزان در سوئیس و یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: تمامی این سه نفر نمی توانستند پاهای خود را حرکت دهند و هیچ حسی در پاهایشان نداشتند.
بلوخ اعلام کرد که در سال 2020 این سه مرد تحت عمل جراحی در لوزان قرار گرفتند تا یک ضربان ساز در شکم و چند الکترود بطور مستقیم روی نخاع آنها کار گذاشته شود. گرگوار کورتین، عصب شناس که در انجام این مطالعه همکاری داشت، توضیح داد که این الکترودها خود یک نوآوری مهم هستند.
کورتین که در موسسه فناوری فدرال سوئیس در لوزان فعالیت می کند، گفت: این الکترودها به نحوی ساخته شده اند که دائمی باشند و دقیقاً برای هدف قرار دادن تمام مناطق نخاع که مربوط به فعال کردن عضلات تنه و پا هستند، مورد استفاده قرار می گیرند.
کورتین افزود: سپس الکترودها با نرم افزار جدیدی جفت و جور شدند که نقشه برداری بسیار شخصی را از نخاع هر بیمار تسهیل می کرد. این نرم افزار همچنین یک رابط ساده مبتنی بر تبلت ارائه می دهد که به بیماران و فیزیوتراپیست ها اجازه می دهد، به راحتی برنامه های تحریک نیمه خودکار را که انجام انواع حرکات را امکان پذیر می کند، تنظیم کنند.
بیماران از طریق یک تبلت و کنترل های از راه دور کوچک که به صورت بی سیم با ضربان ساز ارتباط برقرار می کند، می توانند خود این برنامه ها را اجرا کنند.
بلوخ گفت: با کمک این فناوری، هر سه بیمار بلافاصله پس از جراحی توانستند بایستند و راه بروند. رکاب زدن، شنا و حرکت تنه نیز فعال شد. هیچکدام از بیماران درد یا عوارض جانبی ناشی از تحریک الکتریکی را گزارش نکردند.
یافته مطالعه محققان سوئیسی به تازگی در مجله Nature Medicine منتشر شد.