پنج‌شنبه 17 آبان 1403

بالا رفتن هزینه تولید فیلم، بزرگترین چالش سینمای مستند است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بالا رفتن هزینه تولید فیلم، بزرگترین چالش سینمای مستند است

تهران - ایرنا - کارگردان فیلم کوتاه مستند «قهرمان»، گفت: با توجه به بالا رفتن هزینه‌های تولید فیلم مسئله اقتصاد در سینمای مستند چالش جدی و به پایان رساندن فیلم مستند کار سختی شده است.

الهام آقالری کارگردان فیلم مستند قهرمان که در سی و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران حضور دارد، درباره ایده و موضوع این اثر به ایرنا، گفت: قهرمان روایتگر داستان زندگی فاطمه حشمتی است که در سن 80 سالگی در مسابقات آسیایی مقام می آورد و برای دور جدید مسابقات جهانی در فیلم قهرمان تلاش خود را به نمایش می‌گذارد.

وی ادامه داد: ایده اصلی فیلم از زمانی به ذهنم رسید که روند ساخت مستند قبلی‌ام را تمام کرده بودم و مدت ها بود از طریق رسانه‌ها و در صحبت با دوستانم به دنبال این بودم که موضوع و سوژه‌ای را پیدا کنم. مصاحبه خانم حشمتی را در برنامه حالا خورشید دیده بودم و به نظرم سوژه جالبی بود. از طریق روابط عمومی برنامه با خانم حشمتی با کمک مطهره کشاورز ارتباط گرفتم و در ابتدا روند پژوهش‌هایم به صورت تماس تلفنی با او بود و بعد از آن به شیراز رفتم و تولید کار را پیش بردیم.

این فیلمساز با بیان اینکه تولید فیلم از زمان پژوهش تا پایان نهایی یک سال و پنج ماه زمان برده، توضیح داد: یکی از چالش‌های شیرین و در عین حال سخت ساخت مستند، روایت صادقانه و بی طرفانه در فیلم است. از طرفی با توجه به بالا رفتن هزینه تولید مسئله اقتصاد در سینمای مستند یک چالش جدی و تلخ است که به پایان رساندن فیلم مستند را کاری سخت و گاهی حتی ناممکن کرده است.

آقالری وضعیت اقتصادی سینمای مستند را ضعیف دانست و گفت: ما فیلمسازان از طریق فیلمسازی معاش می کنیم. امیدوارم مدیران انجمن سینمای جوانان ایران و نهادهای متولی بر میزان حمایت از فیلمسازان از نظر مبالغ تجدید نظر کنند. دیگر نمی توان با هزینه‌های گذشته فیلم ساخت و از طرفی همگی اصرار داریم که در مستند پژوهش وجود داشته باشد با اینکه پژوهش در فیلم مستند باعث زمان‌بر شدن کار شده و هزینه‌های تولید همزمان با اقتصاد جاری مملکت رو به افزایش حرکت می کند.

وی ادامه داد: خوشحالم که جشنواره فیلم کوتاه تهران دروازه راهیابی به اسکار شده است (اسکارکوالیفاید) و همه اینها انگیزه بیشتری به ما می‌دهد. راه برای جشنواره‌های دیگر باز خواهد شد و اینکه فیلم‌ها دارای رتبه جهانی شود، خیلی هیجان انگیز است.

این مستندساز افزود: گاهی اوقات در جشنواره فیلم کوتاه تهران و برخی دیگر از رویدادها می‌بینیم در حق سینمای مستند اجحاف می‌شود و با توجه به اینکه این جشنواره را بسیار دوست دارم خواهش می‌کنم فیلم مستند را جدی‌تر بگیرند؛ برای تبلیغ فیلم مستند در جشنواره وقت بگذارند و آن را برای مخاطب مهم و جدی کنند.

وی خاطرنشان کرد: سینمای مستند هویت مستقل دارد و بر جامعه تاثیر گذار است، نتیجه تاثیر آن را هم معمولا می‌بینیم. امیدوارم با توجه به افزایش تعداد مخاطبان فیلم مستند و رشد هرساله کمی و کیفی این فیلم ها مدیران هم توجه بیشتری به مستندسازان و حمایت از آنها بکنند.

سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران 27 مهر تا 2 آبان 1400 (19 تا 24 اکتبر 2021) برگزار می‌شود. این رویداد برای اولین‌بار در تاریخ سینمای ایران واجد شرایط تایید آکادمی اسکار شناخته و معرفی شده است.

*س_برچسب‌ها_س*